Борисов: Разчитам много на БСП

Лидерът на ГЕРБ не говори за "широка коалиция"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия се очертава да спечели парламентарните избори, но не и да има пълно мнозинство, обяви за пръв път, че "разчита много" на БСП, която по принцип сочи за свой основен политически противник. В петък Борисов опроверга информация на Ройтерс от предния ден, според която е готов на "широка коалиция" след вота.

"Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябва да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили", написа Борисов.

По този повод агенцията разпространи преразказ на интервюто, допълнен с някои точни цитати, в които Борисов говори за необходимостта от "правителство на националното спасение".

Лидерът на ГЕРБ в прав текст посочва, че "ДПС се държат най-разумно в момента в кампанията" и "трябва да им се отчете това, което правят за етническата стабилност в България" (основната мантра на ДПС -бел.ред.)". Но коалиция с ДПС не може да има, казва Борисов и обяснява защо - ДПС "са сатанизирани от всички" и "за съжаление, няма някъде организация в страната, която да не ме е буквално заклела да не направя коалиция с ДПС. С една дума - просто партията не я желае. Партията не желае такава коалиция и ще изпаднем в тежък риск за самата партия".

"Разбира се, ако имаме подкрепа и ние сме управляващи в някои сфери, ще е добре дошла", казва лидерът на ГЕРБ, който преди това е уточнил, че не може да прави коалиция и с ББЦ.  

"Разчитам много на БСП. И това за първи път на вас ви го казвам. Действително им пожелавам успех на изборите, защото ни е нужна силна лява партия. Но като казвам силна и отговорна, не да си обясняваме защо от 2006 г. не са построили "Белене", не - защо в договора за "Южен поток" не са включили колко и какви такси ще взимаме от пренос на газ. Не, защото са подписали с "Уестингхаус" споразумение, което самите те не знаят как може да се изпълни. С отговорна партия, с която да седнем и да кажем било, каквото било – дайте сега да решим тези 3-4 неща в енергетика, социална сфера, доходи, инфраструктура, наказателни процедури, които текат в Брюксел. Безсмислено е отново да излезем пред обществото и да се замеряме кой е виновен", заявява Бойко Борисов.

По-нататък разговорът продължава така:

Ройтерс: Говорим за така наречената гранд коалиция или...
Борисов: Аз изобщо не говоря за коалиция.
Ройтерс: А за подкрепа за взимане на решения в парламента?
Борисов: Не би могло да говоря от името на други партии. Затова пред всеки мой отговор, пред вас, искам да слагате - ако. Ако изборите са така, ако резултатите са такива, ако ние бихме могли - ще търся такъв разговор с партии от парламента. Ако сме втори, разбира се ще чакам да ни поканят пък ние да направим необходимия съпорт на политиката на другите. Това ще означава, че народът е избрал тяхната програма.
Ройтерс: Ако сте първи и в зависимост от резултатите сте готов на разговори за т.н. голяма коалиция?
Борисов: Не, далече съм от думите, които трябва да се кажат в тази посока, защото утре всички медии ще гръмнат, че аз предлагам коалиция на БСП. БСП ще почнат да се изказват, че не искат или че никой не е говорил с тях. Аз говоря чисто прагматично, приемаме, че днес сме 5-ти вечерта и ако има такова подреждане, което вие казвате – правилното за стабилността на държавата е да преспим с мисълта за резултатите и на другия ден да седнем и да кажем – Господа, сътворили сме и хубави работи всички, и сигурно и лоши неща. Имаме ли шанс да изкараме България от видната криза? Свалянето на кредитните рейтинги на България, дефицитите огромни. Отношението на Европейската комисия, отношението на НПО-тата показва, че всеки има доста кусури. Така, че ще остане въпрос на разговори. Ройтерс: Въпросът е, че вие ще търсите начин за стабилно управление?
Борисов: Това – да."

Според агенцията той предупредил, че може да се наложи българите отново да ходят на избори в началото на 2015 г., ако никоя партия не успее да сформира правителство.  

"Правителство на малцинството е рисковано за страната, когато е нужна стабилност", казва Борисов и добавя: "Надявам се, че ще можем да приключим с този въпрос на изборите на 5 октомври. Трябва да се заключим в парламента и да не излизаме, докато не намерим решение. Хората го заслужават... независимо, че репутацията на партиите е накърнена."

"Вече става дума за правителство на националното спасение. Ако страната не може да бъде спасена сега, от януари нататък след изборите вече няма да е останало нищо за спасяване", казва бившият премиер, цитиран от Ройтерс.

По-нататък агенцията обяснява, че според анализатори е по-вероятна коалиция на ГЕРБ с Реформаторския блок, отколкото със социалистите. Но те също казват, че думите на Борисов пред Ройтерс оставят отворена вратата за всякакви варианти.

"Ако ГЕРБ получи повече места, примерно 110 и повече, тогава може би ще има дясноцентристка коалиция. Но ако получи под 100, тогава в играта влиза широка коалиция", казва пред агенцията Кънчо Стойчев.

Борисов предпочита да сформира дясноцентристка коалиция. Но той също така изказва притесненията си, че преговорите с групата десни партии може да се окажат трудни заради списъка им с искания, включително това той да не е министър-председател, допълва "Ройтерс".

Тук агенцията припомня и интервюто си по-рано през седмицата с лидера на БСП Михаил Миков, като твърди, че той е готов за преговори с други партии и групи, "което също държи отворена вратата за широка коалиция".

Борисов казва пред Ройтерс, че незабавно след 5 октомври трябва да подаде оставка управителят на БНБ Иван Искров.

Лидерът на ГЕРБ обяснява, че в момента е твърде рано да се решава дали Корпоративна търговска банка да бъде спасена от държавата или да бъде оставена да фалира. "Минаха месеци и още не знаем колко лоши кредити има, може ли изобщо тази банка да бъде спасена", казва бившият премиер.

Борисов заявява още, че ще продължи плановете на правителството на Пламен Орешарски за влизане на България в Европейския банков съюз, който тепърва се изгражда.

Ройтерс припомня, че кабинетът "Борисов" е бил принуден да подаде оставка сред протести срещу високите цени на енергията. "Въпреки това Борисов ще предложи законови промени, осигуряващи независимостта на енергийния регулатор, което да гарантира, че цените няма да бъдат държани изкуствено ниски под политически натиск", пише агенцията. "В замяна ГЕРБ ще предложи енергийни помощи на най-бедните и саниране на панелните блокове (...), за да намали потреблението на енергия."

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?