Борисов: При "абсолютната несолидарност" в ЕС, сме принудени да търсим партньорство с Турция

България е върнала в Турция над 26 хиляди мигранти, задържани в близост до границата

Снимка: БГНЕС

В Европейския съюз няма никаква перспектива за решаване на мигрантската криза – никой не предлага никакво решение, цари "абсолютна несолидарност“. Затова България е принудена да търси партньорство с Турция. Тази теза развива в сряда пред министрите премиерът Бойко Борисов, става ясно от публикуваната стенограма на правителственото заседание.

Специалното внимание, което той отделя на тази, по думите му, "изключително важна тема“, очевидно се дължи на острите критики, на които бяха подложени правителството и самият Борисов, по повод предаването на властите в Анкара на турския гражданин Абдуллах Бююк извършено в разрез с международното право, с европейското и националното законодателство.

Изложението си пред министрите Борисов започва с уточнението, че, когато се говори за „предотвратени” влизания в страната, всъщност, на практика става дума за върнати в Турция мигранти.

"Понеже юристи, неправителствени организации, хиляди специалисти, които непрекъснато следят, но не отчитат страховития риск пред държавата, ние сме принудени да ползваме термина „препятства”. До този момент от турска страна имаме разбиране. Всички, които биват задържани в периметъра, и това излиза по сводките при вас като "предотвратени”, означава задържани на границата и приети обратно в Турция. Тъй като споразумението с Европейския съюз не е влязло в сила, това изключва реадмисията. Ние към този момент със съдействието на турската страна действаме с този подход. Официално са върнати 24 човека, а "препятствани” или „предотвратени" са над 26 хиляди“, обяснява Борисов.

"Всичко това ви го казвам, защото сме принудени и не виждам друг начин, освен да се опитаме да поддържаме максимално работни, прагматични, добронамерени отношения със съседите. Сърбите изкараха армията, заградиха границата заедно с нашите и вече няма изход от България. Все повече България започва да им харесва. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, продължава премиерът, след което се обръща към критиците си: "Философи много, демократи много, но влязат ли още 10 хиляди, ще спрете да говорите за култура, за спорт, за туризъм и за всичко останало. Центровете са ни пълни. Това означава, че трябва да се мисли за нови, да се финансират, разбира се“.

След което се разпростира по въпроса за отношението и възможностите на Европейския съюз.

"И не виждам в Европа перспектива за решение на този въпрос. Точно обратното, виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора за Европейския съюз, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа не само се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват... Госпожа Бъчварова сега е в Берлин на среща с техния вътрешен министър. И тук въпросът не е да искаме пари или техника, разбира се добре дошла е, но ние имаме пари да си я купим. Въпросът е, че от никой не виждам да даде решение. Нещо повече, виждам абсолютна несолидарност. Германия казва: Ще върнем 20 хиляди на Унгария. Унгария пък: Ние ще ги върнем обратно на Балканите. А ние от Балканите накъде да ги върнем? Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа?… Е, за какъв съюз говорим тогава?“, пита Борисов.

Той споделя и някои нови елементи от поведението на пристигащите в България мигранти. Като, например, нова тактика за пресичане на границата: "Ние две нощи подред задържаме групи по 50-60 човека, които вече имат нова тактика. Един от тях, примерно, носи 300 грама хероин - един се жертва за другите 60. Но другите 60 стават свидетели. Задържаме ги и те вече са в България. Две нощи подред: снощи и предишната нощ. Казват: "Ние носим хероин“. Кой граничар няма да го задържи? И 60 души свидетели: "Да, той носи хероин“. И започва дълъг процес.“

Премиерът се оплаква и прекомерните разходи, които се налага да прави държавата:

"Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант служители на ДАНС и МВР провеждат интервюта, проверяват, куп неща! Това е всеки ден, денонощно. Всяка нощ около 100-150 човека регистрирани, които не спазват правилата, а няма и къде да ги върнем… Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси. Оставят чанта – отиват да я обезвреждат, оставят яке – отиват да го обезвреждат. А при всяко обезвреждане, защото не може никой да си позволи да каже "Абе това сигурно не е бомба…“, се прилага абсолютно пълният списък от мерки – отцепване на района, блокиране, разчистване на периметъра… И оттам отиват на друго място“, разказва Борисов.

В заключение той изразява надежда, че "ние като правителство максимално да сме консолидирани с партиите, които сме тук, с партиите, които ни подкрепят, и се надявам, че и политическата класа в България си дава сметка пред какво сме изправени“.

Още по темата
Още от България

Каква е причината за срива на Търговския регистър?