Борисов преговаря с Нетаняху за производство на бойни дронове

Двамата премиери се засипаха с благодарности и комплименти

Борисов бе приет от Нетаняху в Тел Авив

Ще разговаряме дали с Израел не можем да имаме съвместно производство в отбраната, особено на бойни дронове, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата в Йерусалим с израелския му колега Бенямин Нетаняху.

"Срещите ни (с Нетаняху) са изключително полезни - в сферата на медицинската апаратура, на фармацията, на земеделието", допълни премиерът. Конкретни проекти обаче не бяха споменати.

Борисов посочи, че "отношенията на ЕС с Израел не са винаги на висотата, на която трябва да бъдат".

"Аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия изток. Надявам се истински мирните споразумения да се подпишат, а що се касае в сферата на високите технологии ще разговаряме дали не можем да направим и самолетопроизводство в областта на отбраната, особено в изключително модерно и силно оръжие, което са дроновете. Не знам дали знаете, но нашите военни пилоти и (тези) на Израел провеждат в България седмици наред въздушни боеве", каза българският премиер пред Нетаняху.

Израелският премиер на свой ред благодари на България, че отстоява интересите на Израел по време на различните международни форуми, в това число и в рамките на ЕС.

"Мисля, че е време всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички ни в Близкия изток, както в областта на сигурността, така и в редица други области", каза Нетаняху.

Той обяви, че мостът между двата народа са българските евреи, допринесли много за развитието на Израел.

"Нашето приятелство датира отдавна и ние никога няма да забравим как българските граждани са легнали върху железопътните релси, за да предотвратят депортирането на евреите. Оценяваме всички ваши усилия във връзка с действия срещу антисемитизма и усилията ви в общата ни битка срещу радикалния ислям и срещу борбата с тероризма, който редовно води до жертви в международен план. И в този дух на приятелство, приятелю мой, отново те приветствам в Ерусалим!", обърна се Нетаняху към Борисов.

Българският премиер не му остана длъжен в комплиментите.

"От името на всеки българин благодаря, че такава велика държава като Израел чрез своя министър-председател казва думите: "Никога няма да забравим това, което българският народ е направил за евреите. От дистанцията на времето сега можем да го оценяваме, но и дори ако за миг си представим фашисткия режим, Хитлер, Гьоринг, Гьобелс, и българският народ да се опълчи на тази машина, това действително е подвиг. И сега си имаме трудни решения, но това е било наистина трудно", каза Борисов.

Той разказа как на конференция на Американския еврейски комитет във вторник всички са станали на крака и са ръкопляскали за подвига на българския народ. Борисов напомни, че през септември ще бъдат открити два паметника "на този подвиг" - един в София и един в Тел Авив.

Борисов, който през последната година се фокусира силно върху външната политика, изрази възхищението си от начина, по който колегата му от Израел успява да балансира отношенията.

"Когато пътувахме насам, им казах (на делегацията): "Сега ще видите един човек, който е световен талант в това да е най-добър приятел до камината на президента Тръмп и да е с президента Путин на парада на властта", разказа Борисов на Нетаняху, цитиран от "Дневник".

В отговор Нетаняху му каза лаконично: "Случва се понякога." Израелският премиер поздрави Борисов за рождения му ден.

Споделяне

Още от България