Борисов: Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ "Белене"

Борисов: Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ "Белене"

Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ "Белене". Такава увереност изрази премиерът Бойко Борисов пред  БНТ в петък. Причината е, че най-важното за Европа и за демокрацията е да има публични, ясни, прозрачни конкурси, изтъкна той.

"Със започването на този конкурс са направени най-големите трикове и нарушения. И те са именно: вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Когато е продължено, то тогава естествено няма конкурси нито за технология, нито за изпълнители, за нищо. В един момент решават, че тази технология е остаряла. И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, корейци, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат огромен кредит, който ние трябва да връщаме - половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили, и да започнат нещо ново без конкурс", коментира Бойко Борисов, който гостува в "Панорама" на БНТ.

Според него това е основната причина, като се каже "Белене" за евроатлантическите ни партньори - този проект да е компрометиран, защото е направен на базата на измама.

В заключение премиерът изтъкна, че в нито един план не се съобразява нито с едните, нито с другите играчи на международната сцена и поясни:

"С Русия имаме прагматични отношения. "Южен поток" ни е важен - правиме го. "Бургас - Александруполис" - опасен за околната среда, приключихме го. АЕЦ "Белене" в този вариант - недиферсифициран обект, няма да стане. Ще си правим 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" - много стара и много добра идея. С американците, когато българското общество скочи уплашено от добива на шистов газ - ние казахме: - Добре, слагаме мораториум. Аз съм убеден, че този дебат за шистов газ можем отново да го сложим при наличен мораториум. За АСТА - кой беше водещ в Европа, кой го спря? Ние го спряхме!"

Макар че е сезирана от две години, прокуратурата засега не е открила основания да повдига обвинения във връзка с АЕЦ "Белене". През ноември миналата година от Върховна касационна прокуратура заявиха пред Mediapool, че са възложили на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да извърши вътрешен одит на предприятието АЕЦ "Белене", преди да решат дали има неправомерно изхарчени средства и виновник за това.

Към онзи момент само по делото за "АЕЦ" Белене" са били събрани 100 големи тома документация - тази информацията е била изсипана в прокуратурата без контролните органи в изпълнителната власт да направят своя анализ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?