Борисов призна изборния резултат за своя грешка и обеща да претвори референдума в закон

"Аз по-умен ли съм от тези 3.5 милиона - не съм"

Грешката за този резултат е изцяло моя, заяви Бойко Борисов в коментар за второто място на кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева на първия тур. Той призна като грешка и това, че заложил оставката на правителството срещу победа на президентските избори. В интервю, дадено в сряда пред бТВ, преди решаващия балотаж в неделя, Борисов се смири пред народа, обещавайки да претвори в закон референдума на Слави Трифонов. "Аз по-умен ли съм от тези 3.5 милиона - не съм", заяви той, визирайки гласувалите в допитването. Другото му важно разяснение беше за първото място на ГЕРБ в първия тур за районен кмет на "Младост", където кандидатът на БСП е останал трети.

Грешката за президентските избори е изцяло моя

"Грешката за президентските избори е изцяло моя. За първи път не се поддадох на популизма и търсих най-подходящия човек - най-знаещия, а не най-харизматичния или най-рейтинговия. Сгреших и затова ще си понеса цялата отговорност", заяви премиерът и лидер на ГЕРБ за резултата на Цачева.

"Първият рефлекс беше на партията – партията очакваше аз да съм кандидат, партията очакваше после Фандъкова да е кандидат (…), след това Томислав Дончев, Димитър Николов”, разказа той. По думите му обаче Цачева остава по-подготвеният кандидат и е "много по-симпатична от лидери и премиери в Европа".

Според него другата грешка е била, че на президентските избори и референдума се е гласувало едновременно, което е довело до висока избирателна активност. След това признание лидерът на ГЕРБ Борисов повтори, че Цачева е по-подготвената за президент от номинирания от БСП и спечелил първи тур Румен Радев.

Министър-председателят призна, че неуспехът на Цачева е и наказателен вот срещу правителството на ГЕРБ, но изрази разочарование, че хората не са оценили магистралите, пречиствателните станции, ръста в икономиката, санирането, бонусите за пенсионерите и всичко, което правителството е направило.

Мислех си, че като фекалиите в Черно море ги пречистихме и ги вкарахме в станциите, това ще е добре, ще се оцени, явно съм се объркал, съжалявам, разкая се Борисов.

Ако на балотажа в неделя Цачева не спечели и правителството подаде оставка, единственото, за което ще му бъде мъчно е, "ако си объркаме държавата".

Може би е трябвало да помисля повече като залагам правителството

Той призна, че не е обмислил добре с обещанието си преди изборите, че ако Цачева не е първа на първия тур, когато според него се мерели партии, ще подаде оставка. В изборната нощ на 6 ноември обаче той отложи въпроса с оставката за 13 ноември, когато е вторият тур.

"Да стоим и да участваме на избори в оставка, нямаше да е честно нито към партията, нито към Цачева”, коментира министър-председателят и подчерта, че при провал на балотажа ще се оттегли: "Всички ме помолиха в партията с една седмица. Аз още в неделя подавам оставка. Не беше честно, за една седмица нищо не ме бърка. Някой си мисли, че след като съм казал с една седмица всичко, се променя".

На въпрос, че е обещал да подаде оставка на първи тур, а на втория тур Цачева може да спечели Борисов отговори: "Е, да спечелим изборите и да подадем оставка. Да, може би не съм преценил правилно, може би е трябвало да помисля повече като залагам правителството срещу този избор" .

Борисов каза, че много добре е усетил знака, даден му от българите - че "не трябва винаги да мислим, че това, което правим, е най-правилно".

"Младост е разковничето"

Обяснението на Борисов за разминаването в думите му преди и след първия тур, той обясни с първото място на кандидат -кмета на ГЕРБ в столичния квартал "Младост".

"Младост" е разковничето, подчерта той и отбеляза, че засега там ГЕРБ са първи, а БСП – трети (на балотаж са кандидатката на ГЕРБ и лидерката на протестите срещу застрояването -б.р). Затова според него и БСП не смеели много да се зарадват.

"Резултатът на Радев е повече от този на БСП", каза Борисов и допълни, че ГЕРБ е по-одобрявана от БСП.

После пък заяви, че дори не може да приеме второто място за загуба, тъй като разминаването не било с драстични проценти.

Припомняйки кабинета "Орешарски" на БСП и ДПС, Борисов изрази съмнение, че левицата ще стои зад Радев и по време на мандата му. "Ще видим след шест месеца колко стоят зад него, те и зад Орешарски уж стояха", каза премиерът.

"И без петел ще съмне"

Министър-председателят коментира и редицата заплахи за спиране на санирането и еврофондовете, които представители на ГЕРБ ползват в агитацията преди балотажа.

"Аз съм си направил изводите за мен. Снощи до късно се карах на доста от кметовете, на дейците на ГЕРБ на някои места се опитват да плашат. За всеки има алтернатива. За всяко управление има алтернатива. Както казваше дядо ми: "И без петел ще съмне". Старахме се много, старахме се истински. Грешката за този резултат е изцяло моя", каза още Борисов.

Симпатизантите на ГЕРБ бушуваха – загубихме заради ПФ и РБ

След което призна, че националистите са го изнудвали за промените в Изборния кодекс за ограничаване на секциите зад граница, а министрите от Реформаторския блок нападна за негативите от образователната и здравната реформа.

Симпатизантите на ГЕРБ и хората ужасно бушуваха за това, което правехме в последните две години, което беше зле за ГЕРБ, но беше добре за хората, каза Борисов. Той напомни, че са склонили пред патриотите да бъдат по-малко секциите зад граница, за да няма промени в правителството, след това обаче реформаторите предявили исканията си. Айде и с тях да се съобразим. Започнахме реформите и в образованието и те започнаха да не ходят в парламента. А в ГЕРБ бушуваха. Загубихме много лекари, учители - които смятат, че там не ни е добра политиката, коментира министър-председателят.

"Тези, които не влизат в управлението (Патриотичният фронт – б.р.) взеха 500 000 гласа, защото могат да говорят каквото си поискат. Загубихме много лекари, много учители, много, които считат, че там не ни е добра политиката. Подкрепям решенията на министрите и ги браним до край", декларира той.

ГЕРБ ще подкрепи всички въпроси от референдума

Борисов се ангажира ГЕРБ да подкрепи всички въпроси от националния референдум, иницииран от "Шоуто на Слави", независимо дали окончателните данни на ЦИК ще отчетат, че той има задължителна сила за парламента.

Практически ГЕРБ, както и ДПС и БСП биха спечелили, ако се въведе мажоритарен избор и задължително гласуване, а намаляването на партийните субсидии няма да им пречи особено, тъй като до момента най-големите партии са събрали достатъчно пари, а освен това получават и големи дарения, което се очаква да се засили при новия режим.

"Референдумът беше направен в един ден с изборите. Направихме го в дните за избори на президент. Дори най-големите ни приятели се обидиха, че им затворихме за два дни центъра на града, за да си направи Слави концерт. Винаги съм се съобразявал с мнението на народа. Би било груба грешка сега ЦИК за 13-15 хил. гласа да се захваща за буквата и да брои бюлетини. Ще подкрепим и трите въпроса, аз гласувах "за" референдума", каза Борисов.

Той обаче предупреди, че намаляването на партийните субсидии до 1 лев на глас ще вкара директно олигархията в управлението.

"Единият от тях (от въпросите -бел.ред.), за 1 лв. на глас партийна субсидия, ще доведе олигархията пряко в управлението на страната. ГЕРБ се е създал без 1 лев. Сегашните субсидии и мажоритартни избори бяха въведени от БСП и ДПС, те не очакваха, че ние ще победим. От днес нататък партия ГЕРБ ще работи субсидията да бъде 1 лв. на глас. След като 3.5 милиона искат да е така", каза Борисов, визирайки броя на гласувалите на референдума.

Той спомена и намаляването на депутатите на 120, макар този въпрос да отпадна от референдума в неделя.

Слави да си направи партия и да носи управленска отговорност

Според него шоуменът Слави Трифонов вече е много повече от партия. Премиерът призна, че песните му са хубави, слуша ги и го смята за прекрасен артист.

"Искам уважаемият г-н Трифонов да си направи партия и да дойде да носи управленска отговорност. Мислите ли, че имам сън нощно време, когато съм седнал с Ердоган или ще имам разговор с президента Путин, или с държавния секретар Кери да говоря по енергийните въпроси. Властта не е никакво удоволствие, не носи нищо, освен свръхнапрежение. Дори на Слави Трифонов колите са в пъти по-хубави от 5-годишните коли на НСО. Да видите какви пари са похарчени досега. Тези пари, когато ги няма партийните субсидии, ще започнат куфарчетата и олигарсите директно да влизат в политическите партии. Можеше да ги направим по-малки, но сега няма - 1 лв.! ГЕРБ може да работи без пари. ГЕРБ ще подкрепя абсолютно трите точки в парламента и ще се бори в парламента те да минат. Щом като искаме от 240 да има 120 депутати. Новите проекти задължително ще включват и политическите партии. С болка го казвам, но след като се отдадохме на популизма – добре, продължи Борисов.

"Аз по-умен ли съм от тези 3.5 милиона - не съм", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?