Борисов предизборно вдига учителските заплати с 10%

223 млн. лева повече за образование идват от “добраната работа на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата“

Очаквано учителските заплати ще бъдат увеличени с 10% от началото на следващата година. Добрата новина беше съобщена от премиера Бойко Борисов във вторник след среща със синдикатите в условията на започваща предизборна кампания. Това става три месеца след като сряза образователния министър Меглена Кунева, че си е позволила да я съобщи по време на учителския събор в зала “Арена Армеец“.

Борисов обяви, че за образование ще бъдат предоставени 223 млн. лв. допълнително за 2017 година. Това е възможно, тъй като са събрани 1.6 млрд. лв. повече в хазната “в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата“, даде той дежурното обяснение.

"Бюджетът е в доста напреднала фаза, затова можахме да направим разчетите с финансовия министър и преценихме, че на образованието, като основен приоритет, можем да дадем тези средства допълнително", мотивира решението премиерът.

За заплати в образованието ще бъдат отделени допълнителни 126 млн. лв., а за допълнителни разходи в образованието като цяло ще бъдат похарчени 223 млн. лв.

Увеличението на трудовите възнаграждения ще засегне както дългогодишните служители, така и начинаещите учители, които влизат в системата на образованието с най-ниска заплата.

Според разчетите на синдикатите най-сериозен ще е ръстът именно на младите учители, а по-възрастните им колеги ще получат по-скромно увеличение.

Председателят на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева отбеляза, че за транспорта на учениците са определени 12 млн. лв., за ремонт на старите и за купуване на нови автобуси са предвидени 2.6 млн. лева. За нуждите на децата със специални образователни потребности и за учителите им ще има 6 млн. лева. Колективният трудов договор е обезпечен с 12 млн. лева.

100 млн. лв. от увеличението ще е директно за учителските възнаграждения, а 26 млн. - за покриването на ръста на минималната работна заплата от 1 януари 2017 година. 3 млн. лв. допълнително са договорени за работата на учителите в сектора на високите технологии. Подкрепа с допълнителни 1.5 млн. лв. ще получат и българските деца в чужбина, които посещават неделните училища.

Такева посочи, че учителските заплати ще бъдат увеличени в съответствие с длъжностите и степените в образователната система. Увеличение на заплатите ще има също за учителите в детските градини, както и за техническия и помощния персонал в учебните заведения.

Новината за увеличението на учителските заплати с 10% от 2017 г. беше съобщена още през юни от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева по врече на учителски събор в зала Арена “Армеец“. Тогава тя увери, че всичко е съгласувано с финансовия министър Владислав Горанов.

Само ден по-късно обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че с него и финансовия министър не е говорено за такова нещо, финансовото министерство също отрече подобна договорка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?