Борисов: Прокуратурата да разследва кой от БСП ме "клевети"

Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от прокуратурата да образува предварителна проверка, която да установи кой от БСП го подозира, че е покровителствал сръбския наркобарон Сретен Йосич.

"Обръщам се към Вас по повод разпространена от пресцентъра на БСП информация, с която до българските медии е изпратено лъжливо твърдение по мой адрес, отправено от сръбския гражданин Сретен Йосич пред съда в Белград. Моля да установите кой точно ме подозира в "закрила на престъпник", пише Борисов в писмо до зам.-градския прокурор Роман Василев.

Във вторник Йосич, който беше арестуван в България, заяви пред съда, че се чувствал сигурен в страната ни, защото имал закрилата на българските разузнавателни служби, лично на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и на оръжейния търговец Николай Гитов.

Преди ден БСП призова да се проверят твърденията на Йосич. Социалистите изразиха "изключителното си безпокойство от показанията на международния наркотрафикант и един от най-търсените в Европа хора от подземния свят Сретен Йосич, в които той твърди, че в България е бил под закрилата на Борисов".

Борисов отвърна, че от "Позитано 20" поставят живота му в риск, защото само той е бил без маска при ареста на Йосич. Кметът настоя ДАНС, МВР и НРС да оповестят подробности около задържането на Йосич, за да се види, че не е закрилян.

"Моля да проверите има ли целенасочено разпространена до българските медии информация за събития, случили се в съседна страна, с цел моето дискредитиране и опетняване на репутацията ми пред българското общество. В случая се касае за гнусна клевета, засягаща личното ми достойнство и морал, заради което, при установяване на фактите, моля да се потърси съдебна отговорност от отговорните лица", се казва в искането на кмета до прокуратурата.

Според Борисов в случая има реална опасност да бъдат установени данни за секретната операция от българските и европейските служби за задържането на Йосич, "от която да се възползват заинтересовани лица с цел дискредитиране на служители на службите или отмъщение”.

Междувременно Националната разузнавателна служба (НРС) съобщи, че не знае нищо. НРС е извършила проверка по повод твърденията на Сретен Йосич и "категорично" било установено, че НРС не е имала и няма никакво отношение към Йосич, се казва в съобщение на службата. НРС не разполага и с информация други български служби и отделни ръководители и граждани да са оказвали съдействие и покровителство на сръбския гражданин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?