Борисов призова Орешарски да не си маскари името и да подаде оставка

ГЕРБ поема курс за предсрочни избори след “политикономическата сделка“ за назначението на Пеевски

Бойко Борисов призова Орешарски да прояви доблест, сн. БГНЕС

Ако Пламен Орешарски има малко чест и доблест, трябва да си хвърли оставката, не трябва да стои там да му се маскари името, защото мисля, че е човек, който заслужава уважение. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавната агенция “Национална сигурност". Малко преди това заместникът му и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов прочете от парламентарната трибуна декларация на ГЕРБ, че партията ще работи за предсрочни избори, Велико Народно събрание и промени в Конституцията. От ГЕРБ коментираха назначението на Пеевски като политико-икономическа сделка на БСП и ДПС, несъвместима с държавността.

 

Бойко Борисов заяви още, че ДПС заслужава поздравление за това, че е завзело цялата власт. След като преди ден обяви с "прискърбие", бе "столетницата е бритално изнасилвана от ДПС", след избора на новия шеф на ДАНС Борисов съобщи, че ДПС  са убили столетницата.

 

Междувременно се разбра, че Бойко Борисов и депутатът от партията му Делян Добрев не са гласували "против" избора на Пеевски. Те са присъствали в залата, но не са натиснали никакъв бутон за гласуване.

 

Данните от вота показват, че ако всички 120 депутати на ГЕРБ и "Атака" бяха в залата, Пеевски нямаше да бъде избран за шеф на ДАНС. Кандидатурата беше подложена на вот от пленарната зала два пъти. Първия път той бе избран със 114 гласа "за", 10 "против" и 1 "въздържал се". В този момент обаче цялата група на ГЕРБ бе извън залата. Така срещу Пеевски гласуваха само шестима от ГЕРБ, трима от " Атака" и 1 от БСП. Малко след това ГЕРБ поискаха прегласуване, а всички десетина депутати от "Атака" начело с лидера им Волен Сидеров напуснаха залата. Така в крайна сметка Пеевски бе избран със 116 гласа "за", 87 "против" и 1 "въздържал се". Всички, гласували "против", бяха от ГЕРБ.

 

Борисов каза още, че е забранил на апарата на партията да участва в протести. Такива се подготвят за 18.30 часа пред Министерския съвет в София и редица други градове.

 

За нас са гласували повече от един милион души - над тях нямам власт, но на разпознаваемите лица на ГЕРБ съм казал да не ходят, защото смятам, че не е добре за една държава всяко управление да се посреща с протести, каза Борисов. Той изрази учудването си от избора на Пеевски, с което “те взривиха хората“

 

Попитан дали главният прокурор е избран с протекциите на Пеевски, Бойко Борисов коментира, че още от времето, когато е бил главен секретар, има добро мнение за Сотир Цацаров. Сега нямам контакт с него, не го търся, надявам се и никой да не го прави, защото това е независима институция, посочи бившият премиер.

 

"Сергей Станишев предаде самите вас, предаде националните интереси, само за да постигне личните си цели, но не и партийните", обърна се преди това към левицата зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че сред управляващите вероятно има много достойни политици, които не са били съгласни с избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

 

От партията на Бойко Борисов посочват, че това е подготвян сценарий от управляващите още в предизборната им кампания. С вкарването на точката за избор на Пеевски в дневния ред на Народното събрание председателят на парламента Михаил Миков е нарушил правилника, тъй като по принцип такова предложение може да се прави само при извънредни ситуации, заяви Цветанов.

 

Преди това в кулоарите на парламента Цветанов коментира, че българските граждани няма да преживеят назначението на Пеевски.

 

Доколкото знам, този човек има монопол над медиите - сега, ако контролира и службите…, коментира многозначително и колегата му Красимир Велчев от ГЕРБ. Бившият зам.-вътрешен министър, сега депутат от ГЕРБ Веселин Вучков заяви, че изборът на Пеевски е крайно несъвместим с държавността.

 

По думите на Цветанов върху премиера Пламен Орешарски е оказан политически натиск за избора на Делян Пеевски.

 

“Това е просто най-комичното, което може да се случи в държавата. То и юридически не е издържано. Това е заплаха за националната сигурност на България. Всички европейски институции ще бъдат сигнализирани“, каза бившият МВР-шеф. “Цялото правителство беше съставено под натиск и това, което в момента се случва е, че всъщност прерязахме възможността да работим с евроатлантическите служби по начин, по който можем да работим, и да гарантираме сигурността не само на страната си, на региона, но да бъдем и евроатлантически партньори в борбата срещу важната трансгранична организирана престъпност“, допълни Цветанов.

 

Уверявам ви, че ще има изключително тежки отзиви, допълни той като добави, че не се притеснява от разчистване на лични сметки. Всичко, което съм правил, съм го правил в интерес на държавата, декларира Цветанов.

 

Бившият парламентарен шеф и депутат от ГЕРБ Цецка Цачева каза, че повече от две седмици името на Пеевски се е коментирало в общественото пространство, още когато започнали законовите промени за преместването на ГДБОП в ДАНС. Тя не намери обяснение за назначението на Пеевски, което определи като изненадващо за всички.

 

Според Вучков председателят на ДАНС се снабдява със супер много правомощия и оперативни, разследващи, с много неясни функции, което е “много вредно за институциите, за международното партньорство, изобщо за държавността“.

Споделяне

Още по темата

Още от България