Борисов продаде изгодно своето "да" на руските си партньори

Борисов продаде изгодно своето "да" на руските си партньори

Българските "братушки" отново проявяват интерес към приятелството с Русия. Това констатира в сряда по повод последните руско-български преговори за доставки на газ от Русия и за проекта "Южен поток" руският електронен вестник "Свободная преса".

В коментар, озаглавен "Газпром натисна американците по мазола", вестникът припомня, че щом стана премиер на България, Бойко Борисов веднага решително заяви, че всички съвместни енергийни проекти с Русия ще бъдат замразени.

От гледна точка на политиката в това имаше някаква логика - България гласува за европейски път на развитие. От икономическо гледище обаче в тоя демарш не прозира никаква логика. Разумно ли е, щом се обърнеш с лице към Европа, демонстративно да застанеш с гръб към един отдавнашен приятел, пита "Свободная преса".

Генералът, както българските медии с уважение наричат премиера, много пъти е заявявал през изтеклата година, че енергийното сътрудничество с Русия не дава нищо на българския народ, а само ще осакати екологичния облик на милата родина. Че има опасност тя да се озове в енергийна зависимост от Русия, пише електронният вестник.

Москва не можеше вече да се примирява с протакането и да забавя осъществяването на проекта "Южен поток", в който посочиха своето място и роля много европейски държави, а съседите на България мечтаят да я изместят от това мащабно начинание.

Руският премиер Владимир Путин изпрати своя първи заместник Виктор Зубков в София за спешна "сверка на часовниците". И както се очакваше, българското ръководство хвърли козовете на масата - готово е да се включи в "Южен поток", но при условие, че ще получава руски газ на по-ниски цени от цяла Европа, обобщава изданието.

По-нататък то се спира на "завидната" по думите му активност на посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик, който бил поискал от българския енергиен министър Трайчо Трайков - "министър на една суверенна държава, да му представи отчет за бъдещите договори с Русия, дори за конкретни подробности от документите".

Предлогът бе загриженост за "енергийната сигурност на страната и региона", за прозрачността и за диверсификацията на българската енергетика. Посланикът лобира за интересите на американската компания "Шеврон", която търси газ в България, пише "Свободная преса" и заключава, че "така дипломатът отново безпардонно очерта стремежа на САЩ да ограничат руското влияние в региона и да засилят своето".

В крайна сметка обаче "генералът безспорно успя да постигне най-важното - продаде изгодно своето "да" на руските си партньори", коментира електронният вестник резултата от преговорите за доставка на руски газ в България и подписаната "пътна карта" за проекта "Южен поток".

Очаква се руският природен газ за България да поевтинее с 3 до 7 на сто, твърди руският електронен вестник. Няма да има посредници при доставката на синьото гориво - "Газпром експорт" ще го продава директно на "Булгаргаз". Ще бъде ускорена реализацията на мегапроекта "Южен поток". В България ще се регистрира смесено предприятие с равно дялово участие - по 50 на сто за "Газпром" и "Булгартрансгаз".

За транспортиране на допълнителни обеми - 46 милиарда кубични метра газ от Русия, ще трябва да се изгради нов тръбъпровод, чийто собственик ще е смесената компания. Наличната транспортна мрежа остава изцяло българска собственост. Чертежите на трасето и изчисленията се очаква да бъдат изготвени до пролетта, разказва изданието.

Никой от участниците в преговорите обаче не огласи преференциалните газови цени за българите. До 15 август "Газпром експорт" ще представи проект на условията, които ще бъдат включени в новите договори, отбелязва "Свободная преса".

Някои политици обаче, без да разполагат с документи или факти, вече изразяват съмнения дали е договорено оптималното - трябвало да се настоява пред руснаците за повече отстъпки. Те вече броят левовете, които ще доплават с "Южен поток" в полупразното пристанище на българския бюджет, и не крият своето разочарование. Също като посланика на САЩ искат прозрачност и пълен отчет за хода на преговорите, сякаш в тези неща няма поверителни аспекти, пише електронният вестник.

Изразявайки недоволство от постигнатото, противниците на сътрудничеството с Русия ще увеличават натиска върху държавното ръководство и общественото мнение. Наблюдатели не изключват, че до подписването на конкретни договори позицията на България отново ще претърпи известни корекции, добавя "Свободная преса".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?