Борисов разпореди курсът на лева да се сменя само след ратификация на парламента

Опозицията е твърдо против текста на Менда Стоянова

Борисов разпореди курсът на лева да се сменя само след ратификация на парламента

Премиерът Бойко Борисов разпореди на финансовия министър Владислав Горанов да договори текст в Закона за БНБ, така че да не отпада сегашната законова защита на фиксирания курс и след влизането на България в чакалнята за еврото.

Макар Борисов да говори объркано, от думите му преди началото на правителственото заседание в сряда се разбира, че той настоява курсът да може да се променя само след ратификация от парламента, както е и в момента, за да не може подобно решение да се взима само от двама души - финансовият министър и управителят на БНБ. Според експерти ратификацията е единственият вариант, който гарантира на България, че ще запази сегашната си защита на курса.

"Вземете едно решение накрая, питайте и ЕЦБ - за всички страхове, които от опозицията се опитват да насаждат, да е необходимо ратификация от българския парламент. За да не кажат, че двама души, Горанов и Радев, управителя на БНБ, само биха могли да взимат подобно решение. Така че, днес и това го приключете, защото тези хора търсят единствено да си играят със страховете на хората", каза Борисов.

Премиерът обясни още, че когато си в еврозоната, не можеш да си от държавите, които са на втора скорост. Той се оплака, че чул "чудовищни неща" по темата и много се спекулирало със страховете на хората.

"В общото европейско семейство, ако го пренесем като всяко едно нормално семейство, общият портфейл, общите финанси - кой колко харчи, защо и какво е гарантирано с това харчене... Всички искат да знаят в общия банков съюз какво е положението на българските банки. Това е целта. Чудовищни неща чух", каза Борисов.

През уикенда се разбра, че за пръв път от 20 години насам властта възнамерява да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лева към еврото, без да изменя сегашното съотношение 1.95583 лева за едно евро. Промените са в закона за БНБ и са внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Предложението ѝ е да се запише, че от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

Това означава, че други държави ще могат да искат промяна на валутния курс и решение за това ще може да се взема със съгласието на българския финансов министър и управителя на БНБ, но не и на парламента. Освен това заседанията във Франкфурт са секретни и публиката разбира за промяната постфактум, докато в момента изменението на курса не може да стане за часове, тъй като изисква промяна на законов текст от Народното събрание.

В неделя, понеделник и вторник властта уверяваше, че новият текст не създава опасност за курса в бъдеще, но експертите се разделиха по темата. Едни твърдят, че всичко с текста е наред, защото няма финансов министър и управител на БНБ, които биха се съгласили на различен курс, докато други обясняват, че притесненията за бъдещи рискове са основателни.

В изпълнение на разпореждането на премиера министър Владислав Горанов в сряда се срещна в парламента с управителя на БНБ Димитър Радев, Менда Стоянова и представители на БСП, ДПС и други партии. Запознати твърдят, че БСП и ДПС са твърдо против тестовете на Стоянова в сегашния им вид.

На въпрос на Mediapool дали ще има допълнителна гаранция в закона за защита на фиксирания курс Горанов отговори, че се работи по темата.

Представители на опозицията потвърдиха, че на съвет в парламента е постигнато съгласие експерти да мислят нов текст, който да подобри сегашния на Менда Стоянова. Според специалисти единственият сигурен за България текст трябва да включва парламентарна ратификация, за каквато говори Борисов. Не е сигурно обаче дали за подобно решение ще има съгласие от ЕЦБ, още повече в такива кратки срокове.

По предварителна програма законодателните промени трябва да се гласуват утре на второ четене в бюджетната комисия в парламента.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?