Борисов разговаря с Путин по телефона

Борисов разговаря с Путин по телефона

Българският премиер Бойко Борисов е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, който му пожелал успешен трети мандат, съобщиха от българската правителствена пресслужба в четвъртък вечерта.

Според публикуваната от Кремъл много кратка информация за разговора, инициативата за провеждането му е била на българската страна и Путин изразил надежда, че отношенията между двете държави ще се развиват конструктивно.

"Обсъдени са били перспективите за двустранно сътрудничество в политическата, търговско-икономическата, енергийната и културно-хуманитарната области", съобщава Кремъл.

От Министерския съвет у нас са малко по-обстоятелствени за разговора, но не посочват кой на кого се е обадил. "Путин и Борисов отбелязаха доброто развитие на търговско-икономическите отношения като подчертаха 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен. Те посочиха, че тези параметри все още не отговарят на потенциала на отношенията и увеличаването им е от взаимен интерес за България и Русия", информира пресслужбата на българския кабинет.

Според съобщението ѝ, тема на разговора е било и реализацията на големите енергийни проекти у нас. "И двете страни подчертаха взаимния си интерес от изграждането на европейския газовия хъб "Балкан” на българска територия. Обсъден беше и проектът за АЕЦ – Белене. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта", допълва се в него.

И двете пресслужби информират, че акцент е бил поставен върху предстоящото на 4 август навършване на 25 години от подписването на българо-руския договор за приятелски отношения и сътрудничество, както и на 140-годишнината на Освобождението на България, която ще се отбележи през 2018 г. От Кремъл уточняват, че акцентът е бил "особен".

В началото на февруари руският посланик у нас Анатолий Макаров припомни, че догодина ще станат 10 години откакто руският президент не е бил в България. Този факт посланикът окачестви като "антиюбилей“ и коментира, че щяло да бъде добре, ако Путин бъде поканен на посещение.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?