Борисов "праща" в ареста още "виновници", прокуратурата засега ги разпитва

Борисов "праща" в ареста още "виновници", прокуратурата засега ги разпитва

Прокуратурата все още не е приключила разследването кой е виновен за хвърчащите из медиите секретни доклади и няма да има повдигнати обвинения във вторник, въпреки че премиерът Бойко Борисов вече посочи "виновните" начело с предшественика си Сергей Станишев и настоя те да бъдат съдени.

През последните два дни в Съдебната палата се явиха служители на Министерския съвет, ДАНС, както и бившият съветник в агенцията Алексей Петров и бившият председател Петко Сертов. Те бяха разпитани като свидетели. Очаква се показания да даде и Сергей Станишев.

В събота Алексей Петров като "лоялен гражданин" занесе на Бойко Борисов секретен доклад на ДАНС, предназначен за бившия премиер Станишев, но "изчезнал" по неизвестен начин от МС и озовал се в ръцете на Петров.

Румяна Желева "обезпокоена", че ще обясняваме пред Брюксел последните скандали

Външният министър Румяна Желева заяви, че е обезпокоена, тъй като българските власти неизбежно ще трябва да обясняват пред Брюксел как и защо се е стигнало до последните скандали в държавата, свързани с изнесени доклади на ДАНС.

Още

Това предизвика поредния скандал за изтичане на класифицирана информация, постави въпроса каква работа се върши в ДАНС и за какво се ползват събраните данни. Борисов настоя да бъдат повдигнати обвинения и да бъдат дадени на съд всички замесени в секретния доклад лица. Основни "герои" в него са Стефан Гамизов, Алексей Петров и Петко Сертов, а за автор се счита бившият зам.-председател на агенцията по сигурността Иван Драшков.

Незаминалият за Солун Сертов ще бъде отзован

Във вторник премиерът заяви, че ще снеме доверието си от бившия председател на ДАНС Петко Сертов, който неговото правителство изпрати за генерален консул в Солун веднага след като го освободи от ДАНС. Сертов все още не е отпътувал за Гърция заради дългата процедура.

Борисов допълни, че причината за отмяната на консулското назначение е последният скандално нашумял доклад на ДАНС, който вероятно е бил укриван. Той се закани да уволни и ръководителя на секретната секция на МС.

"Ние не сдаваме като в пионерска организация - рапорт даден, рапорт приет. Всеки сдава собствеността и документите, които му се водят. Аз няма начин да знам какво той е сдал и какво не е сдал", коментира Борисов как става предаването на властта в правителството, като добави, че МС е бил превърнат от предните управляващи в "бира-скара".

По същото време бившият съветник на Сертов в ДАНС Алексей Петров се яви на разпит в Софийската градска прокуратура. Петров престоя там около час и половина и напусна сградата през аварийния изход, за да избегне срещата с чакащите репортери. На влизане каза само, че не се притеснява от привикването.

На репортерски въпрос дали Алексей Петров като гражданин разполага с класифицирана информация, премиерът отговори, че се надява прокурорът да го попита.

"Прокурорите трябва да запитат и г-н Петров кой му е дал доклада. Като го познавам, би трябвало, когато преди месец е получил очевиден документ, носещ състава на престъпление, е можел тогава да ми се обади да го задържа аз. Така че прокурорите имат много работа. И ако и този път всички действащи лица - от създателите до приносителите - не отидат по арестите, нищо добро не очаква тази държава", заяви Борисов пред репортери.

Съд и за прокурора, който не е повдигнал обвинения по доклада

Според него "състав на престъпление" трябва да бъде и фактът, че прокуратурата, която миналата година е получила доклада от бившия премиер Станишев, е извършила проверка, приключила с отказ от повдигане на обвинения.

"Да кажеш, че няма престъпление за Цайса, трябва да се търси прокурорът, който е написал, че няма престъпление", коментира Борисов.

Съдържанието на въпросния доклад междувременно изтече в Интернет и за това е образувана отделна прокурорска проверка. Междувременно вътрешният министър Цветанов заяви, че "не е чел докладите на ДАНС, но чрез Интернет се запознава с тях".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?