Борисов прехвърля ДКЕВР на парламента

"Ако искат дори да сменят членовете й", НЕК обаче не можело да бъде оставена да фалира

Борисов прехвърля ДКЕВР на парламента

Премиерът Бойко Борисов не желае да носи отговорност за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и нейните членове да се избират от Министерския съвет, а тя да бъде прехвърлена към парламента. Макар да се дистанцира максимално от енергийния регулатор, който в последните дни е под постоянни нападки заради повишението на цената на тока с 13 процента от 1 юли, министър-председателят защити поскъпването с мотива, че не може "Националната електрическа компания" (НЕК) да бъде оставена да фалира.

Това става ясно от публикуваната в петък стенограма от правителственото заседание в сряда. Тогава след срещата на кабинета министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отиде в парламента и обясни как министър-председателят го е натоварил със задачата да говори с депутатите за създаване на парламентарна комисия, която да контролира дейността на енергийния регулатора.

 

Той остави впечатлението, че Борисов е поискал да се създаде комисия, която да надзирава работата на ДКЕВР. От стенограмата обаче се разбира, че премиерът просто иска да прехвърли отговорността на решението на регулатора върху Народното събрание.

 

След дълго обяснение как проблемът с поскъпването на тока е създаден през 2007 г. с тогавашния ВЕИ-закон от предишното правителство и още преди това от Иван Костов със сключването на дългосрочните договори за изкупуване на тока от двете американски частни централи в комплекса "Марица Изток", Борисов казва: "И ние в момента просто изпълняваме това, което цифрите казват".

 

След това продължава: "И в този ред на мисли възлагам на министър Добрев още днес, след заседанието на Министерския съвет, да отиде в парламента, да разговаря с нашите парламентаристи, ДКЕВР, като държавна комисия, която регулира цените – името ѝ е такова, аз не желая да бъде избирана от Министерския съвет".

 

"Не го желая по простата причина и ви обяснявам каква е технологията. Миналия четвъртък шефът на ДКЕВР с министъра на икономиката идва при мен и ми казват – цените се вдигат с 13%, сто процента всичко това е на сайта на ДКЕВР, по простата причина, че присъединяването вече на ВЕИ-ата, там са и водноелектрическите централи, там са соларите, там са перките. И на фона на всичко лошо, което допринася, има и едно добро. Действително има директива на Европейската комисия 2020 г. ние да имаме 16% задължително консумация на ток от зелена енергия. С една дума, ние сега сме си я свършили и повече с новия закон, който идва, на борсата, каквато е цената, такава му я купуваме", заявява още Борисов.

 

"Тук задължително трябва да се оставят приоритети и да се толерират всички, които използват ВЕИ-та, дали вятърна перка си е сложил в двора, дали панели върху покрива, на тях заслужава да им се платят много пари, защото, първо – не искат присъединяване, те са си в мрежата, и второ – това е целта на зелената енергия. Хем си подпомагат домакинствата и си заслужава държавата да дотира фирми и граждани, които произвеждат. Там има логика", посочва още той пред членовете на кабинета си.

 

След това нарежда: "Добрев, днес нашата парламентарна група незабавно да предложи парламентарен контрол. Ако трябва и ако искат дори да сменят членове – да сменят. ДКЕВР, понеже тя определя цена на ток, газ и вода, да отиде в парламента, дебатът е там, да стои там."

 

"Защото, когато дойдохте при мен ми казахте – ако не се вдигне цената на тока, защото умишлено, популистки БСП не са я вдигали. И в момента всички буфери са в "Националната електрическа компания". Вече дълговете са над милиард на НЕК и ако не се вдигне цената на тока, решението е фалиране на "Националната енергийна компания". Държава, в която фалира национална енергийна компания, не може да има добро име", коментира Борисов.

 

"Но тези детайли и факти трябва да им се кажат. И когато шефът на ДКЕВР го извикат на парламентарен контрол той вади и казва – присъединени 1100 от вода, слънце и вятър. От ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 толкова. Прави, сумира и казва, господа – това е, фалираме НЕК, гласувайте в парламента, фалира НЕК. И аз с него имам среща само, когато дойде да ми каже, че вдигат цените. Никакви други отношения. А на него аз не мога да му кажа – не вдигай цените, защото… Това е пък в разрез на математиката. И аз затова и на Добрев му казах – отидете в парламента и съобщавайте данните на депутатите. Ние това можем да направим вследствие на всички тези неща. Но те няма да си признаят, виждате. Така че тази тема, затова исках да ви я разкажа, тя е много важна", продължава Борисов с дистанцирането от енергийния регулатор.

 

Откакто е създадена с постановление на Министерския съвет през септември 1999 г., ДКЕВР винаги се е водела независима, а нейните членове са се назначавали от министър-председателя. Преминаването ѝ към парламента може да стане само с поправки в Закона за енергетиката, който само преди дни бе приет на второ четене в пленарна зала и чиито текстове дори засилват правомощията на ДКЕВР. На председателя на комисията Ангел Семерджиев бе даден петгодишен мандат през октомври 2009 т. от Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?