Борисов пробва да "спазари" подкрепата си за Тимерманс срещу край на мониторинга

"Очертава се един такъв компромис: Вебер на ЕП, ти на ЕК"

Борисов пробва да "спазари" подкрепата си за Тимерманс срещу край на мониторинга

"Исках да те видя, защото се очертава един такъв компромис – Вебер на Парламента, ти на Комисията....Имахме до днес решение на ЕНП, знаеш. Но за мене е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия, ЕНП – също. Така че кой е отгоре и отдолу в случая не е най-важното".

С тези думи се обърна премиерът Бойко Борисов към водещия кандидат на европейски социалисти Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия по време на среднощната им среща в българското постоянно представителство в ЕС. Разговорът се състоя в една от паузите на кризисните преговори в Европейския съвет за разпределение на четири от петте висши поста в ЕС. Преди началото им лидерите от Европейската народна партия (ЕНП), сред които Борисов, се разбунтуваха срещу плана на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за избора на Тимерманс начело на ЕК и поискаха постът да бъде зает от водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер.

Последва общата среща на лидерите на 27 страни от ЕС, на която е станало окончателно ясно, че социалистите и либералите остават твърдо срещу Вебер начело на ЕК.

След като няколко часа по-рано се обяви твърдо срещу кандидатурата на Тимерманс, Борисов заяви на съвместната им среща, че за него е важен компромисът. На видеото, качено във Фейсбук страницата на Борисов от началото на разговора им, се чува как Борисов поставя конкретно въпроса за отпадане на евромониторинга спрямо България и приемането на страната ни в Шенген.

Ролята на Тимерманс по тези две теми е ключово. Първо, защото като първи зам.-председател на ЕК той бе безапелационен в натиска си спрямо Полша, Унгария и Румъния заради погазване върховенството на правото и авторитарно управление. Второ, защото Холандия открито се съпротивлява срещу приемането на България в Шенген заради проблеми с корупцията.

Най-острите възражения срещу кандидатурата на Тимерманс за председател на ЕК са от страна на Полша и Унгария, които твърдят, че той се намесва във вътрешната им политика, инициирайки процедури и санкции заради погазване на независимостта на съдебната власт.

Бойко Борисов каза на Тимерманс, че са работили отлично заедно по въпроси като влизането на България в Шенген, Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), реформите.

"Имахме до днес решение на ЕНП, знаеш. Но за мене е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия, ЕНП – също. Така че кой е отгоре и отдолу в случая не е най-важното", каза Борисов на Тимерманс.

"Но погледнато реално, Вебер има повече опит в Парламента", добави той в дух на сговорчивост.

"Днес говорихме с Педро (Санчес -бел.ред.), Еманюел (Макрон – бел.ред.), Рюте, Ангела, с други колеги, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим", каза още българският премиер.

Франс Тимерманс се съгласи с думите му.

Борисов посочи като важни за България въпросите с наблюдението на ЕК, Шенгенското пространство, реформата в съдебната система. Борисов отбеляза, че България изпълнява препоръките на ЕК и през годините сме работили прекрасно с Тимерманс, който като зам.-председател на ЕК отговаряше за върховенството на закона.

На свой ред Тимерманс заяви, че винаги е работил добре с българските власти. Винаги съм бил прям и винаги съм изразявал възхищение за всичко, което правиш за борбата с корупцията и организираната престъпност в твоята страна. Имали сме много честни разговори с теб, затова ценя нашето приятелство, каза той на премиера Борисов.

Видеото завършва по следния начин: Тимерманс се обръща към камерата и казва, че не е сигурен, че всичко това трябва да се записва.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа