Борисов разграничи себе си и Цветанов от стила на работа на Фидосова

Той призова лидерите на останалите партии към смирение, избори и търсене на съгласие по определени теми

Сн. БГНЕС

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от стила на работа на зам.шефката на парламентарната група Искра Фидосова, изобличена от бележника на разследвания председател на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Без да потвърждава, че зад инициалите И.Ф. в тефтерчето действително стои Фидосова, Борисов заяви в предаването ”Панорама” по БНТ,  че ”това тефтерче е негативната част на нашето управление”.

Той обаче оневини заместника си в партията Цветан Цветанов и посочи, че е наказана само Фидосова, тъй като случващото се било в нейния ресор като бивш председател на правната комисия в парламента. Въпреки че категорично отрече да е знаел за указанията в тефтерчето, Борисов все пак призна, че до него е стигала информация, че Фидосова работи от негово име и от името на Цветанов.

”Аз съм се обаждал да питам Искра, включително и Цветанов – вие това нещо знаете ли го. Те са отричали и се оказа, че Цветанов и до ден днешен не знае за тези неща”, заяви Борисов.

”Това тефтерче е негативната част на нашето управление. Аз не искам да гадая дали го има, дали го няма, защо е написано, защо е съхранявано…Дали утре някой не може да си напише такива тефтерчета и да се подсигурява с тях, но това оставям на прокурорите да го разнищят. Защо вчера взех това решение и поканих госпожа Фидосова на разговор и след него тя, за което ѝ благодаря, прояви желание да напусне и ръководното си място в изпълнителната комисия на ГЕРБ, и като депутат включително в парламента. Много пъти са ми казвали хора, много пъти са ми подсказвали, че тя работи от името и на Цецо Цветанов, и от мое име, аз не съм обръщал много внимание на това. Което е било грешно. Затова разговарях с нея и взехме това решение”, каза Борисов.

”Явно е, че в много от тези инициали, и аз във времето като си спомних как са вървели определени процеси, категорично без мое знание дори, когато сме коментирали на Изпълнителна комисия, въпреки моята воля и убеждение, че това не бива да се прави, явно е правено”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

”Мисля, че наказанието и оттеглянето ѝ е сурово към нея, защото тя иначе е много работоспособен човек, тя е човек, който всичко, което се случва, знае, чете, организира, подготвя документите ни пред ЦИК, навсякъде. Но явно, че властта не е за всеки. И когато не се упражнява по правилния начин, оттенъкът, петното остава за нас като тефтерчето на Красьо Черния, сега това тефтерче. И аз не мога да не се ангажирам или да се направя на сляп, че това не се е случило. Ако беше с мое знание и под моя диктовка, аз нямаше да взема тези решения вчера. Но това, което съм казвал – да не се воюва с Президентството, да не се воюва с която и да е политическа партия по различен от закона начин, с тези термини ”удрям”, с тези термини…”, каза още той.

Борисов настоя управляващите да насрочат дата за предсрочни избори и се обърна към лидерите на останалите партии с призив за смирение. Той призова при следващите предсрочни избори политическите лидери да потърсят съгласие по определени теми.

”Първо, хората искат дата за предсрочни избори – дали след месец, след шест месеца – нека управляващите да предложат. Те така няма да могат да управляват четири години, предполагам самите те го знаят…Това  за тях е добре, за да падне напрежението”, каза Борисов.

”Да, ситуацията е действително тежка, но нищо не пречи, ако сме отговорни лидери, да кажем:  при следващите предсрочни избори се задължаваме всичките да търсим, ако трябва както папата избират във Ватикана – в една стая заключват и докато не се излезе с правителство, което да работи по теми и да се спази Конституцията, не трябва да ни пускат”, посочи той.

”В противен случай не стават пак, не стават пак, фондовете си заминават, парите заминават, хората стават все по-гладни, енергетиката затъва, инфраструктурните проекти спират”, коментира той.

Той отхвърли възможността за коалиция с БСП, но коментира, че когато се конфронтират с опонентите си, обиждат техните избиратели -  1.1 млн. души за ГЕРБ , 700-800 хил. за БСП и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?