Борисов пробва натиск върху "Софийска вода" с еврокачество

Борисов пробва натиск върху "Софийска вода" с еврокачество

Нов опит за натиск върху водния концесионер в столицата прави кметът на София Бойко Борисов, който понеделник за пореден път обяви, че може да се стигне до разваляне на договора за частно управление на ВиК-услугите. Този път Борисов извади като аргумент евростандартите за качеството на питейната вода, които по принцип Столична община трябвало да заложи за изпълнение до началото на 2007 г., но не били вкарани концесията.

След среща с началника на отдел "ОВОС и Кохезионна политика" към Генерална дирекция "Околната среда" в Европейската комисия - Джордж Кремлис, Борисов заяви, че ще поиска от "Софийска вода" да приведе качеството на питейната вода по стандартите на ЕС. Ако компанията не стори това, като крайна наказателна мярка може да се стигне до развалянето на концесията, закани се кметът.

„От 1 януари директивите на Европейския съюз са задължителни за всички концесионери. Водата трябва да е такава, че да могат софиянци да я пият от чешмите. Имам данни, че сега водата е негодна и данните са от моята чешма, като я пусна тече кафява и затова пия минерална вода”, каза Борисов.

Столичният кмет допълни, че ще изиска и от концесионера по чистотата да покрие евростандартите в тази област и да чисти София по-често.

Борисов и Кремлис основно обсъдиха проекта за изграждането на завод за преработка на отпадъците на столицата.

Ще направя така, че да се помогне за осигуряване финансирането на строежа на Завод за твърди битови отпадъци в София, каза Джордж Кремлис. Той ще настоява пред българското Министерство на околната среда и водите до септември София да бъде включена с този проект в оперативна програма "Околна среда".

Представителят на ЕК увери, че София ще получи средства от еврофондовете. Борисов поясни, че ще кандидатстваме за 131 млн. евро.

"Много активно работим с фирми, изградили плазмени заводи за обработка на отпадъците", посочи Борисов и допълни, че видът на пречиствателната станция ще зависи от състава на отпадъците. Според него едно от основните изисквания за изграждането на завод е едногодишен срок, в който да се изучи морфологията на боклука. Той допълни, че преди изграждането на пречиствателната станция трябва да мине 15-месечен срок за предпроектно проучване.
Бойко Борисов уточни, че всичко, което се прави по отношение на отпадъците, е по общинската стратегия за дългосрочно управление, която е съгласувана с европейската практика. Според кмета някой от дейностите може да изглеждат бавни отстрани, но това е заради спазването на всички европейски норми.

Борисов каза, че по време на разговорите с Кремлис са обсъдили проектите за пречиствателна станция за отпадните води и за рекултивирането на почвите около "Кремиковци", което би струвало 100 милиона лева.

Според столичния кмет европейските фондове ще спомогнат и за започването на малки проекти, които ще струват до 25 милиона евро. Такива са изграждането на пречиствателни станции на Драгалевската, Владайската и Кремиковската река.
Столичният кмет каза още, че Джордж Кремлис му е подсказал механизъм, чрез който общината може да се справи със замърсяването на въздуха около комбината "Кремиковци". Борисов ще подаде жалба като гражданин на общината, че въздухът е в пъти по-мръсен от допустимото.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?