Борисов притиска през ЕНП за съюз със СДС и ДСБ

Борисов притиска през ЕНП за съюз със СДС и ДСБ

Лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов предлага на десните партии, членуващи в Европейската народна партия (ЕНП), да сключат официално споразумение да не се коалират с други партии, освен помежду си, след парламентарните избори.

Това съобщи в понеделник Борисов на среща с журналисти по повод първата година от учредяването на партия ГЕРБ.

Българските членове на ЕНП са ДСБ, СДС, Земеделският народен съюз (ЗНС), и Демократическата партия. ГЕРБ се надява да стане член на ЕНП, след като депутатите на партията в Европарламента са от формацията на ЕНП и вече са приети за индивидуални членове.

Предлагам споразумението, за да отпадне и последното съмнение, че ГЕРБ може да се съюзи с партии от сегашната тройна коалиция, за да влезе във властта след следващите избори, посочи Борисов. Това е последният аргумент на “старите” десни партии, че ГЕРБ е нещо като второ издание на НДСВ, допълни той.

Запитан от Mediapool защо продължава да иска коалиция с десните, които не признават ГЕРБ за дясна партия, Борисов отговори, че тези партии са членове на ЕНП, “култивирани са от ЕНП”, в тях са вложени политически ресурси.

“По-силният винаги е по-благороден”, каза Борисов и обясни негативното поведение на десните партии към неговата с унижението, което са претърпели на последните избори.

Веднага след като определи рамката на споразумението за бъдеща коалиция във формат ЕНП, Борисов допусна и първото изключение – за ВМРО, с която ГЕРБ работили много добре.

За отношенията си с членовете от тройната коалиция лидерът на ГЕРБ заяви: “Ако коалицията с БСП е невъзможна, с ДПС е абсурдна, а НДСВ така се рои, че няма с кого да се преговаря”.

Според Борисов, ако ГЕРБ не спечелят достатъчно мандати в парламента и не направят правителство, ще останат в опозиция. Той повтори, че вижда предсрочни избори напролет.

Предлаганото споразумение ще е валидно само за коалиране след изборите, на които всяка партия да се яви “със свое собствено лице” и да докаже мястото си в политиката.

Проектът за рамковото споразумение ще бъде официално предложен по време на посещението на генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес в България на 7 декември. Тогава ГЕРБ първи ще положат подпис под него. По същото време ще бъде разгледана и молбата за членство на партията в ЕНП.

“Търсим общи действия на базата членство в европейската десница и ако другите не желаят да подпишат това споразумение, това си е тяхно право. След това обаче нито г-н Костов, нито г-н Юруков ще имат право да кажат, че сме леви, че сме Б-отбор на БСП. Подпишете го и тази тема завинаги ще отпадне”, призова Борисов.

По думите му СДС и ДСБ вече са се оплели в “празнодумни” публични изказвания за ГЕРБ.

“ЕНП в един момент няма повече да търпи 4-5 партии – членове на ЕНП да си разиграват коня така, че да убиват дясното пространство. Който не се съобразява, ще си понесе своята отговорност. Преди 6-7 години СДС се гордееше със своето членство”, заяви Борисов.

Костов не ми е враг

“Костов не ми е враг”, декларира още Борисов, който обикновено посочва лидера на ДСБ за свой противник редом с БСП.

В новия дух на толерантност е и декларацията на ГЕРБ, с която се признава успехът на правителството на СДС с премиер Иван Костов през 1997 - 2001 г. Политическият документ призовава партиите в дясно да реализират конкретни съвместни политики в местната власт, а след това и в държавната.

От ДСБ съобщиха, че ще обсъдят предложението на Борисов по време на заседанието на своето Национално ръководство във вторник. Очаква в СДС да направят същото на ниво Национален изпълнителен съвет (НИС).

По всяка вероятност от "Раковска" 134 ще приемат предложението на ГЕРБ, но при условие, че има предварително подготвени програмни документи, върху които да стъпят общите действия.

Споделяне

Още от България