Общини и ведомства получават допълнително пари от бюджета заради снежното бедствие

Борисов: Разходите ми набъбват като великденски козунак

Горанов му пишел есемеси "Моля ви, не ми харчете парите"

Борисов се оплака, че разходите на кабинета набъбват "като великденски козунак", сн. БГНЕС

Правителството ще осигури допълнителни средства за общини и ведомства заради снежното бедствие в Южна България, започнало преди десетина дни. Още в сряда Междуведомствената комисия за бедствия и аварии ще разгледа заявките за покриване на разходите по почистване на снега. Това съобщи в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и се оплака, че сумите за справяне с проблемите набъбвали като великденски козунак, заради което финансовият министър Владимир Горанов му пишел есемеси "Не ми харчете парите".

Вече са отпуснати допълнително средства на Министерството на отбраната, за да се снабдят военните хеликоптери със спасително оборудване. Фонд "Земеделие" пък ще изплати обезщетения на стопаните, чиито животни са загинали в снежното бедствие.

Крайната сума на допълнителните разходи все още не е известна. Заявките от най-пострадалите области Смолян, Кърджали и на Агенция "Пътна инфраструктура" са за над 32.75 млн. лв.

Само за оборудване на военните хеликоптери и обезщетяване на животновъди са предвидени близо 1.2 млн. лв. От тях 558 000 са за Министерството на отбраната, а осигурените от фонд "Земеделие" средства за помощ за стопаните са 600 000 лв. Към вторник загиналите животни в областите Кърджали и Смолян са 1800. Собствениците ще получат по 1000 лв. за говедо и по 160 лв. за овца, обясни министърът на земеделието Десислава Танева. "Там при хорицата, тези, които не могат да си попълнят заявленията за отпускане на помощта - може да има там по-ниско образовани, помогнете им", заръча Борисов на присъстващите на заседанието на правителството кметове на Кърджали, Смолян, Ардино и Кирково.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че за покриване на разходите по справяне с бедствието в област Смолян са поискани 6.395 млн. лв., а за Кърджали - 2.356 млн. лв., а за пътната агенция - 24 млн. лв., в които влиза и разчистване на активизирали се свлачища по пътищата. Освен в тези области снегът предизвика проблеми и в Пазарджишко, и Пловдивско.

Борисов: "Сумите набъбват като великденски козунак"

"Сумите набъбват като великденски козунак, от понеделник, вторник, сряда, до петък с милиони ми се вдигат разходите", оплака се премиерът, след като чу числата, обявени от Павлова и добави: "Влади Горанов (министърът на финансите, който е в чужбина - б. а.) само ми пише есемеси "Моля ви се, с Ананиев (зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев - б. а.) не ми харчете парите".

"Защитавате си това, което има да се дава, малко сте ме засилили с цифрите, но затова комисията ще се занимава с това", каза Борисов. Въпреки това той обясни, че до една седмица заявките на всички общини, пострадали от снежното бедствие, ще бъдат разгледани и одобрени от междуведомствената комисия. "До другия понеделник трябва да сме приключили с тези теми", заръча премиерът.
От началото на годината междуведомствената комисия е отпуснала над 28 млн. лв. за справяне с бедствията в страната. Годишният ѝ бюджет е 70 млн. лв. и вероятно няма да стигне за покриване на всички заявки на общини.

Кметът на Кърджали Хасан Азис констатира, че бедствието в областта още не е свършило, тъй като започват свлачищни процеси.

"Разбирам проблема, ама като е свлачище не се строи къща там", обърна се към него премиерът. Азис отговори, че свлачището "се случва, без ние да сме го знаели" и добави, че общината е подготвила проекти за 8 млн. лв. за укрепване на свлачища.

По 3000 лв. награда за медици

На заседанието си в сряда правителството отпусна и по 3000 лв. награда на трима здравни работници заради проявена лична доблест при изпълнение на обществения и гражданския им дълг при оказване на спешна медицинска помощ на лица в бедстващи региони.

"Всички тези хора с риск за живота си в тази криза оказаха помощ. Вие знаете по-добре от мен, една от тях е носила километри наред едно бебе на ръце, другата часове пробивала, за да стигне до родилка. Третата колежка е правила през преспите назначения на малко дете", отчете министърът на здравеопазването Петър Москов. Премиерът Борисов обяви, че такива награди ще получат и горски служители, пожарникари и други държавни служители, участвали в справянето с тежката ситуация.

Преодоляването на последствията от снежното бедствие продължава. Все още не е разчистено голямото свлачище, затворило пътя между Асеновград и Смолян. Продължават да се наводняват избите и приземните етажи на къщи в населени места в Пловдивско и Пазарджишко.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?