Борисов призован по делото "Йосич" през октомври

Борисов призован по делото "Йосич" през октомври

Броени месеци преди изборите се заформя нов ченгеджийски "гейт", чиято директна мишена са не само столичният кмет Бойко Борисов и висши фигури в МВР от времето на ОДС, но и настоящи служби и техните началници.

Фронтмен на атаката е депутатът от ДПС Христо Бисеров, който оглавява временната анкетна комисия, разследваща връзка между бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов със сръбския наркотрафикант Сретен Йосич, както и съмненията, че българските компетентни органи са покровителствали "балканския крал на кокаина".

Бисеров сензационно съобщи в четвъртък, че Борисов е призован да свидетелства пред съда в Белград по делото срещу Йосич, насрочено за 26 октомври т.г.

Комисията бе създадена миналата седмица заради твърденията на Йосич пред белградския съд, че в България се е ползвал от закрилата на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов. Дясната опозиция бойкотира парламентарното разследване, отказвайки да участва в "мръсните игри" на БСП и ДПС, тъй като те преследват прозрачни предизборни цели.

"Не съм получавал никаква призовка, нямам идея за какво става дума", коментира пред Mediapool Борисов, силно изненадан, че Бисеров разполага с подобна информация. Той обвини БСП и ДПС, че готвят атентат срещу него и ще го припишат на Йосич.

Лидерът на ГЕРБ, чиято партия се очаква да вземе най-много гласове на изборите това лято, може да е министър-председател на България по времето, когато е призован да дава показания пред белградския съд.

Бисеров съобщи официално пред депутати и репортери, че информацията му за призоваването на Борисов е неофициална.

Според шефа на ПГ на ОДС Йордан Бакалов информацията на Бисеров е "от същия съд, който спря регистрацията на СДС". Става дума за Софийския градски съд, чийто шеф Светлин Михайлов е бил обвиняван за обвързаност с ДПС.

Бисеров знае какво крият службите?

Бисеров заяви, че от МВР, МО, ДАНС и НРС е поискано да предоставят максимално обстойна информация не само за периода около задържането на Йосич в България и екстрадирането му в Холандия през 2002 г. , но и за обстоятелствата около пребиваването му нас преди това.

От НРС се очаква да провери данни за Йосич в архивите на Първо главно управление на ДС.

В комисията обаче до момента не са постъпили никакви материали, освен оперативното дело от МВР по издирването, задържането и екстрадирането на Йосич.

Според Бисеров информацията в това дело е крайно недостатъчна, защото обхваща само период от три месеца, а историята трябва да се проследи поне пет години назад.

Комисията настоява да получи достъп до масивите на бившата ГДБОП и воденото от службата дело, в което, според Бисеров, има данни от холандските служби, че сръбският накротрафикант е пребивавал в България с множество фалшиви паспорти и самоличности.

Той безпрепятствено е влизал и излизал от страната, включително в периода на управление на ОДС, когато Христо Бисеров беше висш функционер в СДС и председател на парламентарната комисия по национална сигурност (до края на 2000 г.-бел.ред.). В това си качество той не е проявявал какъвто и да е интерес към работата на МВР и службите във връзка с Йосич или поне този въпрос не е поставян официално в НС.

С няколкогодишно закъснение обаче Бисеров обърна внимание, че абсолютно всички действия на българските служби през 2002 г. спрямо Йосич са ставали под натиск на холандските власти, докато МВР не е имало желание да работят срещу наркотрафиканта.

Бисеров дори върна топката назад към времето, в което той бе шеф на комисията по национална сигурност и посочи, че в полицейската разработка има данни, че австрийските власти са поискали ареста на Йосич още през 2000 г. В тогавашната НСБОП, ръководена от Кирил Радев, постъпила информация, че сърбинът живее във вила в България с жена си и с двете си деца и ползва 12 фалшиви самоличности. 

"Случайни" съвпадения

Бисеров посочи, че в оперативното дело, с което комисията разполага, има подслушани разговори на Йосич с български бос на организираната престъпност, който вече е покойник. Сърбинът водил разговорите по мобилен телефон от килията си в затвора.

Бисеров не отговори дали покойникът е видната фигура от СИК Милчо Бонев – Бай Миле, но според неофициална информация на Mediapool става въпрос именно за него. Съзнавайки, че медиите имат тези данни, Бисеров намеква за някогашните "бизнес партньори" Бойко Борисов, Милчо Бонев и Румен Николов - Пашата.

Полуразкритията, направени от Бисеров, са атака и към сегашни началници в ДАНС. В периода, в който Йосич се е подвизавал в България, началник на балканското направление в Национална служба сигурност (НСС) е Николай Методиев, който от половин година е заместник – председател на ДАНС, заемайки поста на уволнения Иван Драшков, за когото пък се застъпи лично лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Човекът, който е отговарял за Сърбия в Балканското направление на НСС, е родственикът на президента Първанов – Христо П.

Този човек стана известен покрай скандала "Куйович", когато опозиционният депутат и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов заяви, че Христо П. (фамилия не бе назована, а само инициал от нея – бел.ред.) съхранява в касата си материалите за Будимир Куйович.

Тогава президентската пресслужба опроверга тази информация, Иван Драшков отрече да е имал подчинен на име Христо Първанов, а неофициално се твърдеше, че става дума за лице с друга фамилия, започваща с П, и че не е роднина на президента, а на съпругата му.

Борисов: БСП и ДПС готвят атентат срещу мен и ще го припишат на Йосич

Категорично подозирам БСП и ДПС в опит да направят атентат срещу мен и сега търсят начин все едно, че ще дойде отвън, заяви Борисов, според когото двете партии са способни на това и ще го припишат на Йосич.

"Това не е игра - да изкараш Борисов личен враг на Йосич. Луканов като го няма - какво, Джинджич като го няма – какво? Всяко чудо за три дни. Няма човек, който във физически план да не се страхува от Сретен Йосич. Ако бяха толкова смели, да бяха дошли те да го арестуват”, каза още столичният кмет.

"Има и политика, но има и държава", коментира той и добави: "Ако те обаче са обективни, президентът незабавно трябва да ми даде орден "Стара планина”, защото още в първата си година като главен секретар на МВР, аз го хванах (Йосич)".

В опита си да оправдае и легитимира изцяло действията си по този случай, Борисов същевременно посочи, че цялата акция по задържането на сърбина е била ръководена и координирана от главния прокурор, за нея е бил уведомен министърът на вътрешните работи и се работило съвместно.

Не е ясно докъде ще стигне парламентарното разследване по казуса, което трябва да приключи след малко повече от две седмици. Не е ясно и дали мотивацията на БСП и ДПС за него цели действително да разкрие евентуални нерегламентирани контакти на българските служби с Йосич или да притисне Борисов и десни политици, като едновременно с това постресне ДАНС, която, според Атанас Атанасов, възнамерявала да изнесе данни срещу министъра на земеделието от квотата на ДПС Валери Цветанов.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?