Борисов: Прогонването на руски дипломати не е на дневен ред

Цветанов бил по-краен в тези искания, "но накрая решенията ще вземаме ние"

Борисов: Прогонването на руски дипломати не е на дневен ред

Евентуалното прогонване на руски дипломати заради случая "Скрипал" към този момент "не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Брюксел за срещата на лидерите от Европейската народна партия (ЕНП).

Той коментира темата часове, след като председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов допусна недвусмислено, че България може да се присъедини към западните страни, предприели действия срещу Русия.

"Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал, по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства. Факт е, че има влизане в България на различни хора, наблюдавани от евроатлантическите служби и работим в пълна координация с евроатлантическите служби", посочи Борисов, цитиран от БТА.

Въпреки че отрече страната ни да обмисля прогонване на лица, свързани с руските служби, Борисов намекна, че управляващите имат достатъчно данни за кибератаки, извършвани по отношения на български институции. Наскоро Великобритания и Холандия обвиниха руското ГРУ в глобален киберзаговор.

"Работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби, и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибератаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме. Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег", добави премиерът. 

100% евроатлантическа ориентация и прагматични отношения с Русия

По думите му "при нас никога не е стояла разлика да избираме между едни и други – евроатлантическата ни ориентация и работата и координацията с евроатлантическите служби е била 100%".

Борисов обаче не пропусна да подчертае, че същевременно с това правителството цели да постигне "по-прагматични отношенията ни в сферата на бизнеса между България и Русия – газовият хъб, туризмът, стокооборотите, които се вдигнаха".

По повод преговорите за Брекзит, министър-председателят изрази надежда, че няма да се стигне до излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

"Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички. Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа. Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен. Особено по линия на сигурността. Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби", отбеляза Борисов.

Попитан каква може да бъде подготовката за раздяла без сделка с Лондон, той заяви, че това е лошият вариант, като финансово-икономическата криза. Както и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо: "Видяхме в САЩ се подготвиха за урагана "Майкъл" – стотици изчезнали".

"Едно голямо "извинявай" от всички" за реакциите след убийството в Русе

Борисов съобщи, че на срещата на лидерите от Европейската народна партия е получил извинения за политическите реакции на убийството на Виктория Маринова.

"Запознах всички колеги, едно голямо "извинявай" от всички поред, за това, че се поддадоха на базата на фалшиви новини – подобна реакция, да се очерни една държава. Не сме били нито в хипотезата на Малта, нито на Словакия... Заради изборите много от политическите партии в Европейския парламент се опитаха да ползват един брутален, гаден, криминален случай, който за съжаление се случи на българска гражданка, да използват политически за атака на една от най-силните си партии в ЕНП", обобщи премиерът

По отношение на предстоящите евроизбори и кандидат-председателят на ЕК, който евентуално ще бъде подкрепен от ГЕРБ, той коментира, че това ще стане ясно на заседанието на ЕНП следващия месец в Хелзинки. По думите му на настоящата среща е обсъждано положението с партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан.

"Казах, че за университетите и неправителствените организации, за някои негови изказвания винаги съм му казвал в очите, че съм против. Никога не бих го направил и не го правим в България, но за миграцията той беше единственият, когато обяснявах как трябва да го направим, и за радост сега всички отчитат, че моделът за справяне с миграционна криза на външна граница на ЕС е България", отбеляза премиерът.

Той не пропусна да подчертае и стабилността на управляващата коалиция, въпреки постоянните интриги между членовете на "Обединени патриоти". Според Борисов там си имали "свои правила, за които нито се интересувам, нито съм информиран, нито ми е работа".

"Преди 2-3 дена г-н Сидеров беше при мен с Бареков в Министерския съвет, днес след заседанието половин час говорихме с вицепремиерите Симеонов и Каракачанов по темите, по които има какво да правим заедно. Ежедневни станаха техните спорове, не намирам дори за интересно да ги коментирам."

Споделяне

Още от България