Борисов предопредели избора: F-16 са значително по-добри

САЩ смъкват цената, а Швеция предлага не 8, а 10 машини за същите пари

F 16

Премиерът Бойко Борисов на практика предопредели избора на нов тип изтребители, след като коментира в Брюксел, че предлаганите от САЩ и "Локхийд Мартин" машини F-16 "са значително по-добри от всички останали, които се предлагат - от старите "Eurofighter", а и от "Gripen". Той обясни, че формирал оценката си от разговори с пилоти.

"Има комисии, които разглеждат тези оферти, по никакъв начин не се меся, дебело подчертавам, освен че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет", посочи премиерът пред журналисти в Брюксел. 

Военното министерство обаче публично обяви, че изборът на нови самолети ще е политическо решение и като такова то е в ръцете на Бойко Борисов. Проектът се движи от години, като в момента политико-военна комисия води преговори за подобряване на офертите, след като по-рано експертна група ги анализира. По традиция всичко се случва в условия на пълна секретност.

На този фон двата основни конкурента за поръчката - САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) и Швеция и СААБ (SAAB) - обявиха, че са подобрили офертите си. Американците са намалили предложената цена, а шведите вече предлагат не 8, а 10 изтребители за същите пари.

Не влияя на комисиите, но .... 

Борисов каза, че се надява България да получи по-добри условия за покупката на нови изтребители.

"Ситуацията в района се усложнява, добави той и уточни, че българските Военновъздушни сили (ВВС) вече имат задачата не само да охраняват въздушното пространство. Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява", поясни Борисов, цитиран от БТА.

"Към този момент мисля, че и съседите имат такива самолети. Нито влияя на комисиите, нито искам да влияя. Надявам се по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и САЩ, в един момент, в най-скоро време, дал съм много кратки срокове, протакането започва да изнервя всички, заделили сме парите и искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо", каза той.

Съседните страни на България от НАТО разчитат на американските изтребители от години.

В момента България избира нови изтребители между три оферти: на САЩ и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) за последната модификация на F-16 - блок 72, известна като "Вайпър" (Viper), на Швеция и СААБ (SAAB) за "Gripen" и на Италия за втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter), но проектът се движи с известно забавяне. Последната оферта на практика бе изключена от състезанието, след като различни представители на правителството коментираха, че страната ни иска да закупи нови машини.

Плановете на правителството е първо да бъдат закупени най-малко 8 изтребители за 1.8 млрд. лева с ДДС, а на последващ етап още толкова. Към момента обаче не се знае кога точно ще се пристъпи към втората покупка, нито дали това някога ще стане. Дори от военното министерство признават, че това вероятно няма да се случи в близко или средно бъдеще.

"Локхийд Мартин" смъква цената

И двата основни конкурента за поръчката - "Локхийд Мартин" и СААБ - обявиха, че са подобрили офертите си.

"Компанията производител на F-16 "Локхийд Мартин" и правителството на САЩ ще намалят цената и срока за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, сравнено с досегашната си оферта", съобщи пред "Дневник" Джим Робинсън, мениджър Международно бизнес развитие за F-16 в "Локхийд Мартин".

"Локхийд Мартин" признаха по-рано, че няма да могат да доставят първите самолети до две години, както иска България, но сега Робинсън каза, че компанията ще ускори процеса по производство. 

В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина.

Робинсън каза, че F-16V е самолет от четвърто поколение, но използва системи от пето поколение, които са на оборудване в F-22 и F-35. Според Робинс F-16V може да лети до 2045 г. и има живот от 12 000 часа, което е повече от всичко предлагано. САЩ планират да оперират с F-16V заедно с F-22 и F-35.

СААБ вече предлага 10 машини

В петък от СААБ съобщиха, че вече са ревизирали офертата си и предлагат 10 изтребители.

"Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8. Това значително ще подобри оперативните способности на Българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора", съобщи Йоаким Валин от Агенцията за отбранително имущество на Швеция .

Първите 4 самолета ще бъдат доставени до две години след подписването на договора. Това ще позволи постигането на пълни способности за бойно дежурство по мисията ер полисинг на НАТО до 24 месеца след подписването на договора. Обучението на пилотите ще започне шест месеца преди първата доставка, съобщиха от компанията.

Борисов се шегува

Премиерът отбеляза, че в последните 10-15 години, при други правителства, са купувани само транспортни въздухоплавателни средства за ВВС - вертолетите "Кугър" и "Пантер", самолетите "Спартан", без въоръжение.

"Много пъти съм се шегувал - колкото да натоварят Генералния щаб и да избяга. Това сме за момента закупили. Затова искам действително да имаме бойни машини, които, като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят", обясни Борисов.

В отговор на въпрос кого се очаква да победят, министър-председателят отговори: "Агресор, който и да е той".

Споделяне
Още по темата
Още от България

Защо името на премиера се свързва с аферата с къщата в Барселона?