Борисов призова Станишев да сдава властта

Лидерът на ГЕРБ и преизбран столичен кмет Бойко Борисов призова премиера Сергей Станишев да признае загубата си на местните избори и да предизвика предсрочни парламентарни избори идната пролет.

"Не е нормално партията, посочена след два избора като първа политическа сила в страната, да е извън парламента", заяви в четвъртък Борисов по време на посещението си в Сливен, където даде рамо за балотажа на Йордан Лечков.

Това не отговаря на вота на народа, каза Борисов и добави: Ако срещу нас имаше джентълмени, ако имаше партии с отговорност към своя електорат, те сами щяха да предизвикат предсрочни избори.

След първия тур на местния вот лидерът на ГЕРБ обяви, че партията му е изпреварила БСП по брой гласоподаватели, с което затвърждава позицията си на първа политическа сила от европейските избори. Той посъветва Станишев да разпусне правителството и да върви на предсрочни избори за парламент, ако иска да си спаси партията.

По време на визитата си в Бургас Борисов коментира, че са в сегашния местен вот са допуснати много бизнеспартии, предаде БТА.

Бизнеспартиите в слаба държава са вкарали по 2-ма, 3-ма, че и повече общински съветници. С това тотално са нарушили вече така наречената политическа стабилност. Аз няма да се учудя, ако първата предпазна клауза от Брюксел ни удари заради липсата на политическа стабилност. Превземането на политическите партии от бизнесподобни ликвидира политическата отговорност, каза още Борисов.

Той е получил поздравително писмо от посланика на САЩ у нас Джон Байърли във връзка със спечеления втори мандат като столичен кмет.

"С нетърпение очаквам да продължим подкрепата на посолството на САЩ в София във Вашите усилия да направите българската столица модел на добро управление, предлагащо модерни общински услуги през новия мандат”, се казва в писмото, разпространено от пресцентъра на Столична община.

Бившият докладчик на ЕС за България Джефри ван Орден също е поздравил Бойко Борисов за успеха му на първия тур.

Споделяне

Още от България