Борисов предложи на Тунис помощ в писането на новата конституция

България може да окаже юридическа помощ за написване на новата конституция на Тунис, каза премиерът Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Тунис Хамади Джабали.

Българска правителствена делегация е от вчера на тридневно официално посещение в арабската държава.

Премиерът Хамади Джабали е помолил Бойко Борисов да постави въпроса за повече помощ за Тунис от Европейския съюз, за да се подпомогнат демократичните процеси.

Тъй като съм първият премиер от страна на ЕС, се надявам първите проекти за подпомагане от ЕС да са между България и Тунис, каза Борисов. За мен е чест да съм с хората, които започнаха демократичните промени в Арабския свят и направиха арабската пролет, заяви Борисов, цитиран от БТА.

Борисов е запознал тунизийските си колеги с опита на България в прехода към демокрация. Предадох поздрави от Росен Плевнелиев към президента на Тунис Монсеф Марзуки и покана да посети България. Поканих и премиера да дойде в нашата страна, добави той.

На срещата днес са били обсъдени и икономическите връзки между двете страни. Ще включим и културния туризъм в стокообмена, каза Борисов.

Износът на България към Тунис се е увеличил след демократичните промени през миналата година, добави той. В разговора с Хамади Джабали е било обсъдено какво може да се направи за по-доброто социалното осигуряване за българите, които работят в Тунис.

В неделя Борисов се срещна с представители на българската общност в Тунис. Част от 150-те българи се оплакаха, че не могат да се върнат в България, тъй като няма да получават тунизийската си пенсия поради липсата на двустранно споразумение.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?