Борисов пробва да осуети кабинет на БСП с "блъфчета" и разкрития за тайни сценарии

Лидерите на ГЕРБ и "Атака" се обвиняват взаимно в опити за кражба на депутати

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия победител е блокирана от следващите три и не може да направи правителство, се опитва да провали възможността за друг кабинет в предстоящия парламент и да убеди обществеността в нуждата от нови предсрочни избори. Има сценарий определени депутати да напуснат групата на “Атака“ и да подкрепят заедно с ДПС кабинет на БСП, обяви Борисов в петък след консултациите при президента за насрочване на дата за свикване на Народното събрание.

Сценарий, но с обратен знак, бе оповестен от лидера на националистите Волен Сидеров: "Търсят ги представители на ГЕРБ. Те са тренирани в това упражнение, да подкупват депутати. Това е блъф и абсолютна лъжа на Борисов. Това бе реакция на уплашен човек, защото предстоят да излизат разкрития за неговото управление", заяви Сидеров след разговорите си при президента.

Предния ден той първи хвърли бомбата с твърдението, че макар да не са търсени официално от ГЕРБ за подкрепа на техен кабинет на малцинството, е имало оферти "за постове, пари" към отделни негови депутати от страна на Искра Фидосова. "Разбира се, те са ги отхвърлили”, каза Сидеров.

Неговата партия ще има най-малък брой депутати в НС, но държи ключа към каквото и да е следващо правителство, тъй като БСП и ДПС имат общо 120 депутати, а им трябват поне 121.

“Да искат да направят правителство със 120 депутати, е ясно, че са се разбрали с другите две партии”, коментира Борисов намеренията на БСП. ”Ясно е, че с ГЕРБ не са се разбрали. Сценарият е - няколко депутати от "Атака" да напуснат, да гласуват за тях, после, да бъдат заклеймени от Волен Сидеров”, разясни Борисов.

“Нека да видим какво ще гласуват в парламента и дали няма да разиграят този цирк, че са им откраднали депутати. Аз съм забранил на депутатите да не разговарят по телефона, дори когато ги търсят колеги от други партии”, информира още Борисов. На въпрос дали има риск да се отцепят депутати от ГЕРБ и да подкрепят правителството на БСП и ДПС, той каза, че "комунистите, а те са една партия двете, това е безспорно, знаем им агентурното минало, работят и по тази тема".

Борисов коментира, че с 200 000 по-малко избиратели са гласували за ДПС на тези избори спрямо миналите, а с 200 000 повече - за БСП. “Предупреждавах, че контролираният вот на ДПС ще отиде при БСП“, посочи той.

“Най тежкото за България е коалиция ДПС - “Атака“- БСП“

”Най-тежкото за България е коалиция ДПС, "Атака", БСП, тя е по-лоша от НДСВ, ДПС и БСП, защото там имаше две либерални партии”, заяви Борисов, който на първата си пресконференция след изборите, дадена в четвъртък, обяви, че ГЕРБ ще искат касиране на изборите и насрочване на нови, защото далеч по-лошо е правителство на БСП, ДПС и "Атака".

"Когато имаш 120 депутати, срещу 120 депутати, във всички случаи не може да има стабилно управление. Защото гласовете, които не стигат, трябва да бъдат набавени по начин, за който българският народ не е гласувал. Затова по-добре да се направят нови избори, убеден съм, че тогава ще влязат и други от малките партии, защото имат по 3.7 % по 3.2 %, и г-жа Кунева, и други. Харчихме пари за безсмислен референдум, защо да не направим нови избори", коментира лидерът на ГЕРБ.

В новото НС той ще има 97 депутати, в предишния имаше 119 и си набавяше нужното му мнозинство първо чрез "Атака", после чрез РЗС, а междувременно групите и на двете партии се разпаднаха и техни независими депутати дадоха гласовете и субсидиите си на ГЕРБ.

"В момента, в който ни бъде връчен мандат, и вчера казах - не очаквам да бъда подкрепен в парламента. Но ние сме длъжни да предложим кабинет, заради тези над един милион души, които са гласували за нас", допълни Борисов, който отново нападна БСП, че отказват да признаят победата на ГЕРБ и да преговарят с тях за планираното си програмно правителство.

"Аз не съм в изолация, в изолация са над 1 млн. български граждани, които са си пуснали вота за нас. Ако бяха дошли и казали, при тази патова ситуация, бихме ли могли да излъчим програмен, експертен кабинет, всеки да отстъпи от нещо, да се прецени кое е най-важно в момента. Не знам те дали имат по-добър от Томислав Дончев или по-добра от Лили Павлова. Тогава щях да им кажа - добре, господа, работете по три - четири теми, ще имате нашата подкрепа, в парламента", каза лидерът на ГЕРБ.

На БСП не им издържат нервите, дори на блъфчетата, които им слагам, реагират, коментира в пространната си медийна изява Борисов, с което зададе и тона на изявленията на останалите политически лидери.

Сидеров: ГЕРБ са тренирани да подкупват чужди депутати

Както се очакваше, най-първосигнало реагира Волен Сидеров, който след срещата си президента коментира, че "ГЕРБ са силно тренирани в упражнението да разговарят, да подкупват да привличат депутати от други групи".

"БСП и ДПС не знам да имат обаждания към наши представители. Борисов съобщи няколко лъжи днес. Единият блъф е че, "Атака" има договаряне с друга партия в парламента, той излъга днес. Той знае, че излъга, това беше реакция на уплашен човек. Защото предстои да излизат разкрития за неговото управление, които могат да донесат раиран костюм на него, на негови министри. На тази уплаха, той реагира с тези блъфчета, както той сам казва: аз им пускам блъфчета. Борисов реагира като малко дете", заяви Сидеров.

Той повтори, че няма да води преговори с ДПС, а разговорите за подкрепата на програмно правителство трябва да бъдат публични. Сидеров категорично отхвърли и възможност партията му да подкрепи правителство на малцинството начело с Бойко Борисов.

"Ще подкрепя принципите си, идеите си, заради които съм бил репресиран истински, а не като Цветанов. Той хленчи и плаче, е и моят имунитет го свалиха. Алтернативата на изборите са бунтове насилие, ние не искаме това. Не трябва да се забравя антидемократичното управление на ГЕРБ, което нанесе най-големи щети на "Атака". Няма по-ощетена партия от "Атака" при управлението на ГЕРБ. Те управляваха с купени депутати, това не предизвикваше възмущението на обществеността", заяви Сидеров.

БСП ще преговаря за кабинет с едногодишна програма

Лидерът на БСП Сергей Станишев, който след загубата на втори по ред парламентарни избори е амбициран да се докаже като "морален победител" и да направи кабинет с взаимно несъвместимите партии ДПС и "Атака", отрече предварителен сценарий. Той уточни, че разговори не са водени и те ще започнат след като експертите на БСП подготвят програма за първата година на управлението, чиято основната цел ще е стабилизиране на страната.

“Започваме консултации с парламентарни и извънпарламентарни политически сили, обществени организации, браншови организации, работодатели и синдикати за това от какво има нужда страната“, каза Станишев. На тази база кандидат -премиерът ще внесе и проектосъстав на кабинета, допълни той и отново подчерта, че ще се търсят "най-кадърните хора, с решителност, с отговорност, които най-вече споделят тази програма, която ще обсъждаме с цялото общество прозрачно”.

“Естествено, че всички, независимо дали са от партия или извън партия, трябва да бъдат много солидни експерти и управленци в своята сфера, не бъдат търсени по кръстовища на републиканската пътна мрежа, както правеше г-н Борисов и да се сменят през 2-3 месеца”, допълни лидерът на БСП.

"Формулата тройна коалиция с разделяне на места, на министерства, е дискредитирана обществено и не може да проработи в тази изключително тежка ситуация", каза Станишев, който оглавяваше правителството на компрометираната тройна коалиция между БСП, НДСВ и ДПС.

ДПС притеснени за състоянието на Борисов

Лютви Местан, който оглави ДПС преди броени месеци на мястото на основателя и пожизнен председател на движението Ахмед Доган, коментира, че твърденията на Борисов, че 200 000 гласа от ДПС са отишли към БСП, са извън реалността.

"Време е г-н Бойко Борисов да се пренесе в реалността. Имаме сериозни основания да се притесняваме за състоянието на г-н Бойко Методиев Борисов, защото не съм чул по-нелепи твърдения. Разбирам, че го боли от тежката загуба, но да ражда чак такива недомислия, не само езикови, не му прави чест. Той наистина претърпя тежка загуба", каза Местан.

Той заяви, че председателят на парламента няма да е от ДПС. Според него хипотеза за председател от "Атака” също трябва да се изключи. Няколко часа по-рано Сергей Станишев каза пред ТВ7, че не изключва такава възможност. Преди ден Борисов допусна, че сложат председател на НС от "Атака", за да "унижат" ГЕРБ.

Местан повтори, че ДПС няма да преговарят с "Атака" за програмното правителство и партията му би подкрепила такъм кабинет при определени условия.

Така например, ако Пламен Орешарски иска да замени плоският данък с прогресивен, той няма да получи подкрепата на ДПС.

"Ще питаме г-н Орешарски как вижда екипа си, какви експерти, лица вижда като най-подходящи за програмата и целите на експертно политическото правителство, което ще управлява страната след втория проучвателен мандат. Не е възможно да бъда вкаран в схема на какъвто и да е контакт с "Атака"", каза Местан.

Той коментира, че България има интерес от бързо съставяне на новото легитимно правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?