Борисов преживял катарзис след въпроса за огледалото и Пеевски и решил да се поправи

"Нямам никаква зависимост и ще го докажа"

Борисов преживял катарзис след въпроса за огледалото и Пеевски и решил да се поправи

"Благодаря на това момче (бел.ред. задал му въпроса "дали като се погледне в огледалото вижда Делян Пеевски") в Лондон, много ме жегна, има голям принос. Действително като гледах отстрани и разбрах, че за нормалните хора може би така изглежда и взех всички мерки, виждате, и колегата Юнкер и всички в Брюксел ги подкрепят. Искам да ви се закълна и да го знаете - нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е дала този съвет". Това заяви премиерът Бойко Борисов в емоционален изблик пред репортери по повод решението му да спира съмнителни обществени поръчки.

"Амбициите ни са да направим България пример. Ще го направя”, зарече се той.

Ще бъдат спрени и други обществени поръчки, каза още Борисов при пристигането си на европейската среща на върха в Брюксел. По думите му още в петък ще бъде стопирана поръчката за ремонта на Зимния дворец.

"В огледалото винаги съм виждал себе си. Когато си дадох сметка след Лондон, благодаря на това момче, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни."

"Никой никога не е говорил с мен, а камо ли такива приказки, че от Брюксел ми казали, пък Ангела Меркел ми казала", продължи разпалено той.

"Ще я доведа (Меркел - бел. ред.) да ви каже за какво беше нашият разговор. Единственото, което съм чувал от тези хора, е че имат пълно доверие в мен и ако някъде грешим или не е достатъчно силно това, което правим, вярвам, че ще се поправим и го правим", заяви премиерът.

"Нямам нужда да ме подкрепя никой, изобщо нямам нужда. Имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля. Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всички да ми обявят война. В огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си. Нямам никаква зависимост и ще го докажа, ако някой още не се е убедил в това", закани се Борисов.

"Чух, че някои казват, че отнякъде ми било казано. Ако ми намерят човек, който да каже - институция или каквото и да било, веднага пред вас подавам оставката. Това е лъжа, това е опит да се изманеврира заради политическата воля, която имаме в ГЕРБ", добави Борисов, цитиран от БТА.

"Политическата воля", за която той твърди, че прояви в момента, в който се разбра, че Европейската комисия е готова да снеме мониторнга над Румъния поради успешното ѝ справяне с корупцията по върховете на властта, но България да остане под наблюдение. Пристигайки в Брюксел, Борисов се срещна с председателя на ЕК Жан -Клод Юнкер и успя да го придума да каже, че вярва, че и България ще се справи, за да може и за нея мониторингът да падне до края на мандата на тази ЕК.

Той посъветва всички да си вземат по едно огледало и когато видят някоя сянка или нещо, което да ги притесни, веднага да вземат мерки.

"Не сме идеални, не сме безгрешни, важното е веднага да се поправиш, ако прецениш, че нещо не е обществено прието или има съмнения. Атакуват ме, че заради съмнения и слухове съм взел тези мерки - не трябва да ги има в обществото, ако искаме да бъдем сериозна държава", коментира премиерът.

Той отбеляза, че и досега е спирал десетки обществени поръчки, за които е имало някакви съмнения.

"Ако си спомняте, още бях кмет (на София), когато анулирах конкурс за метрото и следващият търг беше със сто милиона по-евтин. Сега препроектираме (магистрала "Хемус" - бел. ред.), ако минем през друго трасе, дал съм до утре да се подготвят варианти, ако махнем тази голяма лента между двете платна, ако намалим скоростта на 120 км/ч., радиусите на завоите са намалени и това води до намаляване на цената на строителството", посочи той.

Само преди два дни от изявлението на регионалния министър Лиляна Павлова стана ясно, че новият търг за "Хемус" ще е при по -висока прогнозна цена заради трудното трасе и постигнатите ценови параметри по спрения вече търг -1 млрд. лв. с ДДС за 60 км, които трябваше да бъдат строени от фирми, свързвани с Делян Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

Премиерът съобщи, че започва строителството на участък от магистралата след Ябланица и работата там ще бъде извършвана, докато се подготвя препроектирането. За такива големи суми е хубаво не сто, а хиляда процента да бъде прозрачна процедурата. Когато съм взел тези решения, те са били в услуга на обществото. Нека да го наречем политическа воля. Поръчките са законосъобразно проведени, и законосъобразно спрени. Утре съм разпоредил да спрем обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец в София, съобщи Борисов. Там няма извършено престъпление, но може да се направи по-добре, поясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България