Борисов разкри мошеничество и заговор в сделката за ЧЕЗ

Продажбата нямало как да се предотврати, но държавата щяла да пробва да придобие 34% в ЕРП-тата

Борисов разкри мошеничество и заговор в сделката за ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов съзря в сделката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ скандална схема с участие на руско-грузински офшорки и български банки, но не само не пое отговорност за случващото се, а обвини ЧЕЗ в заговор за свалянето му от власт както при февруарските протести през 2013 г. Той обаче се зарече, че този път оставки няма да има. Премиерът призна във вторник, че българската държава няма никакъв механизъм да спре продажбата и се възмути от това, че държавната ББР и една "проблемна" банка са потвърдили писмено пред ЧЕЗ ангажимента си да подкрепят придобиването на енергийния ѝ бизнес от пазарджишката "Инерком".

На гневен брифинг пред журналисти Борисов закани в най-скоро време да бъдат внесени законови поправки, които да позволят на държавата да си върне контрола в електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" като придобие 34 на сто от акциите им.

След като до вчера и Борисов, и министрите му твърдяха, че не виждат нищо нередно или укоримо в частната сделка между ЧЕЗ и пазарджишката "Инерком", сега ситуацията се обърна на 180 градуса.

"Да вложим цялата мощ на държавата, да приемем, че опозицията е алармирала, а ние сме подценили ситуацията. Да направим това, което е необходимо", призова Бойко Борисов без да конкретизира какво. Той обаче се зарече да "гони подред, този път до край" онези, които искат да му петнят репутацията и да го свалят от власт, визирайки ЧЕЗ.

Разкритията на "Лидове новини"

Скандалът стана неудържим главно заради разкрития на чешкия в. "Лидове новини", който е част от бизнес групата на чешкия милиардер и премиер Андрей Бабиш. Изданието разнищи схемата по финансиране на сделката, в която "Инерком", чийто оборот е 50 млн. лв., ще придобие български бизнес на ЧЕЗ, възлизащ на 2 млрд. лева.

Общата стойност на сделката, за която вече има подписан договор, е 342 милиона евро (над 8.5 милиарда корони). Източниците на финансиране са три: собствени средства на "Инерком", две офшорни фирми и три български банки.

Според документите, с които изданието разполага, "Уникредит Булбанк" ще кредитира Върбакова със 180 млн. евро, Първа инвестиционна банка – с 80 млн. евро, а Българската банка за развитие е потвърдила с писмо, че ще даде 65 млн. евро за рефинансиране на съществуващи заеми на придобиваните активи.

Бабиш "шокиран", след него и Бойко Борисов

Във вторник Борисов поиска разяснения по сделката от чешкия си колега Бабиш, тъй като ЧЕЗ е почти 70% държавна.

Всички проверки, направени в Чехия, са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ в България, е казал Бабиш в телефонен разговор с Борисов, съобщи правителствената пресслужба. И допълни, че Борисов е изразил загриженост от намеренията на ЧЕЗ да продаде активите си у нас на компания, която не се е доказала на пазара.

В същото време Бабиш твърди в интервю пред "Лидове новини", е шокиран от непрозрачната сделка и ще иска обяснения от ЧЕЗ.

Малко по-късно и Борисов се оказа шокиран и притеснен. Не е ясно дали двамата премиери разиграват театър, но Борисов директно обвини ЧЕЗ за свалянето му от власт през февруари 2013 г. Обвини и БСП в умишлено подклаждане на напрежението със същата цел. Закле се обаче, че няма нищо общо със сделката.

"Планирана операция срещу правителството"

След като получи документите по сделката, премиерът ги занесе във вторник в секретното деловодство на парламента, за да могат да ги четат депутатите.

"Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Законът за банките е много строг и ще им спестя имената", коментира Борисов, разказвайки пред репортери какво прочел в документите.

"Писма за комфорт пратили. Какво е това писма за комфорт, не знам. Говорих оня ден със Стоян Мавродиев (шефът на ББР), той отрича. Сега ще извикам гуверньора на БНБ. Да дойде да види тези писма. И "Банковият надзор" да провери какви са тези работи. Писма за комфорт, а на мен какъв дискомфорт ми създадоха! Това е планирана операция срещу правителството! Целта е да внуши, че ние стоим зад тази сделка! Аз съм щял да купувам ЧЕЗ?! На мен ли ще продадат тия, дето искат пак да ме свалят от власт?!", заяви гневно премиерът.

"БНБ, КФН и ДАНС да проверят как са се завъртели парите през офшорките. Ще мисля как европейските институции могат да ни помогнат, че може да попаднем в междудържавен скандал", продължи той.

"Хората се настройват, че едва ли не ние сме направили тази глупост", коментира Борисов и припомни как държавата е имала разправии с ЧЕЗ. "Карали сме се със стария чешки премиер за това. КЕВР им наложи санкции. С трите ЕРП водим арбитражи за стотиции милиони от времето, когато Драго Стойнев беше министър", посочи премиерът.

Сценарият: Пак ЧЕЗ, ток и популистки изказвания

По думите му се спретвал скандал и в обществото се натрупвало усещане на нередности и после като спре токът хората да са недоволни.

"Ето, това е сценарият на тези гадове", каза министър-председателят. "Не само нямам никакво участие, но толкова хубава ювелирна операция ни спретнаха в наши отсъствие, докато сме в Брюксел...От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития. По друг сценарий, но със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, ток и популистки изказвания", продължи той.

"Тези хора веднъж са ме сваляли от власт, сега търсят как по нов начин", посочи Борисов. "Помните как ни свалиха и дойде Орешарски с ордите и сега вкупом заговориха срещу сделката. Те също имат инструмент да проверят сделката. В публичното пространство какви ли не хора се въртяха. Няма как да знаем един частен субект на кого иска да си продаде акциите. Все едно сега да питам бТВ на кого се продавате, нали ще ни обвинят, че се месим", даде пример премиерът.

"Подценихме обстановката от последните дни. Толкова ювелирна, хубава операция пак ни спретнаха. Знаят, че сме в чужбина, знаят, че съзнанието ни е ангажирано там. Няма да им дам да ни петнят репутацията. Тези хора са ме сваляли един път от власт, този път няма да стане", обяви той и се зарече да "гони подред, този път до край".

Премиерът на няколко пъти повтори, че оставка този път няма да подава оставка.

"Сега се насажда усещането и то много планирано и точно, че Гинка от Пазарджик прави сделка, като някой от нас стои зад нея. Това не е истина и цели други последствия", заяви Бойко Борисов, визирайки твърденията на БСП.

Румен Радев да се обади на чешкия президент

"Съветвам президента Румен Радев да се обади на президента Земан и да го попита, както аз попитах Бабиш, какво мисли по сделката. Да се поинтересува, защото колегата му също знае. Част от участниците съм ги виждал на снимка и със Земан", каза той.

В същото време премиерът призна, че "нямаме механизъм да спрем сделката".

Държавата да придобие 34% от ЕРП-тата

Затова и сега ще се предприемат спешни промени в Закона за енергетиката, които да позволят на държавата да придобие обратно 34 на сто от електроразпределителните дружества. 67 на сто от тях бяха привазитирани през 2004 г., а остатъчните държавни дялове бяха продадени по време на първото правителство на ГЕРБ през борсата.

Борисов сега отново повтори, че това е предприето, защото 33-процентният държавен дял не е давал никакви права на собственика си. "Те не бяха блокираща квота и дивиденти не можехме да получиме, Акции без никакъв глас, така както са подписали договорите с американските централи – само задължения за държавата", заяви Борисов.

Съпредседателят на "Обединените патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров, който вече лансира идеята за одържавяване на 34 на сто от електроразпределителните предприятия, посочи, че има такава практика в европейски държави в енергийния бизнес.

След заседанието на коалиционния съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти", Борисов даде на заден и за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която той поиска в петък заради сделката на Гинка Върбакова, която от години се познавала с Петкова.

Президентът: Защо проверките не са извършени предварително

Междувременно президентът Румен Радев съобщи, че преценява дали да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Той вече се срещна с ДАНС, с шефа на КЕВР, предстои му такава и с КФН.

"ДАНС работи по въпроса. Трябва им време. Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месец се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена", заяви президентът пред репортери.

"Всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Тук говорим за електропреносна система и действия по тази електропреносна система", отбеляза Радев. На въпрос дали държавата има механизъм държавата да спре тази сделка, президентът каза: "Аз мисля, че за съжаление държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества".

Радев отбеляза, че той не може да се намеси и въпросът трябва да се отнесе към правителството, защото всички тези агенции и служби са към правителството.

"Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерство на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини", каза още държавният глава.

Държавната банка все пак участва в планираната операция срещу кабинета

В интервюто си чешкият премиер обърна внимание, че Българската банка за развитие (ББР) отрича участие в сделката, но е предоставила на ръководството на чешката компания документ, че ще рефинансира заем на "ЧЕЗ България" за десетки милиони евро. "Ако някой е дал подвеждаща информация на борда на ЧЕЗ, това ще е много голям проблем", предупреди чешкият министър-председател.

В последните дни ББР трикратно опроверга да има какъвто и да е ангажимент към сделката на Гинка Върбакова. В неделя, след като Корнелия Нинова попита дали Борисов не стои зад Гинка и че държавната банка ще я финансира, ГЕРБ отхвърлиха това като "плоска лъжа", позовавайки се именно на опроверженията на ББР .

ПИБ и ББР опровергаха, "Булбанк" се въздържа

В отговор на съобщеното от "Лидове новини" във вторник ПИБ обяви, че не е поемала ангажимент към финансиране на сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Инерком", а държавната ББР повтори заявената вече позиция, че "не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция". Държавната банка дори припомни, че "разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство и може да бъде наказуемо".

Източници на Mediapool коментираха, че евентуалните им ангажименти са под условие и биха се задействали след регулаторното одобрение и финализирането на сделката. За ББР се твърди, че се е ангажирала да отпусне заем за рефинансиране на тегления от "ЧЕЗ Разпределение" кредит от 116 млн. евро, предоставен от ЕБВР за поддръжка на електроразпределителната мрежа. Този кредит става предсрочно изискуем при продажба на активите на ЧЕЗ в дружеството, какъвто е случаят сега, затова и ББР обещала да го рефинансира. От държавната банка преди дни коментираха пред Mediapool, че нито потвърждават, нито отричат неща, които не са станали факт.

Реално участието на "Инерком" и собственичката му Гинка Върбакова в плащането по сделката ще е 20 млн. евро, посочва чешкото издание. От търговско финансиране щели да се осигурят 67 млн. евро.

Друга съществена част от парите – 100 млн. евро, са от офшорки на руско-грузинския бизнесмен Пато Гамгонешвили. Те ще се предоставят от неговата фирма "Глобал Виктори Стар", но във финансирането участват и фирмите му "Скор Трейд" и "Евро Стар", пише Лидове новини.

Самата Върбакова отрича офшорни фирми да стоят зад сделката. Тя споменава единствено международна банка, но без да казва дали тя има клонове в България.

Върбакова обещава пълна прозрачност за финансирането след финализирането на сделката, която предизвика скандал не само в България, но и в Чехия.

БСП сезира прокуратурата за продажбата на остатъчния дял в ЧЕЗ

От БСП обявиха, че дават на прокуратурата досието за приватизацията на ЧЕЗ. В него пишело, че преди години 67% от дружеството е продадено от правителството на Симеон Сакскобургготски, а впоследствие 33% от премиера Бойко Борисов.

Нинова попита Борисов дали е нарушил стратегията на приватизация, като е продал остатъчния 33% дял, след като в документа пише, че той трябва да се запази, за да се гарантира държавният интерес.

"Нарушил ли е държавния интерес, когато през 2011 г. продаде 33%? При какви условия ги продаде и има ли в договорите за продажба на ЧЕЗ условие, че ако ЧЕЗ реши да си продава акциите, трябва да уведоми писмено и предварително, с точен час, продавача, т.е. българската държава. В това досие има такива условия", каза тя. Според нея твърдението на Борисов, че не знае за продажбата, или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора. "Ние смятаме, че той е знаел", подчерта Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес