Борисов: Разликата между пожарникаря от Банкя и социалистическите храненици е 1 млрд. лв.

Борисов: Разликата между пожарникаря от Банкя и социалистическите храненици е 1 млрд. лв.

След един месец с първата копка на Лот 4 ще сложим край на сагата "автомагистрала "Тракия". Това прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в понеделник, вземайки участие в церемонията по извършването на първата копка на отсечката Нова Загора - Ямбол от магистралния път София - Бургас (Лот 3).

Централна фигура в събитието бе премиерът Бойко Борисов, който долетя с военен хеликоптер, направи копката и в изявлението си пред  журналистите побърза да сравни своето управление с това на предходния кабинет. 

"На тези от вас, които ходят на Бузлуджа, ще кажа, че "разликата между пожарникаря от Банкя и социалистическите храненици, изпращани в чужбина с държавни пари, е 1 млрд. лева, спестени от джоба на българските данъкоплатци”, заяви той.

"Проектът за концесия на автомагистралата на тройната коалиция е предвидил той да струва 550 млн. евро или 1.1 млрд. лева от джоба на българите", посочи още Борисов.

"Сега за същия този проект от бюджета са заделени само 100 млн. лева, а останалите се осигуряват по европейска програма "Транспорт”, каза още той.

"Това е разликата между мен и Станишев – 1 млрд. лева”, подчерта премиерът.

Отсечката по Лот 3 ще се строи от гръцката строителна компания "Актор", която е изградила около половината от новите гръцки пътища. Лот 2 се строи от българската компания "Трейс груп", а за последния участък от Лот 4 предстои сключването на договор с "Холдинг Пътища".

По график цялата магистрала трябва да е готова в края на август 2012 г. "Говорили сме със строителите да открием магистралата в началото на юли 2012 г. Два месеца по-рано това са спасени 200 човешки живота", поясни още премиерът, правейки алюзия с големия брой катастрофи с фатален край, които става по пътя за морето заради тежките пътни условия.

"Завършването на магистралата ще изведе България от изолацията, в която тя сама се е поставила и ще я направи наистина държава на кръстопът. Това е мечтата на няколко поколения българи, а магистралата ще свърже четири от шестте най-големи български града и трите региона с най-голям потенциал. ще спаси 300 човешки живота, а икономическият ефект от нея се изчислява на 1 млрд. лв.", очерта една розова картина министър Плевнелиев.

Лот 3 включва отсечка от 36 километра четирилентов път, а изграждането ще струва 134 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес