Борисов: Путин ме разбира по-добре от българските политици

Борисов: Путин ме разбира по-добре от българските политици

В момента с Владимир Путин имаме много добър диалог, той ме разбира по-добре от българските политици. Това заяви премиерът Бойко Борисов в неделя пред журналисти, след като се включи в бенефисен мач по повод на 61-годишнината на футболиста Атанас Михайлов. В петък стана ясно, че той е разговарял с руския си колега и в резултат на това в понеделник в София пристига първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков за разговори по строежа на АЕЦ “Белене“ и “Южен поток“.

Ядрената централа е замразена до приключването на процедурата за търсене на нов инвеститор в проекта, а по газопровода преговорите са зациклили от близо година.

"Когато се видяхме с г-н Путин, той ми каза, че има един работещ проект, какъвто е "Белене". Отидох и видях, че има един гьол. Сега той се съгласи с мене, че трябва и финансово-икономически, и с европейски инвеститори да се преструктурира проекта, така че нямаме никакъв спор по "Белене", каза Борисов.

Той изрази своето съжаление, че неговите предшественици 20 години са обвързали енергетиката ни "по най-категоричния начин". "В момента имаме с господин Путин много добър диалог. Така както си мислех, той ме разбира по-добре, отколкото българските политици", добави премиерът. 

“Мисля, че ще направим така, че между нашите две държави да има взаимоизгодно сътрудничество и то да не е за сметка на нито една от двете страни“, заяви Борисов.

По "Южен поток" имаше две неща, които смущаваха - какво ще правим със старите тръби и откъде ще влезе тръбата, коментира премиерът. Той очаква във вторник тези въпроси да бъдат уточнени.

За "Бургас-Александруполис" няма какво да се говори, тъй като се чакат българската и трансгранична екооценки, стана ясно от думите на Борисов.

Той коментира и поскъпването на природния газ от 1 юли с близо 25 на сто, изразявайки съжаление, че старият контракт не е предоговорени не така, както трябва. Ще се опитаме снижим цената на суровината, допълни той.

Премиерът също така писа "много добър" на ГЕРБ за работата на партията през отминалата една година от спечелването на изборите и припомни спрените замени на горите, работата по еврофондовете, спирането на магистралните грабежи, стандартизацията при храните.

Ако се разберем с руснаците така, както аз искам, ще си пиша "шест", каза още Борисов.

Президентът Георги Първанов отказа да оцени работата на правителството с думите "Не е моя работа да поставям оценки, днес по-важна тема от социалната политика няма”.

Споделяне

Още по темата

Още от България