Борисов предлага балканска АЕЦ "Белене" с европари

Да направим общ проект за електропреносната система, два реактора стоят в кашони

Бойко Борисов по време на форума в Лондон, сн. БГНЕС

Предложение АЕЦ "Белене" да бъде построена като общ балкански проект с европейско финансиране, лансира премиерът Бойко Борисов в понеделник по време на свое участие в  в Инвестиционен форум за Западните Балкани, провеждащ се в Лондон и организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

По време на пресконференция с колегите си Ана Бърнабич, Душко Маркович, Еди Рама, Зоран Заев, Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, Борисов анонсира, че балканските лидери могат да участват заедно в изграждането на ядрената мощност у нас. Според него всички държави от Балканите могат да се включат и да се търси финансиране от Европейския съюз, предаде БГНЕС.

"Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански проект за електропреносната ни система. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ "Белене“", посочи българският премиер.

"АЕЦ "Белене" с европейско финансиране, с акционери всички нас, можем да го преговорим”, заяви Борисов. "Електропреносните ни системи биха могли да се свържат“, обясни той и допълни, че така би могло да се постигне истинска диверсификация на Балканите.

Два реактора стоят в кашони

"Имаме 2 платени нови ядрени реактори за 2200 мегавата, платили сме ги и стоят в кашони“, аргументира се министър-председателят. "На 1 март сте добре дошли в София. Надявам се да си напишем домашните, да си наложим така схемите, за да привлечем инвеститори“, изтъкна премиерът.

"Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук", заяви още Борисов.

Запитан дали Македания проявява интерес към идеята на Борисов, премиерът на страната Зоран Заев каза, че страната му е положила много усилия да увеличи енергиийния се капацитет. "Има увеличение от 35% вече, едно от решенията беше да си партнираме с България, правим още стъпки и се надявам да имаме бъдещи възможности, чрез които да осигурим все повече капацитет", каза уклончиво той, цитиран от агенцията.

Проектът на строежа на АЕЦ "Белене" бе спрян през март 2012 г. с правителствено и парламентарно решение, но откакто България трябваше да плати 1.2 млрд. лв. за поръчаното и произведено оборудване за бъдещата централа, възобновяването на строежа отново е на дневен ред. Причината е, че държавната "Национална електрическа компания" вложи вече над 3 млрд. лв. в проекта, повечето от които са от заеми, предоставени от собственика ѝ "българския енергиен холдинг" и директно от държавния бюджет, като безлихвеният бюджетен кредит за оборудването трябва да се плати накуп през 2023 г.

В последните месеци въпросът за възобновяването на ядрения проект отново е на дневен ред, след като БАН излезе с поръчан от БЕХ доклад за рентабилността на АЕЦ "Белене", според който при определени условия ядрената централа може да намери инвеститор и финансиране и да се изгради, тъй като в региона на Балканите ще има евентуален недостиг на 2000 МВ енергийни мощности. Макар много други анализи да сочат, че проектът не е икономически изгоден и всъщност да няма нужда от нови производствени мощности, БСП е сред най-активните радетели на рестарта на строежа.

Първанов предложи балкански акционери през 2011 г.

Всъщност идеята АЕЦ "Белене" да привлече инвеститор от региона на Балканите съвсем не е нова и неведнъж е лансирана от бившия президент Георги Първанов от 2011 г. В следващи моменти, в които трескаво се проучваше инвеститорски интерес, Сърбия и Македония се спрягаха за потенциални кандидати, но това така и не бе потвърдено официално от техни представители.

Така в момент, в който скандалът с продажбата на активите на ЧЕЗ в България на малката фирма "Инерком" с неясно към момента финансиране, отново общественото внимание се насочва към проект, за който от 30 години само се говори и се харчат пари за консултанти и оборудване, което стои на склад.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?