Борисов предложи пари и реставратори за възстановяването на "Нотр Дам"

В Стара Загора събират средства, за да подпомогнат Париж

Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

Целият свят е покрусен от пожара в парижката катедрала "Нотр Дам" и изрази съпричастност към парижани и Франция. България предложи да изпрати реставратори в Париж и парична помощ.

"Сутринта, чрез нашия посланик в Париж му предадох да предаде на президента Макрон и на нашите колеги там, освен че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е "Нотр Дам", че сме готови и за подпомагане, както и финансово, но на първо място България да предложи, защото има изключителни реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат и с това ще бъде нашата помощ, но да участват българи в бързото възстановяване на този символ“, съобщи премиерът Бойко Борисов.

"Имаме изключително надарени хора в тази област, за да подпомогнем и ние с нашия принос на Франция“, добави той.

В качеството си на бивш пожарникар Борисов представи и професионалната си оценка за борбата със стихията.

"Изразявам професионалното си възхищение от действията на пожарникарите в Париж. Дано се окаже немарливост, защото "Нотр Дам" е една знакова катедрала и то във времето, в което сме в очакване на Великденските празници“, посочи Борисов.

Министърът на културата Боил Банов от своя страна коментира, че "пожарът в "Нотр Дам" е нелепа трагедия, която може да се случи навсякъде".

"Това е емоционален срив за всички културни хора по света. Дали е във Франция, дали е в България, когато се случва нещо подобно с такива знакови символи на културното наследство на миналото, е наистина ужасна трагедия", коментира Банов пред Bulgaria on air.

"Но стават и такива неща по света, трябва да се върви напред. Най-важното е, че запазиха двете ключови кули отпред. Ще се възстанови във времето, но е много тъжно", допълни той.

По инициатива на кмета Живко Тодоров в Стара Загора започва кампания за набиране на средства в подкрепа на Община Париж за възстановяването на историческата катедрала Парижката Света Богородица - "Нотр Дам".

"В очакване на Великден горя сърцето и душата на Европа. Ярък символ на християнството в Европа, "Нотр Дам” е нейната история, памет и култура. Всеки европеец свързва катедралата и с много лични моменти, емоции и преживявания. Като кмет на съвременен европейски град, изразявам солидарността си към кмета на Париж и френския народ", коментира Тодоров.

За целта по време на сесията на Общинския съвет на 25 април т.г., той ще внесе за гласуване решение за откриване на набирателна кампания, като средствата ще се внасят на това основание по бюджетната сметка на Община Стара Загора.

Официален старт на кампанията ще бъде даден в понеделник, 22 април в 12,30 ч., във фоайето на общината, в присъствието на френските студенти от съвместното архитектурно ателие, които ще представят в 13,00 ч. своите разработки на идеи и визия за урбанистично устойчиво развитие на Стара Загора. Кутии ще бъдат поставени и на други публични места.
Идеята на кампанията е да покаже, че огромната загуба за всички французи, Европа и света, е загуба и за нашия народ, за старозагорци. След края на кампанията кметът на Стара Загора ще предаде средствата на френския посланик в България Ерик Льобедел.

Кампанията ще се проведе съвместно с френския културен институт "Алианс Франсез“ в Стара Загора.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до кмета на Париж Ан Идалго, в което се посочи, че катедралата "Нотр Дам" не е единствено културно - историческа и религиозна ценност, а е един от обичаните, разпознавани и вечни символи на Париж.

В писмото си кметът на София изразява увереност, че загубата ще мобилизира духа и вярата на всички, съпричастни към възстановяването на катедралата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България