Борисов: При над 100 случая дневно, затваряме отново (видео)

Детските градини и яслите няма да отварят

Борисов: При над 100 случая дневно, затваряме отново (видео)

При над 100 нови случая на коронавирус за ден ще бъдат върнати рестриктивните мерки, каза премиерът Бойко Борисов след срещата на лидерите на ЕС и Западните Балкани в сряда вечерта.

Премиерът каза, че на този етап не се обсъжда отварянето на детските градини и яслите.

"Много е опасно. Това е мярка, за която щабът бе категорично против", каза Борисов.

Той за пореден път самооцени високо поведението на кабинета му по време на пандемията.

"Няма нито една по-добра мярка или по-навреме направена от нас", каза Борисов.

"Умолявам да спазваме дистанция, за да живеем по-нормално. Ако не, лекарството го знаем - затваряме", добави той.

Борисов каза, че не настоява телевизиите да излъчват пряко брифингите му и това е изцяло тяхно решение.

"До този момент не режем разходи, освен нашите заплати. Нещо повече, даваме много повече за здравното министерство, полицаите, мярката 60/40. Парите ще ни потрябват в по-критично време", каза Борисов.

Той коментира, че спортът е още един социален отдушник, но не се ангажира кога може да бъде подновено футболното първенство. 

Според премиера поводът да се отпуснат мерките в момента е, че по-голямата бройка на заболелите в страната от коронавирус е заради откриването на по-големи огнища. 

Не сме разхлабили нищо, което носи пари

"Опасността не е преминала. Ако броят на заразените ескалира, отново затваряме всичко", коментира по-рано премиерът Бойко Борисов, който в сряда посети военния полигон "Црънча" по повод празника на армията.

Борисов каза, че разхлабването на мерките е само в "тази част, която да даде глътка въздух на гражданите като отваряне на паркове и планини, и се разчита на тяхната дисциплината и отговорност". 

По думите му обаче "нищо не сме разхлабили, което да донесе повече пари в бюджета".

"Спазването на мерките да бъде като задължително условие! Ние трябва да свикнем да живеем с това, толкова. Нищо не сме разхлабили, допълнително, което да промени рамката на карантината. Това, че позволихме да тичат, да спортуват индивидуално, според мен, ако има ред и дисциплина... Планините да ползват... Ние още нищо не сме разхлабили, което да донесе пари в бюджета", каза Борисов.

"Днес е празник, да, но опасността не е преминала. Днес заразените са 69, тези които идват от чужбина, пренасят", коментира премиерът.

Той каза, че ако не са били "тези неразумни хора от Нидерландия, които разнесоха заразата", щеше да има по 20-30 новозаболели.

Но няма как да забраним българите да влизат в България, посочи Борисов.

Според него обаче поведението на съгражданите ни, пристигнали от Нидерландия, е недисциплинирано и даже престъпно.

Той изрази скептицизъм как при това положение да се отворят хотелите.

"Как ще започне туризмът в такава ситуация? Това означава, представете си един хотел, един идва от Холандия и целия хотел го затваряме. Така че нищо не е преминало, нищо не се знае как ще се развие".

Антирекорд на фона на въодушевлени

Той заяви, че "днес имаме антирекорд на фона на едно въодушевление - 30 000 загинали в Европа само за денонощие".

Борисов сравни ситуацията с военна битка, призовавайки военните да кажат с какво е сравним този брой загинали.

Борисов препрати критики на Радев към Путин 

По повод коментара на президента Радев, че стабилна държава не бива да се гради в условия на страх, Борисов препрати този упрек към президента на Русия Владимир Путин и други световни лидери.

"Коментарът на президента Румен Радев, че стабилна държава не бива да се гради в условия на страх явно е упрек към президента Путин, защото той направи така, че в Русия да се живее в страх. Те имат 10 000 заразени на ден, премиерът и министрите му са в болница. Явно е упрек и към Борис Джонсън, към Тръмп, към Меркел, Конте, Макрон и цялата Европейска комисия, която всеки ден дава заразените и починалите. Само за нашия президент е различно", посочи премиерът.

Борисов поздрави за храбростта лекарите, пожарникарите, полицаите, социалните работници, всички които работят на първа линия, както и тези, които са стояли в карантина и не са излизали. "Да са ни живи и здрави всички храбри българи, защото такива са и всички, които бяха вкъщи и спазваха карантината", заяви Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?