Борисов препрати Нинова към Радев за военно учение на НАТО

Захариева: Лидерът на БСП пак нещо не е разбрала

Борисов препрати Нинова към Радев за военно учение на НАТО
Премиерът Бойко Борисов задочно посъветва лидера на БСП Корнелия Нинова да пита президента Румен Радев за военно учение на НАТО в Черно море. "В това учение главна роля има върховният главнокомандващ президентът Румен Радев", казва Борисов на правителственото заседание в сряда, видно от публикувана стенограма. Думите му са по повод настояването на Нинова Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни дали НАТО създава нови многонационални сили в Черно море, както била съобщила агенция Ройтерс.
 
По време на правителственото заседание зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов е потвърдил, че държавният глава Румен Радев е информиран за учението.
 
"Защото Корнелия Нинова ме вика в парламента да обяснявам защо съм допуснал в Черно море военно учение, флотилии и т. н. Нали ще се борим с фалшивите новини! Затова информирам. Аз не мога да разбера – ние като членове на НАТО в ученията не трябва ли да участваме?!", коментира възмутено Борисов.
 
Няма планове за постоянно присъствие на НАТО-вски сили в Черно море
 
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева от своя страна коментира в сряда, че "флотилия на НАТО в Черно море няма". 
 
"Корнелия Нинова пак не е разбрали нещо. Флотилия на НАТО в Черно море няма. Нито има, нито ще дойде", каза Захариева.
 
Тя посочи, че Алиансът наистина обръща повече внимание на източния си фланг в последните месеци, но това не означавало, че се подготвят за военни маневри.
 
Зам.-военният министър Атанас Запрянов обясни по-рано, че не се предвижда и няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море.
 
"В тези учения няма движения на войски никъде на територията на НАТО. Те имат за цел единствено да се отработят въпросите за вземане на военно-политическо решение в Главната квартира в Брюксел и военното командване на НАТО, както и в страните, оторизирани при управление на военнополитически кризи", каза зам.-министър Запрянов.
 
Преди година и половина премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли идеята за сформиране на черноморска флотилия. Тогава управляващите заявиха, че флотилията е била местна инициатива и биха обсъждали вариант само в рамките на НАТО.
 
По-рано тази седмица Алиансът обяви създаването на многонационални сили в Румъния с цел да контрира влиянието на Русия в черноморския регион след окупацията на Крим.
 
Борисов напомня на министрите за КСНС 
 
Борисов използва правителственото заседание в сряда, за да напомни на министрите за пренасроченото заседание на КСНС при президента на 17 октомври, след като това на 9 октомври се провали заради отсъствие или по-ранно напускане на част от управляващите.
 
"За тези, които са участници в Консултативния съвет при президента – вторник, 13.00 часа! Ако трябва да пътуват някъде, да пращат заместници в чужбина. Титулярите да бъдат на заседанието. От сега да знаят, вторник, 17 октомври, 13.00 часа", заявява Борисов.
 
Междувременно парламентът насрочи извънредно заседание за вторник от 14 ч. за приемането на поправките в ГПК на второ четене.
Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?