Борисов предупреди БСП да не си играе със страховете на хората

Борисов предупреди БСП да не си играе със страховете на хората

Няма да бъдат увеличавани данъците, а пенсиите и заплатите няма да бъдат намалявани, декларира в петък премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на декларация на Парламентарната група на “Коалиция за България", прочетена преди това от лидера на БСП Сергей Станишев.

“Фактът, че за първи път от 1996 г. се приема актуализация на държавния бюджет по същество е признание за пълния провал на политиката на това правителство“, заяви Станишев. Според него оправданието със спада на приходите в хазната е нелепо.

Основната цел на актуализацията на бюджета е свързана с узаконяване на харченето на наследството на предишното правителство и "изяждане" на фискалния резерв, според Станишев. По думите му с това наследство държавата се финансира година и половина.

“От най-високо място чуждите инвеститори са заклеймени като крадци, правителството обяви без сериозни аргументи замразяване на проекти като АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис“, които във време на криза могат да създадат стотици работни места. Осъзнава ли правителството грешките, извело ли си е поуки, има ли план“, попита Станишев

“Не си играйте със страховете на хората“, предупреди Борисов от своя страна. Относно строежа на АЕЦ “Белене“, той заяви, че “ако искахте да я строите, тя щеше да е на по-напреднал етап, особено когато в бюджета на Руската федерация е имало 3 млрд. евро за този проект и вие не сте ги взели, а сте взели кредит, по който сега плащаме лихва по 10 млн. на месец“.

Махат се паразитите от “Белене“

В кулоарите Борисов повтори тезата си от миналата седмица, че в момента, в който кабинетът намери европейски инвеститори, както и когато се направят ясни разчети за проекта, ще продължи неговата реализация.

"Трябва да знаем колко и как и къде ще продаваме произведения ток. На тези въпроси, както и вътре в зала, казах на премиера Станишев, те (тройната коалиция) не са могли да отговорят", заяви Борисов.

“Нещата ги привеждаме във вид около централата, така че да махнем всички тези паразити, които са смукали пари“, допълни той и припомни, че ДАНС и прокуратурата проверяват проекта.

Относно актуализацията на бюджета и критиките, че не се съкращават пари за МВР, премиерът коментира, че няма свещени крави.

"В условията на криза всички знаят, че престъпността нараства. В момента виждате, че атакуваме уличната и дребната престъпност, която изисква засилено полицейско присъствие. С прибирането на реколтата от череши в Дупница като наситихме с жандармерия, какво става, няма проблеми. А знаете какво беше предишните години", обърна се той към депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България