Борисов предупреди за опасност Западните Балкани да се поддадат на радикални влияния

Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов призова Северна Македония и Албания да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС.

"Без да се обезкуражават те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно - европейската интеграция", каза Борисов пред участниците в лидерската среща за Западните Балкани в Женева, съобщи правителствената пресслужба.

Той акцентира върху темата за бъдещето на младите хора в Западните Балкани.

"Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона", заяви Борисов.

Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на "изтичането на мозъци" и на емиграцията, но - много по-тревожно и дори опасно - до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.

"Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани", каза Борисов.

Според него, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджа на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото.

По думите му превъзмогването на наследството от миналото може да се случи на основата на споделените ценности като толерантност, приобщаващите действия и взаимното доверие.

Премиерът акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посочи Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока.

"България доказа, че е държава членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство", отбеляза министър-председателят.

Премиерът Борисов припомни, че догодина на страната ни предстои да поеме председателството съвместно със Северна Македония.

Той посочи, че като председател на Берлинския процес България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?