София се старае да възстанови нормалните си отношения с Москва

Борисов пред ТАСС: Путин имаше основания да се изкаже остро за България

Борисов пред ТАСС: Путин имаше основания да се изкаже остро за България

"Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени"

"Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това", казва българският министър-председател Бойко Борисов в интервю за руската информационна агенция ТАСС, дадено на нейния заместник-генерален директор Михаил Гусман.

Основните тези на Борисов са, че България прави всичко възможно да възстанови нормалните си отношения с Москва, за чието захлаждане е "без вина виновна", и че съжалява за въведените срещу Русия от ЕС санкции, към които е трябвало да се присъедини едва ли не на сила. Като цяло интервюто звучи като опит за оправдание за това, че заради "глобалните промени" и "конюнктурата на деня" историческите отношения между двете страни са се развалили.

"Опитваме се да правим максимално възможното за възстановяване на нормалните отношения, които имат отдавнашни традиции и от разрушаването на които понасяме загуби", казва Борисов, цитиран от ТАСС.

По думите му отношенията между двете държави съществуват на две равнища - исторически, които не се променят от външни влияния, и политически, които зависят от конюнктурата на деня.

"Не зависят от политиците историческите връзки, отношенията на приятелство и чувството на признателност на българския народ към руския, които водят началото си от Освободителната война", подчертава Борисов.

"Ние сме православни християни, нашите религии и църкви са близки, имат много добри връзки". А политическите отношения се "променят във връзка с глобалните промени", обяснява премиерът.

"Преди 25 години ние бяхме в един и същ Съюз за икономическа взаимопомощ, във Варшавския договор, а сега ние сме на южния фланг на НАТО. За няколко десетилетия станаха съществени промени и сега ние сме членове на Евросъюза. България е и членка на НАТО, и на наша територия провеждаме военни учения с партньорите си от алианса. Всичко това естествено влияе на двустранните ни политически отношения", продължава той.

"Надявам се обаче на нормализиране на ситуацията и отношенията", отбеляза Борисов и добавя, че неотдавна в Москва бе министърът на икономиката Божидар Лукарски. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък участваха в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Ръководителят на българското правителство смята за перспективно развитието на двустранното сътрудничество в сферата на туризма, търговията и селското стопанство, където има голям нереализиран потенциал.

Борисов се надява, че санкциите срещу Русия ще бъдат отменени в най-скоро време, отбелязва ТАСС.

"Днес е време на санкции. От една страна, наложени са санкции на Русия, от друга - приложени са контрасанкции на Руската федерация към Европейския съюз. От това положение губят всички. Санкциите не могат да донесат нищо добро на икономиката на никоя държава", отбеляза Борисов в интервюто си за ТАСС. Той призна, че България като лоялен член на НАТО и на Евросъюза е подкрепила санкциите, но много губи от тях, се казва в информацията на ТАСС.

"Голяма част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова ние понасяме големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен нервира и московското ръководство. Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това В резултат станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, още по-малко цел (да се стремим) отношенията между България и Русия да станат хладни. Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени", казва Борисов, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?