Борисов: Разбрах се с Гешев да се размаже всичко живо, което цапа (видео)

Когато ме подслушваха в тоалетната, стисках зъби, коментира премиерът за СРС-тата с президента

Борисов: Разбрах се с Гешев да се размаже всичко живо, което цапа (видео)

Премиерът Бойко Борисов се е разбрал с главния прокурор Иван Гешев "да се размаже всичко живо", което "цапа въздух, земя, вода". Това обяви министър-председателят от Мюнхен, където е на конференция по сигурността. По думите му от три месеца шефът на държавното обвинение не ходи на редовните седмични срещи при него, но са се разбрали как да се работи. Оттам нататък премиерът не се интересувал, защото не било негова работа. Прокуратурата можела да арестува когото си иска.

Да се размажат всички

"С този прокурор се разбрахме да се размаже всичко живо, използвам жаргон, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода. Така че, виждате – вчера двама министри и главният прокурор, двама министри (посещението на Гешев заедно с МВР шефа Младен Маринов и екоминистъра Емил Димитров в Бобов дол б.р.), всички служби – БОП, ДАНС, полиция са впрегнати в тази сфера. По това сме се разбрали. Дали арестуват министър, дали арестуват зам.-министър или който и да, това не е моя работа и не ме интересува, и не ми е долагано. Това се заклевам", заяви премиерът. И за повече тежест се прекръсти.

Когато ме подслушваха в тоалетната, стисках зъби

Премиерът произнесе тирадата за размазването, след като му зададоха въпрос бил ли е подслушван президентът Румен Радев. Поводът са разпространените от прокуратурата записи от СРС-та на телефонни разговори между командира на ВВС и държавния глава. Самият Радев запита "знаел ли е премиерът, че негови подчинени (от ДАНС -б.р.) подслушват президента в грубо нарушение на закона". Депутатът от левицата Антон Кутев заяви в петък, че държавният глава е бил подслушван от Борисов.

"Когато партията на Радев мен ме подслушваше в тоалетната, аз не обвиних никого. Даже нещо повече, когато разбрах сега, ми стана много неприятно. Аз нямам, и в това се заклевам, нищо общо с това. Искат да ме замесят. Което зависеше от мен, го направих - наредих на ГЕРБ думата "импийчмънт" да не я произнасят", каза Борисов.

Премиерът отрече да е имал общо и с подслушването на президента.

"Не само че нямам достъп СРС-тата. Къде има разрешено за президента за подслушване в съда", каза Борисов.

"Бойко Борисов е подслушвал президента Румен Радев", каза социалистът, след като поредният му въпрос към премиера, свързан с подслушването на президента, беше отхвърлен от ръководството на парламента.

Това семейство трябва да седи по-дълго

Борисов подчерта няколко пъти, че нямал нищо общо със скандала около СРС-тата. "Сега, че някой се е омазал, хъкъл- мъкъл, изведнъж да ме замесват мен в тази работа. ДАНС МВР работят по свои закони", каза той.

"Някой е цопнал някъде, това не е моя вина. Даже нещо повече, като разбрах, ми стана крайно неприятно. Това пречи на стабилността. Когато има такива скандали, те не са хубави за държавата", добави премиерът.

След като подчерта своята невинност по случая, той не пропусна да атакува президента и съпругата му: "Това семейство трябва седи колкото може по-дълго, за да разберат българите, че само личното, само себелюбието е важно за тях".

Радев още чака отговор от Борисов и Гешев

По-рано президентът припомни, че е задал ясни и конкретни въпроси на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев именно заради подслушването. Преди дни държавният глава попита "знаел ли е премиерът, че неговите подчинени подслушват президента в грубо нарушение на закона". 

"Чакам някакъв отговор", каза лаконично Радев отговори на журналистически въпрос дали питанията му са били чути.

"Питайте ги, вие сте затова - да питате, да задавате истинските въпроси, истинския дневен ред", каза Радев на журналистите в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България