Борисов: Правосъдният министър сам си клати стола, прокуратурата си върши работата

Просто няма за какво да ни намерят кусур, оценките за правителството са повече от добри, хората са спокойни, харчат повече

Борисов: Правосъдният министър сам си клати стола, прокуратурата си върши работата

Правосъдният министър Христо Иванов сам си клати стола, защото всеки ден влиза във войни, а прокуратурата си върши прекрасно работата. Такава оценка даде премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ.

"Просто няма за какво да ни намерят кусур", каза Борисов по повод темата със смени в кабинета. Той отбеляза, че оценките за правителството са повече от добри и от вън, и вътре в страната. Икономическият растеж от 2.9% за третото тримесечие показва, че "хората са по-спокойни, харчат повече, повече инвеститори са дошли", каза премиерът.

"Тази стабилност трябва да я пазим", призова Борисов.

Той нарече "пресилени" изказванията, че срещу него се готви преврат и даде пример с местните избори, на които българите са потвърдили управлението, в което и ГЕРБ участва.

За съдебната реформа и промените в кабинета

"Прокуратурата е една независима институция, която прекрасно си върши работата. И мен, и Цветанов, всичките 15 пъти са ни викали на разпит", припомни Борисов и изрази мнение, че точно така трябва да постъпват. "За всяко нещо те трябва да ни викат и разпитват", каза премиерът.

Запитан дали е стабилна позицията на правосъдния министър Борисов отговори: "Стабилен му е стола на Христо Иванов, той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни".

Според него Иванов имал пълна подкрепа, но "когато кажеш: "Аз съм единственият, който може да направи правосъдна реформа, това е обида към останалите парламентарни групи". Борисов продължи: "Аз не си позволявам да кажа: Аз съм гарантът, аз управлявам. Всяко едно действие го обяснявам с това, че имаме парламент на първо място. Имаме опозиция и с много такт свършваме работата си." 

Относно промените в Конституцията за съдебната реформа Борисов отбеляза, че на първото четене е имало подкрепа от 180 депутати, но вместо "всеки ден да излизаме и да казваме колко е важно да потвърдим тези 180 гласа, и да направим някои отстъпки - съдии да избират съдии, прокурори-прокурори, явен-таен вот, вместо това излизаме и казваме: "Само този може да го направи. А как ще стане без другите". И продължи: "В този размирен свят не може да си позволяваш за всяко нещо да плашиш."

Борисов очаква всички парламентарни групи да започнат със стъпките, които всички са одобрили, защото "това го иска и народът, и Брюксел".

Той даде и обяснение защо предложените промени в Конституцията са били орязани спрямо първоначалния вариант. "Окастрят се, защото се казва, че без Христо Иванов нищо не може да се случи и другите си казват: "Я да видим без Христо Иванов как ще се случи", каза Борисов. Неговият съвет към правосъдния министър е: "Сто пъти му казах на Христо: Трябва такт".

Борисов за пореден път даде за пример здравния министър Петър Москов и социалния Ивайло Калфин, на които рефиормите им вървят, защото говорят и обикалят парламентарните групи.

Борисов не даде еднозначен отговор на въпроса дали ще има смени в кабинета по повод исканата от лидера на ДСБ Радан Кънев оставка на просветния министър Тодор Танев.

Премиерът обясни, че нещата не се правят така. Първо трябва да се разговаря с преговорния екип, след това да се направи оценка и едва след това да се вземе решение, смята Борисов. 

Непрекъснатите боричкания в Реформаторския блок не дават възможност на опозицията да се изяви, отбеляза премиерът. "И аз не мога да схвана кой какво желае", каза Борисов. Той обясни, че всички са му "еднакво мили", но не иска някой да идва и да му казва: "Без мен няма да стане". "И без петел се съмва", допълни премиерът.

За моя приятел Дейвид

Оценките, които идват за България, за правителството, са повече от добри. Думите на Дейвид Камерън препотвърдиха това, което и преди година казахме, че трябва да направим правителство, да сме по-смирени, да се концентрираме върху работата, да спрем да се занимаваме само със себе си, да си поставим приоритетите.Така Борисов коментира визитата на британския премиер у нас, когото няколко пъти нарече "моя приятел Дейвид".

"Той летя с наш хеликоптер. Аз го возих с джипката, за да разгледа планините по-хубаво. Видя как полицаите, граничарите ни как живеят с кучетата, с палатките в тежки метеорологични условия. Камерън си отиде с впечатления – едно е да ти разкажат, друго е да видиш. Той го почувства, защото вятърът и калта са еднакви за всички", коментира Борисов.

"Дейвид ми е приятел, работим 5-6 години заедно, не става дума нито за погалване, нито за похвала. Няма лошо човек на таково ниво да ни посочи, че сме си свършили работата", допълни българският премиер.

Между руския ботуш и турския ятаган – газов хъб в България

По повод конфликта между Русия и Турция Борисов попита дали е възможно, когато две страни се карат, ние да сме добре и с двете.

Той отбеляза, че България е приела всички ценности на евроатлантическата общност и в същото време сме максимално внимателни и с Русия, и с Турция.Според премиера "с нашата много твърда и праволинейна" и в същото време гъвкава и добронамерена политика към всички, сме изключително добре поставени.

"Свършихме работата си така, че Русия вече не ни провокира. Извадиха се най-кирливите ризи, но когато има тежки обвинения между Турция и Русия за контрабанда и трафик не е добре за цялата международна общност", каза премиерът.

Турският премиер Ахмет Даватоглу ще дойде у нас на 15 декември, съобщи Борисов.

Заради ситуация, в която се намират Русия и Турция той вижда "реален шанс България да си затвърди позицията на газоразпределител".

"Ние можем да си докараме и каспийски газ да минава през България и втечнен газ от Гърция и от руските тръби и от нашите находища, така че от четири – пет източника, ние ще можем да си затвърдим позицията на газоразпределител. "Южен поток" е затворен. Корупционните схеми и това заради, което падна "Южен поток"– няма да го има. Идва газът, който изцяло се финансира от руска страна, ние не участваме в това финансиране на наша територия. Ние гарантираме капацитет на нашите газоразпределителни и преносни компресори, който иска да му транспортираме газ срещу такса – ние ще го направим”, обясни схемата премиерът.

"Знам, че имаме голям шанс да направим газовия хъб в България и да гарантираме диверсификацията на българския пазар", посочи Борисов.

Ястреб ли е президентът

Борисов беше попитан дали президентът Росен Плевнелиев е ястреб по повод негово предишно изказване. Премиерът нарече Плевнелиев така след негово интервю пред "Инидипендънт", в което държавният глава директно назовава, че кибератаките срещу сайтове на държавни институции идват от Русия.

"Така се изразих, защото той е по-остър, по-емоционален и по- критичен. Може да си го позволи, не ходи на такива посещения, не идват от туристическия бранш, селскостопанските производители да го питат кога консервите, зеленчуците пак ще се върнат на руския пазар", обясни Борисов.

"Не искам да бъда толкова остър, има много отношения, които искам да запазя, защото те са важни за държавата", допълни той.

На въпрос би ли признал, ако кибератаките в изборния ден са били от руска страна, Борисов отвърна, че говори само за неща, за които е сигурен.

"Не всичко, което човек знае, но не може да го докаже, се казва. Ако не можеш да изобличиш някого, ако нямаш абсолютни доказателства- а ние нямаме такива доказателства, само съмнения, тогава това не се обговаря на глас, защото ще предизвика скандали. Ние имаме възможност да си върнем руските туристи, да изнасяме наша продукция. Така че с нашата праволинейна политика сме направили така че и Европа, и САЩ и нашите съседи в Турция, и в Русия да ни признаят", каза Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?