Борисов разтълкува "правилно" думите на Цветанов за членството ни в ЕС

Премиерът Бойко Борисов редактира изказването на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че България е била приета неподготвена в Европейския съюз. Борисов разясни по време на парламентарния контрол в петък, че Цветанов имал предвид, че българският народ заслужава и винаги е бил в Европейския съюз, но предишните управляващи не са си свършили работата и сме се присъединили към ЕС с проблемни области. Освен това не са успели да договорят добри условия за България в преговорния процес за членство в ЕС.

"Въпросът е дали правилно бяха договорени затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй," както и колко да бъдат квотите от парникови газове, за които сега стои проблемът със затварянето на "Брикел", заяви премиерът Борисов.

Според лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев обаче изявлението на Цветанов е само в полза на крайната десница в ЕС, която е била против приемането на България. Освен това изказването на вътрешния министър можело да се отрази и при дебатите за присъединяване към Шенген. Освен това може да се ползва и като мотив срещу разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани и да влоши двустранните отношения с тези страни.

Борисов обаче отхвърли всички критики и дообясни какво точно означава изявлението на Цветанов: "Българският народ е наказал тези, които подготвяха приемането на страната в ЕС, тях сега ги няма в парламента, няма ги никъде, а вие дойдохте наготово".

В заключение Борисов призова: "Нека не се включваме в атаката срещу Цветан Цветанов, защото той има сериозна работа в борбата с престъпността".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?