Борисов разпореди на ГЕРБ отмяна на лекарствения мораториум

След двумесечна защита управляващите са заставени да се откажат от спорната мярка

Борисов разпореди на ГЕРБ отмяна на лекарствения мораториум

Проточилата се два месеца сага с мораториума за плащане на иновативни лекарства от здравната каса върви към щастлив финал след като по разпореждане на премиера Бойко Борисов ГЕРБ обяви, че ще отмени скандалната забрана. Борисов даде сигнал за отбой още миналия петък, в резултат на което здравният министър предложи компромис – специална комисия да разглежда всеки отделен случай на пациенти, нуждаещи се от "забраненото" лечение. Така се стигна до среща във вторник между премиера и лидера на БСП Корнелия Нинова, която съобщи, че е предложила вариант за излизане от ситуацията чрез актуализация на току що приетия бюджет на НЗОК.

По-късно от ГЕРБ обявиха, че за да спрат спекулациите, ще предложат на утрешния председателския съвет на Народното събрание в сряда да се гласува отмяна на мораториума. "От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който междувременно е говорил с министрите на финансите и на здравеопазването.

"Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти", заявява Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Отстъплението на ГЕРБ по тази чувствителна за обществото тема не е изненада, още повече в навечерието на европредседателството, заради чието безоблачно протичане Борисов отпусна допълнителни пари на БАН и предотврати готвения протест, но все още има риск от протести на полицаи.

Отстъпление след двумесечен отпор срещу лобизъм и кражби

Така в крайна сметка управляващите се отказват от крайната и спорна мярка, защитавана от тях в продължение на два месеца с всевъзможни аргументи за противодействие на лобистки интереси и кражби в системата.

Идеята за мораториума беше лансирана от настоящия здравен министър Кирил Ананиев още по времето, когато оглавяваше Надзорния съвет на здравната каса. Евентуалното отхвърляне на искането му от депутатите щеше да означава бламирането му още в първите му стъпки като министър.

Мораториумът беше поддържан до последно, а в кампанията за оправдаването му бяха впрегнати дори службите и прокуратурата с акция срещу паралелния износ на лекарства, която да покаже колко се краде в системата. Пламенната защита на мораториума продължи дори след като президентът Румен Радев наложи вето, а отхвърлянето му в парламента беше съпроводено с преброяване и противопоставяне на онкоболни политици от парламентарната трибуна.

Ескалиращото обществено недоволство и обвинения в геноцид обаче принудиха властите да смекчат забраната, отново по настояване на премиера. Борисов пое скандала на ръчно управление в края на миналата седмица, разказвайки личната история за борбата, която със сестра му са водили за лечението на тяхната майка, която е починала от онкологично заболяване. В демонстрация на хуманност по заръка на Борисов през почивните дни пък военнотранспортният самолет "Спартан" транспортира онкоболно дете до германска клиника. Веднага заваляха въпроси как ще се помогне на другите нуждаещи се.

ГЕРБ се отказва от предлаганите от Ананиев комисии

В търсенето на компромис през последните дни се заговори за специални комисии към здравното министерство, които да отпускат скъпите терапии, засегнати от мораториума, на нуждаещите се пациенти, за които досегашните медикаменти не работят. Предложението обаче срещна отпор от пациенти и експерти, тъй като реализирането му изисква създаването на сложна организация и заделянето на специален бюджет от здравното министерство, с което на практика се обезсмисля идеята на мораториума – да бъдат спестени пари.

От съобщението на ГЕРБ става ясно, че на здравният министър Кирил Ананиев е казал на срещата с Цветан Цветанов и финансовия министър Владислав Горанов, че е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за условията и реда за разпределение на скъпоструващите лекарства.

По този начин още преди края на годината вече била създадена цялата нормативна среда за работата им. Цветанов благодари на Кирил Ананиев и екипа му, но "въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение", от ПГ на ГЕРБ ще предложат отмяна на мораториума, се казва в съобщението.

Нинова се оказа катализатор на щастливата развръзка

По-рано във вторник Корнелия Нинова съобщи за предложението си към министър-председателя: "Разговарях с г-н Борисов като му казах, че единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще бъде прецедент, току–що е публикуван. Това е единственият начин онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени".

"Декларирам от името на парламентарната група на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания, но да направим актуализация на бюджета. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6-ти от бюджета. Тъй като правителството твърди, че има пари, очевидно не са проблем числата в бюджета", заяви Нинова.

Тя напомни, че такъв сценарий вече е разиграван през 2010 г. от Евгени Желев и през 2012 г. от Ваньо Шарков и такива предложения за актуализация са гледани.

Мораториумът обхваща 32 лекарства за около 8000 пациенти

Мораториумът засяга 32 иновативни медикамента, които се очаква да формират около 40 млн. лева допълнителен разход в бюджета на НЗОК догодина. Според здравното министерство 28 от тези нови терапии вече имат модерни алтернативи, които се поемат от касата и едва четири нямат.

Потенциално от тези 32 медикамента биха се ползвали около 8000 души догодина, ако наличните терапии при тях не работят.

При падането на мораториума НЗОК ще трябва да разчита за покриването на иновативните терапии на и без друго изтънелия си резерв от 114 млн. лева, който за първа година е 3% от бюджета ѝ при 10% досега.

Споделяне

Още по темата

Още от България