Борисов: Премиерът "бодряшки" лъже, че има газ за 30 дни

Борисов: Премиерът "бодряшки" лъже, че има газ за 30 дни
Столичният кмет Бойко Борисов заяви в неделя, че режим на парното е въвела държавата, а не общината и определи като евтино политиканство и манипулация думите на премиера и икономическия му министър, че е осигурен газ за 30 дни, като в същото време на София се подава 35% от необходимото количество.

"И още по-рязко се разминават с бодряшките лъжи на премиер и енергиен министър, че имаме газ за 30 дни. Защото, ако имаш газ за 30 дни, защо даваш 35 процента?!", възмути се Борисов.

Той обясни, че по закон е задължен до четири часа, след като "Топлофикация-София" е поискала ограничителен режим, да го въведе след одобрението на министъра на икономиката и енергетиката. Това става по Наредба номер 10 на МИЕ, каза кметът.

Аз изпълнявам закона, но правителството отново се възползва с манипулативни методи да изопачи нещата и вижте колко добре звучи: "Борисов обяви режим на парното“, каза кметът.

По думите му правителството на Сергей Станишев лъже и България няма газ, защото, ако имаше, нямаше да поставят ограничителен режим.

"Срещу нас работи система с цел да манипулира и дискредитира общественото мнение", заяви Борисов.

София има близо 970 км тръби на топлофикацията, които могат да подават газ от 72 до 78 градуса, каза кметът. "Няма как да разделим за болници, детски градини, училища и промишлени предприятия, на едните да е по-топло, на другите по-студено. Защото върви една и съща вода, която отделя топлина в радиаторите", разясни Борисов.

"Заради това правителство, сега трябва да тровим хората с с мазут", каза още кметът. На репортерски въпрос дали в понеделник в парламента температурите ще са под 20 градуса, Борисов отговори: "Ако можех не на 40, а на 80 градуса щях да ги сложа (депутатите -бел.ред.)“.

Изпълнителният директор на "Топлофикация – София" Петко Милевски каза, че ограниченията на парното важат за всички потребители. Ограничените доставки на газ с 50 на сто стопанските сгради се отнасят само за онези, които имат индивидуални инсталации. Милевски увери, че сметките за парно в края на месеца ще бъдат съобразени с топлоподаването и няма да има несъответствия.

Като отбеляза, че че не е в неговата компетентност да забрани движението на колите по улиците, Борисов призова хората, ако имат възможност, да не ги използват.

Споделяне

Още от България