Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов "разжалва" Домусчиев и обвини големия бизнес, че клати държавата

Шефът на КРИБ "забрави как се грижихме за футболното му хоби" ; Ще пратя ДСБ "да се молят при пауните"; Всички медии са на олигарси; Каква е тая "руска мина"

17 коментара
Борисов "разжалва" Домусчиев и обвини големия бизнес, че клати държавата

Атаката на КРИБ срещу Румяна Бъчварова, твърденията за руски олигархични интереси в България и за "орташките" отношения на Борисов с "библиотекарско-сарайската групировка" докараха премиера до гневен пристъп на възмущение. Вбесен от безпрецедентния ултиматум на КРИБ и председателя ѝ Кирил Домусчиев срещу вътрешния министър Румяна Бъчварова, Бойко Борисов заяви, че бизнесменът явно е "забравил как се грижихме за неговото футболно хоби".

"Нека първо си изкарат отпуската в Тайланд и като се върнат ще говорим. Да не ми дават акъл от Тайланд и от дългите им почивки, защото там малко се отделят от действителността", коментира саркастично премиерът пред репортери във вторник. Преди ден шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България постави ултиматум МВР да разкрие бързо убийството на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов или Бъчварова да подаде оставка.

Дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата

"Аз повече от всеки съжалявам, когато има убийство, но то го има във всички държави в света. Нали гледате сериали всеки ден по действителни случаи, особено "От местопрестъплението: Маями", така че не е нещо, което се случва само в България", посочи министър-председателят.

"Надявам се колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство, всеки министър и дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае. Искам да попитам г-н Домусчиев така ли мислеше, когато идваше да му помагаме за неговото хоби - футбола? Искам да попитам във Франция след такива убийства и терористични актове излезе ли бизнесът да иска оставка на министър, президента или премиера, или излязоха всички, хванати за ръце, да се подкрепят. Нека си изкарат почивката и като се върнат, се надявам и на мен да ми поразмине малко, и тогава да ги приема да разговаряме", каза той.

Борисов бе специален гост на откриването на клубния стадион на Лудогорец в Разград по време на първия му мандат, а след това през май 2015 г. – на трибуната "Моци", за чието изграждан държавата отпусна допълнителни средства.

Той посъветва едрия бизнес да се съсредоточи върху това как да свали цените на стоките, на базата на евтините горива в момента, вместо да се занимава с МВР.

Радан Кънев: Внимателно гледах състоянието на г-н Борисов днес. Виждам, че е много тежко положението

Парламентарната група на Реформаторския блок е приблизително равно разделена на една част, която излезе от мнозинството и друга, която най-вероятно ще остане в управлението. Противоречието ще бъде преодоляно по един или друг начин, коментира лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев във вторник пред БНТ.

Той и още девет депутати от ДСБ и гражданската квота на РБ оттеглиха подкрепата си за правителството след бламирането на съдебната реформа през декември. Намерението им е да създадат нов десен проект, който в момента е само намерение, но по думите на Кънев до март ще има по-голяма яснота-

"Внимателно гледах състоянието на г-н Борисов днес. Отначало не разбрах какво има предвид с тези пауни, но виждам, че е много тежко положението. По-късно се сетих, че има предвид един зоопарк. До известна степен му съчувствам за все по-трудното прокарване на реформите“, коментира той.

Той визира казаното от премиера Борисов, който нападна Атанас Атанасов от ДСБ заради коментара му пред бТВ, че има "орташко управление на сектора за сигурност между Бойко Борисов и сарайско-библиотекарската групировка". "С ДПС в управление няма да ме видите, в опозиция – с удоволствие. Тогава на другите ще им видя сеира аз. До вчера ме прегръщат, днес ми говорят за библиотекаро-сарайски неща. Ще ги пратя там да ходят да се молят при пауните (в "Сарая" на Доган в кв. Бояна - бел. ред.)”, закани се Борисов.

Още

"Когато горивата паднаха драстично, що не свалиха цените?"

"Когато горивата паднаха драстично, 'що не свалиха цените? А като поскъпваха, плашеха с поскъпване на хляба, тока, какво ли не. Къде са сега КРИБ?!", запита раздразнено Борисов, който миналото лято се солидаризира с протестите на работодателите срещу новата методика за определяне на цените на тока.

КРИБ отправи ултиматума си към Бъчварова на 11 януари, три дни след убийството на бизнесмена Антов, който бе член на работодателската организация. Като повод бе изтъкнат факта, че до момента разследващите не са задържали нито един заподозрян.

Борисов уточни, че Бъчварова е на отдавна планирана командировка в Китай.

"Бъчварова не разкрива убийства, има професионално ръководство. Във всички държави по света стават убийства. И в сериала "От местопрестъплението: Маями" ги има. Във Франция имаше терористични атаки и убийства, но там никой не поиска оставката на президент, премиер и министър. По всички поръчкови убийства има данни кой, кога и как ги е извършил. Когато обаче се сглобят пред съда тези доказателства, трудно издържат", продължи Борисов, добавяйки, че "повече ме интересува кой е пребил старците от Голям Чардак".

Борисов взе МВР на ръчно управление

Преди дни трима маскирани нахлуха с взлом в къщата на възрастно семейство в пловдивското село Голям Чардак и пребиха спящите съпрузи. Излъченият по телевизиите репортаж, който съвпадна и с други новини за нападения по селата, очевидно са взети под внимание от премиера. Той съобщи, че е "наредил" на МВР да разкрие, задържи и предаде на прокуратурата извършителите до сряда по обяд.

По неофициална информация във вторник сутринта премиерът разпоредил на шефа на националната полиция Христо Терзийски да бъде усилено полицейското присъствие в села и квартали, където има посегателства над възрастни хора. Подобна мярка трябва да бъде взета и в столичния кв. "Овча купел", където местни жители преди ден заплашиха да започнат да блокират Околовръстното шосе, ако МВР не вземе мерки заради непрекъснатия приток на мигранти към бежанския лагер в квартала.

"Повече от всеки съжалявам, когато има убийство", увери Борисов и прогнозира, че последните поръчкови убийства ще бъдат разкрити, както това се случи с т.нар. банди "Наглите" и "Килърите" по време на първия мандат на ГЕРБ.

"Каква е тази руска мина, която е настъпил Местан"

Премиерът коментира и казуса с отстранения за по-малко от денонощие председател на ДПС Лютви Местан, който обясни, че се опитвал да спаси ДПС от образа на "проруска олигархична партия", но преди Коледа е "настъпил руска мина".

"Каква е тази руска мина, която е настъпил Местан", попита Борисов, според когото в България в момента никой не защитава руските интереси.

"Нима Путин във всяко свое изявление не сочи мен и България като главен виновник? Местан изведнъж заяви, че стъпил на руска мина. С цялото ми уважение към него, а когато Путин и Ердоган в Анкара взеха "Южен поток" и го направиха "Турски поток", когато взеха реакторите на Белене да ги правят в Турция, когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които Местан защитава, да страдат най-много – каква мина тогава той настъпваше? Тогава тези протурско-руски интереси не бяха ли интересни за ДПС и лидера ѝ Местан", подразни се Борисов.

"Що за измишльотини, че едните били руснаци, другите били турци. Здрава логика има ли, къде беше да излезе и да каже: в момента ние стъпваме на руско-турската атака срещу нас. Къде беше тогава, че сега изведнъж се сети? Опитвам се да запазвам спокойствие и сигурно още ще го правя, но такива измишльотини, които се опитват се тиражират и всеки ден да ги прехвърлят към нас – нито ще оставя ГЕРБ да носи тази отговорност, нито аз”, заяви още премиерът.

Според него в момента никой в България не защитава руските интереси: "Какъв руски интерес има в България някой, за да го говори това и услужливите му големи бизнесмени със своите "независими" медии да го подкрепят, или обратното - другите да го атакуват. И едните, и другите – лоши, в тази игра добри няма."

Всички медии са на олигарси

Министър-председателят разви тезата, че всички медии в България са на олигарси: "Хайде да не ги наричаме олигарси, да ги наричаме големия бизнес, както те обичат да се наричат - няма един да няма вестник или поне електронен сайт, някои по няколко. (...) голямо хоби си направиха с уж независимите медии – всеки бизнесмен с вестник, радио или телевизия, или сайт. И там едно и също нещо можеш да го прочетеш в зависимост от това коя икономическа група защитават."

По думите му БНР и БНТ са най-опозиционни, защото в България медиите са зависими, но не от правителството. България най-малко държавата има влияние върху медиите”, заяви Борисов.

"Активното мероприятие" за възобновяването на "Южен поток"

Според него на това се "дължи активното мероприятие" с твърдението за възобновяване на проекта "Южен поток". Става дума за недостоверна информация, подета услужливо от сайтове на "успели бизнесмени", каза Борисов.

Новината за възобновяване на "Южен поток" се появи във в. "Стандарт", чийто изпълнителен директор и главен редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова е съсобственик в агенция "Блиц". Според информирани източници тези издания оцеляват с финансовата подкрепа на Кирил Домусчиев. Редакционната им политика е в пълно съвпадение с тази на изданията, притежавани директно от Делян Пеевски или пряко контролирани от него.

Самият Домусчиев е пряк "бенефициент" от проекта "Южен поток", тъй като от 2014 г. печели огромен наем за тръбите, доставени от "Газпром", на пристанище Бургас, чийто собственик е контролираният от Домусчиев холдинг "Адванс пропъртис".

Премиерът праща ДСБ "да се молят при пауните"

Борисов нападна и Атанас Атанасов от ДСБ, който по-рано коментира пред бТВ, че има "орташко управление на сектора за сигурност между Бойко Борисов и сарайско-библиотекарската групировка". Освен това депутатите от ДСБ начело с лидера им Радан Кънев оттеглиха подкрепата си за правителството и възнамеряват да правят нов десен проект.

"С ДПС в управление няма да ме видите, в опозиция – с удоволствие. Тогава на другите ще им видя сеира аз. До вчера ме прегръщат, днес ми говорят за библиотекаро-сарайски неща. Ще ги пратя там да ходят да се молят при пауните (в "Сарая" на Доган в кв. Бояна - бел. ред.)”, закани се Борисов.

"Аз на никого няма да се моля, защото имаме достатъчно голяма партия. Те ще идат да се молят, защото явно много ги е яд, че преборихме контрабандата и събрахме близо 3 млрд. лв. и ги няма подобни на Косьо Самоковеца контрабандисти и тези, които бяха много близки до тях", избухна Борисов.

"Предупредих, че ще почна да ги соча с пръст аз. Мога да преглътна ДПС заради толерантността към тях, заради това, което има като смесено население. Те няма да могат да преглътнат това, което ще им се стовари с контрабандистите на главата", добави той.

Ако сега разбутаме властта, години наред няма да се направи правителство

Борисов не пропусна да повтори мантрата за стабилността на управлението. Като пример за заплахите, които дебнат България при евентуално разклащане на властта, той използва информацията за взрива в Истанбул, отнел във вторник живота на поне десет души.

"Ужасно е това, което се случва в Истанбул. Затова искам и вас да приканя (журналистите – бел.ред.), като разумни хора – нека да пазим тази стабилност, която имаме. Виждате какво се случва около нас и в света и то при тази сравнително здрава институционална власт, която имаме в момента, да я разбутаме – години наред няма да се направи правителство в България, това им го обещавам на всички, които си правят криви сметки", посочи той.

Премиерът коментира всички тези теми по време на посещение в авиобаза "Граф Игнатиево".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. KalinVD
  #17

  И този май ще бяга да се крие в някое посолство!

 2. Dr. Web Browsing
  #16

  Г-н премиер, има ли олигархични интереси в държавата? - според има - и то не само руски, има и български такива, които в повечето случаи са техен продукт и копие. Такива олигархични интереси има на много места по света. Но когато, като държава си беден и обикновено в края на повечето класации, тогава и тези интересите получават друго измерение и име. Г-н премиер, вие самият, не сте ли продукт на такива интереси?

 3. elfromsof
  #15

  все някой му клати стабилността - я Овъргаз, сега Домусчиев, утре не се знае кой - цирка в л...на, а той целият в бяло

 4. Нека първо си изкарат отпуската в Тайланд и като се върнат ще говорим -Бойко Борисов: - а Бъч.нката къде е , славни ми премиере? Ти риташ футбол и режеш ленти, Св.нетка вдига цената на винетките, Бъч.нката е перманентно абдикирала от поста си и е екскурзиант, а Плевн.о прави неадекватни изказвания когато най-малко го очакваме! Българино, събуди се,тепърва ще плащаш 16 000 000 000 !!!

 5. Kiril Kovatchev
  #13

  Барабойко се увлича и приказва благи приказки за пред материала но не мисли наистина това което казва. Истинския Барабойко се показва когато някой упрекне мафията в България и той се впусне да я защитава със зъби и нокти. Надявам се вече за никого не е тайна на кого служи Барабаойко Мутрагенски.

 6. Българофил
  #12

  Тоя постоянно някой го клати!..

 7. Калина Георгиева
  #11

  Рибата се вмирисва откъм главата.

 8. ARROGANT, недочелият и Винету нащ премиер Боко от Банкя никога няма да подаде оставка. "С ДПС в управление няма да ме видите, в опозиция – с удоволствие. Тогава на другите ще им видя сеира аз..." Ако сега разбутаме властта, години наред няма да се направи правителство... Ще му гледаме сеира защото голяма надежда да му "просветне" на "матряла" няма. Тои си харесва селски хитреци.

 9. Дядо ми Петър
  #9

  Простакът си е простак. Дори и на Дондуков 1. А ние сме "мърша", че все още го търпим.

 10. Fireball
  #8

  Шшшшт! Тихо! Тихо!! Тихооооооо!!! ХодЕте на пръсти и по чорапи! Да не МУ клатим държавата!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.