БСП има един премиер и двама министри, всичко останало е на ДПС

Борисов прискърбен: ДПС брутално изнасилва столетницата

"Кабинетът ще падне с гръм и трясък", "за мое съжаление, рано или късно отново ще стана премиер"

Бойко Борисов. Сн: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разочарован от "начина, по който така брутално се изнасилва столетницата от ДПС" и прогнозира, че кабинетът "Орешарски" ще "падне с гръм и трясък".

Коментирайки пазарлъка за постове в новото правителство, Борисов коментира в четвъртък: "БСП има един премиер – Орешарски, и двама министри – Ангел Найденов и Кристиан Вигенин. Всичко останало е на ДПС. Понеже ме попитаха защо нямам настроение - с прискърбие наблюдавам това, което става в държавата. Понеже ме попитаха - защо нямам настроение – защото начинът, по който така брутално се изнасилва - буквално - от ДПС столетницата в момента, не съм го очаквал".

Той допусна, че "се пазарят и за областните управители”.

"Вече близо 20 дни, този уж експертен, програмен или граждански кабинет, както вече Станишев го нарича, защото бяга от отговорност, защото разбира какво ще му се случи накрая на кабинета, не могат да си направят областни управители. Още работят с нашите,” добави Борисов.

За рождения си ден Борисов почерпи "по една бонбона" депутатите си

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще дари на старчески дом или на детски дом парите, които са му събрали за подарък от парламентарната група на ГЕРБ за днешния рожден ден.

"Депутатите са събрали по сто лева, почерпих ги по една бонбона, като съберат парите, ще ги дам за старчески дом или за деца. Вместо подаръци, това съм им казал да направят.
Още

Кабинетът на Пламен Орешарски бе избран на 29 май, но БСП, ДПС и съюзническата им партия "Атака" все още не са договорили зам.-министрите и областните управители.

Преди малко повече от седмица Министерският съвет освободи 19 областни управители, които все още заемаха постовете от мандата на предишното правителство. Техните заместници поеха временно функциите им.

"По начина, по който управляват, хората ще почнат да съжаляват за строителството, за финансовата стабилност, за всичко това, което правехме ние,” каза още Бойко Борисов.

На въпрос дали отново би станал премиер, той отговори: "За мое съжаление, рано или късно, това ще се случи".

"Да търся някой като Орешарски, който да не знае кой министър са му назначили и да не им знае имената – това ли е хубавото управление?”, запита той.

Лидерът на ГЕРБ критикува и структурата на новото правителство. "Да имаш един вицепремиер практически означава, че той отговаря за всичко, няма ресори, всъщност той дублира премиера. Те нямат дори вицепремиер по еврофондовете. Ако те не сложат незабавно вицепремиер, който да отговаря за фондовете, аз ви гарантирам, че това е сделка и Орешарски и Зинаида имат еднакви права, съответно като премиер и вицепремиер”, смята Бойко Борисов.

Пазарлъкът е как да разпределят държавната баница и за 2-3 месеца да я изядат

"Вече 20 дни не могат да си сложат заместник-министри, защото единственият пазарлък, който се води в момента, е как да разпределят държавната баница и да я изядат за 2 - 3 месеца,” продължи той с анализа си.

"Министрите не разбират нищо. Със заместник-министрите искат да отрегулират интересите на отделните лобистки кръгове, защото това правителство е само на лобисти и те прозират. На всяка среща тези, срещу които уж народът протестираше, са на среща с Миков, с Орешарски,” каза още Бойко Борисов и допълни, че вече 20 дни не е предприето нищо срещу високите цени на тока, заради които на неговото правителство му "спретнати митинги”.

ГЕРБ не може да ги спре по никакъв начин, може да ги спре само народът

Той е уверен, че изграденото при неговото управление ще е последното за следващите пет години.

"Истински се страхувам, че тези 4 - 5 обекта, които сме направили и сега ги довършват в последните дни, ще са последните в следващите пет години, защото пораженията, които ще нанесат върху държавата, върху това, което построихме, което проектирахме, и което се гради, ще бъдат тежки,” заяви Бойко Борисов.

"ГЕРБ не може да ги спре по никакъв начин, може да ги спре само народът,” обобщи Борисов.

За една много близка на Станишев са изхарчени толкова пари, колкото ние за 4 години

Лидерът на ГЕРБ продължи да се възмущава и от създадената анкетна парламентарна комисия, проверяваща използването на правителствения Авиоотряд 28.

Бившият премиер настоя да бъде създадена друга комисия – за покупката на хеликоптерите "Кугър” и двата "Еърбъс"-а.

"Твърдя, че разходите на предишната тройна коалиция са са поне два пъти повече от направените от нашето правителство,” каза той.

"Със сигурност знам, че за една много близка на бившия премиер Станишев са похарчени толкова пари за командировка, колкото ние за 4 години за целия Авиоотряд 28. Ще намеря начин да кажа информацията за близката на Станишев, защото тя е квалифицирана информация, защото е направена през една специална служба, за да се прикрие”, добави Борисов.

Авиоотряд 28 спасявал хора къде ли не

"Просто искам да им кажа, че по пътя, по който са тръгнали, ще говорят глупости, ще мине един месец, ще минат два, но това няма да напълни хладилниците на хората. Аз ще докажа по безспорен начин, че само с едно движение те са похарчили толкова пари, колкото ние за целия отряд”, заяви Бойко Борисов и изброи за какво е бил използван авиоотрядът

"Този отряд прибра закъсали хора, извози израелски туристи след атентата в Сарафово, извози руски туристи след скандала с туроператорите, ходи да спасява хора по планините, закъсали по Индия, къде ли не. Те всичко това ни го набиват – тигрите, та тигрите (Борисов има предвид любителския футболен отбор "Витоша - Бистрица", известен като Бистришките тигри - бел. ред.)".

"Това ли е проблемът на държавата? Три пъти казах – грешихме, можеше да не се прави, но това ли е темата на държавата вече 20 дни в най-голямата криза”, попита той.

"Те искат да отклонят поне месец-два вниманието на хората от истинските проблеми. Ще успеят, но хората пак ще се върнат на тези си проблеми след месец-два. Да не говорят след това, че някой им е виновен", предупреди управляващите Борисов.

Той апелира към новата власт "да се вземат в ръце в името на бъдещето на България и да поработят малко, да спрат да се пазарят, да си сложат някакви експерти".

Поучени от грешките, ГЕРБ съветват БСП да не изпада в реваншизъм

Бившият премиер определи действията на новите управляващи като реваншизъм и допълни, че "така не се прави”.

"Дори ние, които сме си извадили поуки от грешките, сме им казвали – не го правете, защото това, което правите, е реваншизъм. Нали сте столетница, покажете, че сте по-мъдри, покажете на другите как трябва да се прави,” заяви Борисов.

"Популизмът на "Атака” е, че казаха, че ако не сложат заплати 1000 лева и 500 лева пенсия, ще напуснат веднага. Същите тези господа, похарчиха 13 милиона лева за безсмислен референдум за АЕЦ "Белене”, Станишев и всички от БСП тръбяха през цялата предизборна кампания, че веднага почват да строят "Белене” и излъгаха всички хора, които искат това да се случи. Вече 20 дни виждате това, което винаги съм твърдял – че Станишев никога няма да подпише "Белене” се случва. Но излъгаха хората,” каза Борисов.

 

Местан: Борисов е в странна роля на воайор


Както се очакваше, лидерът на ДПС Лютви Местан не остана длъжен и за пореден път предпочете за пореден път да иронизира Бойко Борисов, че още не може да приеме, че не е на власт. Той му препоръча "по-бързо да осмисли и приеме като воля свише това положение, в което се намира”.

"Понеже прочетох, че е прибягнал до сексуална терминология, за да опише властовите сюжети, на мен ми изглежда доста странна тази му роля на воайор. Определено смятам, че "анализът" му, защото това, което е изрекъл, ако въобще е анализ, думата трябва да се постави в кавички, тъй като е достатъчно нескопосан и грубоват. Странна смесица между уличен език и опит да се докосне до психоанализата на Зигмунд Фройд. Не стои добре в тази роля", коментира председателят на ДПС.

"И колкото по-бързо действа в съответствие с ролята си на опозиция, толкова по-бързо ще съумее да съхрани остатъчната си политическа легитимност. Той няма безкрайно време за трансформацията", допълни Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?