Борисов призна за скандалния разговор и се възмути, че го "накичили частно" в дома му

Най-страшното било, че се подслушват и прокурори

Бойко Борисов реже предизборно лента в Бачково. Сн. БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов индиректно призна за скандалния разговор с бившия си министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов, но отказа да го коментира по същество, като побърза да насочи вниманието към съществуващи, според него, паралелни структури на МВР за незаконно подслушване. Борисов засега е единствен от тримата събеседници, който коментира поредната доза анонимно разпространени шокиращи СРС-та.

Борисов призна, че разговорът между тримата е проведен в дома му в Банкя. Възмути се, че "наглостта и подлостта на тази хора стига - да ми слушат дома". Призна също за една от обсъжданите теми на срещата – как Найденов да се измъкне сух от заведеното му дело за корупция.

"Ако съм мислил, че Миро може да направи нещо срещу ГЕРБ, нито щях да го каня у нас, нито щях да говоря с него", заяви Борисов при инспектиране на моста над р. Стряма.

Косвено потвърждавайки и за третия събеседник – градския прокурор на София Николай Кокинов, Борисов коментира: "Най-страшното е, че са подслушвани прокурори, което създава предпоставки за дестабилизиране на държавата".

Той заяви, че не е слушал разпространените записи, защото не искал да прави услуга на БСП и да се занимава с компромати. Поради тази причина не можел да каже дали са автентични.

Паралелна структура "действа, работи, записва, манипулира, компилира"

"Аз вече колко време коментирам, мълча си и съм убеден, че рано или късно ще излезе, че има паралелна структура в държавата, която действа, работи, записва, манипулира, компилира. Аз само знам, че от дома си не съм излизал, така че ако някой там ме е накичил с мероприятия частни, се надявам прокуратурата да почне да търси виновниците, които правят всичко това. Те не са толкова анонимни, колкото изглеждат, заяви Борисов в петък по време на предизборна обиколка в Пловдивско.

"Просто МВР се използва само за мюре. Други много по-мощни паралелни структури работят, за да влошат и бизнес климата, и всичко това, което се случва в България", поясни вещо Борисов.

"Така че това е проблемът, а вече техниката е толкова съвременна, че могат да правят всичко с гласовете на хората, но повтарям: това, което съм убеден за предизборната си кампания и от времето, когато не съм премиер, аз си живея в Банкя, това означава, че наглостта и подлостта на тази хора стига - да ми слушат дома", каза Борисов, признавайки на практика, че е бил подслушван.

Грижливо избягвайки отговор на въпроса за силно компрометиращия го запис, той препраща обвиненията към любимата си мишена Станишев.

"И това означава, че Станишев и неговата шайка около него, която работи за него, защото той е преносител на сигналите, нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено", посочва той.

Възможно било в "частното МВР" да има хора на истинското МВР

Според него е възможно в тези структури - паралелни на държавните институции, да има и служители на МВР. Той не изключи "да правят автомобили- близнаци на колите на МВР, с оборудване".

"Нищо не пречи да има и бивши служители на службите, които сега са с ниски пенсии и за много пари биха могли да го направят. Не го пожелавам на никой това, и на Станишев дори”, коментира Борисов.

Доверието към Цветанов остава непоклатимо

Отново повтори, че доверието му към Цветан Цветанов е непоклатимо, а случващото се цели, по думите му, именно той да бъде отстранен. Борисов отново каза, че вярва в главния прокурор Сотир Цацаров, за да се стигне до истината.

По думите му, когато някой се възползва от тези неща, всичко ще се обърне срещу него. ГЕРБ никога не го прави и не се занимава с папки и флашки, заяви Борисов. Той припомни как още в първия ден от работата му като премиер му е била предложена папка със секретни данни. "Ако я бях задържал, щях да бъда зависим сега, добре, че я дадох на медиите. Те забиха още в първия ден нож в гърба на Станишев”, каза Борисов, визирайки случая с Алексей Петров, който през август 2009 г. му занесе папките с доклади на ДАНС.

Борисов призова медиите да не подвеждат за изнесеното в публичното пространство.

В отговор на журналистически въпрос дали мисли, че земеделският министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов е влязъл в някакви схеми, той каза, че винаги е успокоявал Найденов и го е приканвал да се оправи с това дело, защото ще му създава много проблеми. Той е знаел за тези обвинения от близо три години и половина. Самият Найденов е признал, че е ходил при главния прокурор и е настоявал това да се случи. Според Борисов такива обвинения могат да продължат да се правят и да се създават много интриги в България.

Според Борисов, след като вчера той е говорил, че Найденов е бил на срещата със зърнопроизводителите, че е идвал в дома му и са обсъждали, веднага на 26 април излиза тази компилация, която може да го укори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?