Отхвърляйки критиките за собствените си кадри, защото "това си е моя работа"

Борисов "разконспирира" като катастрофа кадровата политика на кабинета

"ГЕРБ е моя партия, аз съм я създал. Утре ще създам друга, ще е толкова силна, колкото ГЕРБ"

Борисов "разконспирира" като катастрофа кадровата политика на кабинета

В първо пространно интервю, откакто депутатите от ГЕРБ спряха да ходят в парламента, бившият премиер Бойко Борисов „разконспирира” пред Нова телевизия в събота като катастрофа кадровата политика, водена от кабинета „Орешарски”.

Той обаче отклони всички критики към поредицата от скандални назначения, извършени по време на неговия мандат и придобили известност с прозвището „калинките на ГЕРБ”. Борисов обяви, че „това си е моя работа” и посъветва журналистите и опонентите му да не се бъркат в партийната му дейност, както той не се бъркал в тази на останалите формации.

Въпреки това експремиерът изнесе унищожително слово срещу правителството, подкрепено от БСП и ДПС и избрано благодарение на кворума, осигурен от лидера на „Атака” Волен Сидеров”.

Впечатление направи необичайно „мекото” отношение на интервюиращия го Сашо Диков, който за разлика от управленския период на Борисов, сега се държеше подчертано приятелски и избягваше традиционните за него остри въпроси.

„Вече два месеца се занимават със службите за сигурност, зам.-министърът на вътрешните работи го назначават и го уволняват за два часа. Слагат за шеф на най-голямата структура в енергетиката, Български енергиен холдинг, човек, който е осъждан. Той ли ще внесе прозрачност и ще оправи цената на тока? Слагат на спорта – професор по синтаксис, слагат министър на образованието човек, който казва, че в раничките си освен буквар, трябва да носят Корана. За десет дни успяха да изкарат извън нерви комисар Хан. Единственото хубаво нещо за това време е Дунав мост 2, който ние им построихме”, заяви Борисов.

Под ударите на критичния му анализ попадна и проектът за промяна на програмата по литература, който включваше премахването на две стихотворения на Христо Ботев и подмяната на „Тютюн” на Димитър Димов с „Осъдени души”. Борисов обаче се обърка, обявявайки, че управляващите искали „да махнат Левски и Ботев” и изобщо не спомена факта, че въпросният проект всъщност е подготвен при неговото управление, а и няма да се реализира.

Бившият премиер категорично отклони плахите опити на Диков да го накара да коментира скандалната репутация на бившата шефка на правната комисия Искра Фидосова и ексвътрешния министър Цветан Цветанов. Отхвърли и тезата на водещия, че Борисов ще „потъне” заедно с Цветанов, ако не се разграничи от него.

„ГЕРБ е моя партия, аз съм я създал. Утре е създам друга, ще е толкова силна, колкото ГЕРБ. Не я мислете ГЕРБ като партия. Докато аз съм жив и здрав ГЕРБ ще е силна, монолитна, здрава партия... Има отстранени хора от партията, има отстранени от постове, не от членство, за всички аз съм уведомен и съм дал съгласието си. Цветан Цветанов върши добра работа в партията и има моето доверие”, каза Борисов.

Добави и, че „аз нямам проблем с Цветанов. Цветанов до ден днешен на „вие” ми говори. Той ми носеше чантата с документите за подпис при главния секретар, не ми е носил чантата с лютеницата и краставиците”.

След като в продължение на три години и половина той бе остро критикуван от редица български и международни неправителствени организации заради сриващата се свобода на словото и постоянните намеси на изпълнителната в съдебната власт, експремиерът не пропусна на свой ред да обвини управляващите в диктатура.

„Сега е диктатура. Сега е диктатура на едни изключително нагли хора. Говореха, че съм бил диктатор, че съм имал контрол върху медиите, службите. Оказа се, че нямаме нито една медия, нито една служба, нито една репресивна структурата на държавата не е била под наш контрол. Вижда се, че ГЕРБ никакви следи не е замитала. До този момент една далавера на са извадили. За една седмица сътвориха толкова гафове, които всъщност изкараха хората на улицата”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Въпреки възмущението му към управлението на БСП и ДПС, Борисов бе категоричен, че няма да се появи заедно със съпартийците си в парламента, освен ако не е за гласуване на промени в Изборния кодекс:

„Ние стоим отстрани по простата причина, че ако сме вътре, вие видяхте как направиха правителство, избраха председател на парламент, как смениха законите за ДАНС и на другия ден „Атака” казаха, че е станало с наше съгласие. Надали на симпатизантите на БСП им е приятно правителството да го реди ДПС и управлението им да се крепи на „Атака”.

„Много ме ласкаят като казват, че плащаме или организираме протестите, защото това са изключително интелигентни хора. Много от тях сигурно и нас не ни харесват... Това, което се случва в момента, начинът, по който се отнасят към медиите, към хората по улиците, към политическите си опоненти, достатъчно ясно показва какъв човек е и каква партия. Това е четвъртата партия и не бива да ѝ се отдава най-много внимание. Грехът за това, което се случва, носи лично Станишев с неимоверното желание за власт”, продължи Борисов, помолен от Диков да коментира поведението на Волен Сидеров.

Запитан дали е чувал как националистът е бил „мотивиран” да осигурява кворум за заседанията на парламента, лидерът на ГЕРБ заяви, че „за разлика от тях, аз спазвам максимата - това, което не си видял, не го казвай”.

Очевидно обаче експремиерът избирателно се придържа към този принцип, тъй като за пореден път обясни, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган лично е наредил кабинета „Орешарски”.

„При нас беше лесно, ГЕРБ носеше цялата политическа отговорност... Тук в момента за да се правят всичките тези неща има някой, който е умен, с власт, за да го слушат, а такъв в цялата тази група е само Ахмед Доган”, обясни Борисов, уточнявайки, че имал информация, че злополучно избраният за шеф на ДАНС Делян Пеевски всъщност бил готвен за вицепремиер.

„Все пак аз съм информиран човек и неслучайно чужда разузнавателна служба официално ми изпрати материал”, добави лидерът на ГЕРБ, припомняйки за обявената от него информация през февруари, че Доган бил поръчал убийството му.

„Хубаво е, когато са предупредени, че знам. Много пъти съм бил заплашван. Но тук трябваше да бъдат публично предупредени, че това е недопустимо”, заяви Борисов във връзка с изявлението му отпреди седмица, че ДПС и БСП подготвяли за втори път покушението му, като планът бил да бъде арестуван и ликвидиран в ареста.

В края на разговора бившият премиер се самообяви за демократ и разкритикува управляващите, че разсъждавали „още с комунистически методи, диктаторски”. Помолен да даде прогноза докога ще издържи кабинетът „Орешарски” той не даде конкретно предположение, а предпочете да се съсредоточи върху това, че сега хората повече скачали, самоубивали се и се палели, отколкото при неговото управление.

„Ще чакаме нови бързи точни и ясни мерки, здрави”, обобщи на края на разговора Диков, обобщавайки усмихнат „да е жив и здрав Станишев” по повод на това, че Борисов вече няколко пъти е побеждавал на избори лидера на социалистите.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?