Борисов: Правителството се излага "кифладжийски" в Брюксел, ще загубим много европари

Траншовете от ЕС ще спрат, Орешарски иска да компенсира чрез актуализация на бюджета

Борисов: Правителството се излага "кифладжийски" в Брюксел, ще загубим много европари

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че България ще загуби много европейски средства при сегашното правителство и построеното от него ще остане единственото за дълги години напред. Всеки ден на това правителство означава десетки милиони преки загуби и "всички ще платим за това, че се подведохме по лъжите на Станишев и компания", каза Борисов в четвъртък пред агенция "Фокус".

Според него подготвяната от премиера Пламен Орешарски актуализация на бюджета с намерение да се тегли заем за 1 млрд. лв. е превантивна мярка срещу очертаващото се спиране на парите от Европейската комисия заради нестабилната политическа обстановка, неумението да се управлява и назначенията на приятелски кръгове.

"Изключително ми е неприятно, притеснен съм. Дано Станишев и компания си намерят варианти да започнат някак си да работят. Явно е, че за пред народа няма как да го направят, но поне занапред в Брюксел да не се излагат по този кифладжийски начин", коментира той.

Атаката на Борисов срещу управляващите е по повод думите от преди ден на вицепремиера по еврофондовете и министър на правосъдието Зинаида Златанова, че през следващия програмен период парите за развитие на селските райони, отпускани от Брюксел, са с около половин милиард евро по-малко. Тя допълни, че такова е решението на ЕК, но още не се знае конкретната сума, тъй като финансовата рамка не е готова.

Това всъщност се знае още от началото на февруари, когато приключиха основните преговори на високо равнище по седемгодишната рамка на евробюджета. Тогава страната ни, представлявана от Борисов, договори 2 млрд. евро повече средства за фермерите, но по линия на преките плащания за обработвана площ или отглеждани животни, докато парите по Програмата за развитие на селските райони бяха намалени от сегашните 3.2 млрд. за периода 2007-2013 г. на 2.3 млрд. евро.

 

"На Европейския съвет аз защитих за България 2.5 милиарда евро за нашите селскостопански производители. Те много се радваха на това, защото това са пет милиарда лева отгоре живи пари, които ще се изсипят в българското земеделие. Да им отрежат един милиард лева, това е да им отрежат обновяването с нови трактори, комбайни и машини в следващите години, като цяло", коментира сега Борисов, изопачавайки фактите.

 

В отговор от Министерския съвет и земеделското ведомство разпространиха позиция, в която също припомнят, че в качеството си на министър-председател именно Бойко Борисов е дискутирал и подкрепил намаляването на средствата за общата селскостопанска политика на Евросъюза. "Държавните глави се съгласиха да намалят средства за целия ЕС с 11.3%. По този начин г-н Борисов е ощетил българските земеделски стопани със стотици милиони евро", пише в изявлението.

 

"Нещо повече, още по време на срещата на върха на 7-8 февруари 2013 г., министър-председателите на държавите членки са били индивидуално информирани за разпределението на средствата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., включително и по отделни държави", се посочва в позицията.

 

В нея се уточнява още, че определянето на финансовия ресурс за общата селскостопанска политика не зависи от земеделските министри, а от премиерите та страните от ЕС. "Какво всъщност е защитил г-н Борисов на срещата на върха в Брюксел на 7-8 февруари и защо е подкрепил намаляването на парите на българските земеделски стопани?“, питат новите управляващи.

 

Бившият премиер обаче упорства в коментарите си и побърза да заяви в отговор на реакцията на правителството, че"категорично не отговарят на истината твърденията, че съм гласувал орязване на средства за селските райони". "Подобна груба и нагла лъжа разкрива само и единствено неспособността на тези хора да управляват както сектора земеделие, така и цяла България", допълни той, припомняйки, че договорил с 2 млрд. евро повече за фермерите, явно продължавайки да не прави разлика между програмата за развитие на селските райони и директните плащания за фермерите.

 

"На вниманието на протестиращите и на българския народ като цяло трябва да е, че вече тези 30 дни управление на това правителство, ако се разделят на един милиард, ни струва десетки милиони на ден. И това е само началото на спирането на парите за България. Първо – там няма кой да преговаря; хората са лишени от авторитет, те самите тук не знаят – кой е министър, кой е заместник-министър (виждате, че научават от пресата)”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

 

Той зададе през медията въпроса "какъв е този министър на новосформирано министерство за инвестиционните проекти, който има коли, секретарки и харчи луди пари, а вече 30 дни не е направил нито едно изявление; не се знае какво работи и – какво ще работи".

 

"Всичко това струва пари на данъкоплатците. Всеки ден на това правителство означава десетки милиони преки загуби, които отиват в българските граждани. Колкото повече си ги търпят, толкова повече пари ще губят. И процесите са необратими. Аз съм ги договорил тези средства на Европейския съвет – вече ги няма”, каза Борисов, отново разчитайки на късата памет на медиите и хората..

 

"Българите трябва да знаят, че за съжаление, всички ние ще платим, затова, че се подведохме по лъжите на Станишев и компания. "Сега, когато виждат нестабилната политическа обстановка, неумението да се управлява, изцяло роднинските назначения и назначенията на приятелски кръгове в това правителство, един по един, за съжаление, траншовете към България ще спрат. За съжаление, след това и ние няма да можем да възстановим тези пари; те са безвъзвратно изгубени за българския народ”, продължи Борисов.

 

Според него именно затова Орешарски иска да взима заем, "защото, когато губиш тези пари, отнякъде те трябва да се компенсират, а това може да стане от вътрешния бюджет”.

 

"Това, което съм построил за тези 4 години, ще остане единственото за дълги години напред, на което българите ще се порадват. В следващите години няма да има, няма да се откриват нито южни тангенти, нито метро, нито Дунав мост ІІ… "Тракия” и "Люлин” ги направихме. Ще довършат двата лота на Яна ( вероятно има предвид двата лота на магистрала "Хемус" – от Софийски околовръстен път до гара Яна и Шумен-Белокопитово – бел. ред.) и на магистрала "Струма” и толкова”, продължи да изтъква постиженията на своя кабинет Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?