Борисов пред Ройтерс: Ще стана премиер, ако хората настояват

Борисов пред Ройтерс: Ще стана премиер, ако хората настояват

Ще стана премиер, ако хората настояват за това, заявява столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю пред Ройтерс.

Пред българските медии кметът досега не е давал конкретен отговор на директни въпроси дали смята да стане министър-председател, ако неговата партия спечели изборите. Дори из политически среди усилено се говори, че Борисов има план за внос на премиер отвън и е водил разговори с различни българи, които в момента работят на високи позиции в чужбина, но към момента не е получил положителни отговори.

Пред Ройтерс Борисов изразява и своята увереност, че ГЕРБ ще спечели убедително парламентарния вот и ще управлява самостоятелно. Според сегашните социологически проучвания това не е изключено, но повечето прогнози са, че нито една партия няма да има такова мнозинство.

"Ще имаме достатъчно гласове, за да формираме собствено правителство. Изключвам възможността за съставяне на коалиция", казва Борисов. Според него партията му ще промени статута на България като най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС.

"Народът иска справедливост. Аз съм безкомпромисен с корумпирани служители. Това е разликата между мен и Станишев", казва още кметът на София.

Ройтерс посочва, че след 20 години посткомунистическа стагнация, откъслечни реформи и корупция обезверените българи са възложили надеждите си на 49-годишния политик, който е бивш бодигард на Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

Припомнени са и уволненията на Борисов в общинската администрация, които са обобщени като "десетки". Според Ройтерс лидерът на ГЕРБ е "спечелил българите и с приземения си изказ и кампанията за борба с престъпността като министър на вътрешните работи в предишното правителство" (той бе главен секретар на МВР - бел.ред.).

Борисов казва, че е създал ГЕРБ преди две години, за да се опълчи на корумпирания политически елит. "Ние сме партия, която иска отново да спечели доверието (на Брюксел), да бъде дисциплиниран, предвидим и истински партньор на ЕС и НАТО. Ще постигнем това с усилена работа", декларира пред Ройтерс кметът.

Той обещава, че щом партията му спечели властта, ще започне разследване на големите приватизационни сделки и други договори, подписани от социалистите, както и на начина, по който се харчи големият бюджетен излишък.

Борисов реагира гневно на обвиненията, че в миналото е имал връзки с подземния свят в България и ги отхвърли като пропаганда, посочва Ройтерс. "Хиляди пъти съм бил проверяван от моите врагове и нищо не е открито", казва Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?