Борисов прие оставката на зам.-министърката със скъпия воаяж и ядоса Валери Симеонов

Вицепремиерът: На майките не им е работа колко струва билетът

Росица Димитрова

Премиерът Бойко Борисов прие в сряда оставката на нашумялата със скъпия воаяж до Ню Йорк зам.-министърка на труда и социалната политика Росица Димитрова, която от своя страна се обяви за "сготвена". 

От правителствената служба съобщиха, че мотивът за подадената оставка е напрежението около скъпата командировка на зам.-министърката, която е кадър на ГЕРБ, но отстраняването ѝ предизвика остра реакция от страна на коалиционния партньор и вицепремиер Валери Симеонов. 
 
Информацията за скъпата командировка излезе на фона на протеста на майките с деца в неравностойно положение, които допълнително бяха потресени от скъпото пътуване. 
 
Проблемът с липсата на адекватна държавна политика за осигуряването на нормален живот и услуги на хората с увреждания става все по-ясен, а заради протестите на майките за малко да си отиде социалният министър Бисер Петков. Миналата седмица той подаде оставка, но след като беше защитен от протестиращите като единствения представител на властта, който работи с тях, премиерът Бойко Борисов реши да го остави на поста.
 
Валери Симеонов: На майките не им е работа колко струва билетът 
 
"Не съм съгласен с приетата оставка на зам.-министър Димитрова, тя е пожертвана от премиера. Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист...На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката", коментира Симеонов.
 
По думите му в държавната администрация се създават много трудно професионалисти, за да бъдат толкова лесно "харчени".
 
"И то за абсолютно безумни обвинения – че е пътувала с бизнес класа в самолет. Всички тези, които разпространяват тази информация, би било добре да проверят, че когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа. Лично на мен ми се наложи преди две седмици в частен полет да си купя билет бизнес класа просто защото трябваше да го купя два дни предварително. А къде е спала там, някой сети ли се да попита? В общежитието на посолството. Това за мен е несериозно и смятам, че по този начин държавната администрация ще се обезкръви“, каза Симеонов.
 
Той обясни, че е говорил с премиера Бойко Борисов и го е уведомил за своето несъгласие. 
 
"Настоявам оставката да не бъде подписана и да не се освобождава заместник-министър, който има своя професионален опит, има своята професионална биография и е приет в най-тежкото министерство. Или може би си мислим, че България изобилства от добри кадри, изграждани с десетилетия. Не може по този начин да бъде пожертван заместник-министър от министър-председателя“, коментира вицепремиерът.
 
Валери Симеонов е в обтегнати отношения и с министърката за туризма Николина Ангелкова, която не споделя войната му срещу шума в Слънчев бряг. Заради това разминаване по-рано Симеонов каза, че не изключва възможността да си подаде оставката. 
 
Лек разнобой сред "патриотите"
 
Коалиционният партньор на Сименов в "Обединени патриоти" Волен Сидеров обаче защити решението на премиера. 
 
"Вероятно е правилно да подаде оставка, защото това са харчове, които хората вече не гледат с добро око на такова нещо. Би могло и по-скромно или пък да си плати от джоба. Аз, например, много често си заплащам пътуванията, даже не утежнявам бюджета на Народното събрание", каза Сидеров. 
 
Антон Кутев от БСП коментира от своя страна, че истинската причина за оттеглянето ѝ е друга.
 
"За мен поводът за оставка не би трябвало да е това, а общо взето несправянето със ситуацията, в която се намира", каза той. 
 
Росица Димитрова се обяви за "сготвена"
 
Самата Димитрова разказа пред бТВ, че "през нощта не е спала, а на сутринта е взела решение за оставката, след като е видяла реакцията на обществото и лошите неща, които се пишат”. По думите ѝ най-вероятно е била "сготвена”, а на въпроса кой и защо, отговори: "Някой, който най-вероятно изпитва удоволствие от такива неща”.
 
Димитрова обясни пред бТВ, че поканата за конференцията в Ню Йорк е от март.  Първоначално България не възнамерява да изпраща представител, въпреки че страната ни е председател на форума.
 
Седмица преди събитието социалният министър със своя заповед командирова Росица Димитрова и още един представител на ведомството. 
 
"Може да не е било редно, но аз съм си изпълнила ангажимента при командироването ми на тази конференция, която наистина е много важна”, изтъкна Димитрова. 
 
В Ню Йорк тя е говорила за това, че у нас се пише нов закон за хората с увреждания и за социалните услуги. Запознала е участниците и с деинституционализацията на грижите за децата.
 
Самолетният ѝ билет, купен в последния момент за около 8 хиляди лева, съвпадна с протестите на родители на деца с увреждания. 
 
"Да, скъп е, и на мен не ми харесва, че е толкова скъп, но аз нямам вина, че е купен такъв билет. Аз не участвам в тези процедури да избирам какъв билет да се купи”, посочи Димитрова. 
 
След като се раздели с министерството, Димитрова ще се върне да работи отново в общината във Велико Търново.

Споделяне

Още по темата

Още от България