БСП щяла да "затопля отношенията с ГЕРБ" в другия мандат

Борисов размисли: отива на консултациите, за да поиска избори в средата на септември

НС не събра кворум, за да пусне Станишев "да решава съдбата на 500 млн. души"

Борисов размисли: отива на консултациите, за да поиска избори в средата на септември

Ден след като потвърди намерението си от миналата седмица да не участва в консултациите с БСП и ДПС за определяне на дата за изборите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по стар обичай промени позицията си коренно и заяви, че ще присъства на преговорите.

 

"Има промяна в плана ми за дата на изборите. Вместо държавата да катастрофира плавно, катастрофата се превърна в бедствие. Вчера, докато слушах този псевдопремиер Орешарски, ми се изправя косата за всяка седмица какво могат да направят", каза Борисов, напомняйки за пространните отговори на премиера във вторник на срещата му с неправителствени организации.

 

"Ще отида, защото считам, че средата на септември могат да се проведат избори", продължи лидерът на ГЕРБ. "Тази агония, този един месец трябва да се спести на държавата. Иначе могат да съборят още една банка и катастрофата да стане непоправима. Тя и сега е непоправима”, допълни той.

 

В средата на септември хората са се прибрали от почивка

 

Борисов посочи, че средата на септември е с един месец по-рано от досега обсъжданите възможни дати и по това време хората вече ще са се прибрали от почивка.

 

"Да се надяваме да има по-висока избирателна активност, за да може тези, които победят, да имат моралното право да застанат след това да направят реформите. Катастрофата е тотална навсякъде”, заяви Борисов.

 

След което отправи гневна тирада по адрес на премиера Пламен Орешарски, който ден по-рано повтори, че той не определя колко ще е дълъг животът на правителството и кога да си подаде оставка, защото това се решавало от партиите, които го подкрепят.

 

Борисов: Орешарски не може да чете, а аз съм доктор на науките

 

"Какъв премиер си ти, като чакаш някой да ти казва за оставка. Ти решения взимаш. Какъв е този премиер, да чака някой да си подаде оставка", каза Борисов. "Кой е този над него? Премиерът е най-важната фигура в държавата. Цялата власт оперативна е там. Кой му е началникът? Кой му реди министрите", продължи той.

 

"Той не може да чете, а мен, доктора на науките, си позволяваха да ме обиждат. Този каза, че не може да чете, не е чел. Не е чел пълномощното, с което е отказал суверенитет за Брюксел. Той каза на КСНС: "Не съм го чел”. Не бил чел договора за "Южен поток”, не знаел има ли санкции. На БЕХ някаква организация, на АЕЦ "Козлодуй”, на един мъртвец, каквато е държавата, искат златното зъбче. На трупа искат да му дръпнат златния зъб, за да е изцяло труп", каза още Борисов и завърши с призива "наказателно преследване трябва за тези хора, защото това са щети, които са непоправими”.

 

В сряда БСП и ГЕРБ за трети път отхвърлиха възможността за общ кабинет между тях в рамките на този парламент. По думите на Цецка Цачева от опозиционната партия между двете партии няма доверие и няма как в 42-то НС да се мисли за общ кабинет.

 

Същото обясни и новият председател на групата на Коалиция за България Атанас Мерджанов, но той не изключи варианта на затопляне на отношенията с ГЕРБ в следващия мандат.  В политиката са възможни всякакви конфигурации. Готови сме да скъсим дистанцията с ГЕРБ, готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и с ГЕРБ", каза Мерджанов пред бТВ.

 

БСП готова на избори през септември

 

Мерджанов повтори позицията на БСП, че избори трябва да се проведат колкото може по-рано. "Държим на консултации, защото докато това Народно събрание съществува, то трябва да работи и да приеме важните закони за страната", каза пред журналисти Мерджанов.

 

Той посочи, че от партията му настояват консултациите между парламентарно представените партии да са в петък от 12.00 часа, както е посочено в поканите до лидерите им.


Юристите не смятат, че има проблем с мандата на Станишев като евродепутат

След като на 23 юни лидерът на БСП Сергей Станишев подаде заявление за напускане на българския парламент, защото е избран за евродепутат, два дни по-късно - на 25 юни, парламентът не успя да гласува освобождаването му поради липса на кворум.

 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира, че липсата на кворум няма да стане пречка за заминаването на Сергей Станишев за Европейския парламент. Няма да изпуснем сроковете, има текст от Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин, коментира той.

Още

"Какво ще реши ГЕРБ в последния момент и неговият лидер е въпрос на тяхната отговорност и съвест", коментира Мерджанов. "Ние сме готови на избори през септември и това го заявихме още преди три седмици", допълни той. По думите му е очевидно, че този парламент не може да работи в това състояние.

 

Парламентът не успя да освободи Станишев

 

"Утре ще направим нов опит за ново заседание, надявам се останалите парламентарни групи да оценят отговорностите си, докато са в този парламент", посочи той.

 

Преди това парламентът отново не успя да събере кворум и пленарното заседание пропадна, както това се случва често в мандата на БСП. В залата не се регистрираха депутатите на ГЕРБ и "Атака".

 

Пропадането на заседанието накара медиите да се заинтересуват какво ще стане с подадената молба за напускане на парламента от лидера на БСП Сергей Станишев, който в последния момент избра да стане евродепутат.

 

Председателят на НС Михаил Миков отговори, че няма да възникне проблем със сроковете. "Няма да изпуснем сроковете, има текст от Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин. "Има и практика по въпроса, това не е големият проблем", добави Миков.

 

Според текст от Изборния кодекс мандатът на избраните кандидати за членове на Европейския парламент от България, които заемат друга изборна длъжност, се прекратява 7 дни преди датата на откриване на първото заседание на Европейския парламент. Този текст е приет в българското законодателство през 2009 г. във връзка с избора за евродепутат на тогавашния вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин, обясни Миков.

Веднага след това пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в социалната мрежа Фейсбук, че е утре всички депутати на ГЕРБ ще са в зала, за да помогнат на Станишев да бъде освободен от поста си на народен представител и да стане евродепутат.

 

Темата "Станишев": България щяла да договаря бъдещето на 500 млн души

 

По-рано през деня в ефира на повечето медии верни на Станишев социалисти обясняваха важността на заминаването му за Брюксел с твърдението, че задълженията му като евродепутат не са спасение за самия него, а услуга за БСП и държавата.

 

В студиото на БНТ социалистката Мая Манолова припомни, че и до този момент като председател на Партията на европейските социалисти Станишев е разпределял времето си между София и Брюксел и паралелно с това е участвал активно в предизборната кампания на БСП за отминалите евроизбори.

 

Манолова подчерта важната роля на Станишев в следващия Европарламент. Той има изключително важни отговорности в Европа като един от четиримата отговарящи за структурирането му, за договарянето на новата конструкция на парламента, изтъкна депутатката.

 

В момента се водят преговори за създаването на една широка коалиция между ЕНП и ПЕС. Това че Станишев ще участва в политиките на ЕС, осигурява силно влияние не само за БСП, но и за България, каза Манолова.

 

По думите ѝ бъдещето на 500 милиона души - жители на ЕС, зависи именно от договорките, които протичат в момента в Европарламента. Това е много сложно нещо, подчерта Манолова.

Тя определя като огромен шанс възможността един от четиримата хора, които договарят бъдещето на Европа и България, да е българин. Станишев е реално действащо лице, участващо във вземането на решения от името на ПЕС, допълни социалистката.

 

На въпрос как си обяснява незадоволителните резултати на БСП от изборите за ЕП, Манолова каза, че левият човек в България очевидно е евроотчужден. Не можахме да мобилизираме левите избиратели достатъчно добре, смята народната представителка.

 

Пред бТВ пък нейният колега Атанас Мерджанов обясни, че "в персонален план на Станишев щеше да му бъде много по-лесно да избяга съвсем от своите отговорности в БСП".

 

"Той обаче не го направи след изборите, не го прави и сега. Това са помислени стъпки и ходове, които дават шансове и възможности за по-широко представителство на левицата в България и в Европа", каза Мерджанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България