Борисов: Референдумът за АЕЦ е "безсмислен", важни са ни ВЕЦ

Партиен сблъсък в НС за "Белене", министър Добрев отхвърли "фантасмагориите" на Станишев

Бойко Борисов на срещата на ЕНП в Лимасол, Сн: БГНЕС

Две седмици преди референдума за нова АЕЦ, премиерът го обяви за "безсмислен" и изненадващо заяви, че са ни важни водноелектрическите централи (ВЕЦ).

"Това е един действително безсмислен референдум", коментира Бойко Борисов в петък от Лимасол, Кипър, по повод националното допитване за изграждане на нова атомна централа, инициирано от БСП и неговата партия ГЕРБ. Първоначално ГЕРБ бяха "за" нова АЕЦ, но миналата неделя премиерът обяви, че са "против", с което сложи партията си редом до инициативните комитети на ДСБ и ЕНП и срещу този на БСП.

Сега Борисов твърди, че референдумът, за който ще се изхарчат около 15 млн. лв., е безсмислен "по простата причина, че ако Станишев е искал да подпише, отдавна е трябвало да го подпише, и да се е изграждала атомна централа в Белене”.

"Хората едвам събират пари, за да си платят заплатите и пенсиите в Европа, а точно сега - един на практика тяснопартиен проект, само БСП го иска", каза премиерът, който отново изтъкна, че социалистите смятат милиардите евро за АЕЦ "Белене" все едно са домати в "Плод- зеленчук”. "Тази централа е почната 1986 г., сега е 2013 г. Ако е била важна, да е била изградена", каза Борисов по време на посещението си в Кипър за среща на Европейската народна партия.

След това разясни предимствата на ВЕЦ пред АЕЦ.

"Имаме да удължим V и VІ блок (на АЕЦ "Козлодуй"), за да работят още 15- 20 години. През това време ще си изградим VІІ реактор. Ние и сега произвеждаме повече електричество, отколкото ни е нужно. Заминава по мрежата. Ядрената енергия не може да се балансира, тя дава 24 часа в денонощието, едно и също количество електроенергия. Затова са ни важни водноелектрическите централи, които дават енергия в пиковите часове, особено вечер, или в летните сезони, когато се включват климатиците, и зимата, когато готвят домакинствата вечер. Тогава ни е нужна високата енергия. Единият реактор от "Козлодуй” работи за помпите, които на "Доспат” (ВЕЦ -бел. ред.) компенсират енергията", разясни Борисов по объркващ за енергетиците начин.

Несериозно е да подавам оставка 2-3 месеца преди изборите

Придружаващите го репортери го помолиха да коментира мнението на бившия президент Георги Първанов, че ако отговорът на референдума е "да”, премиерът е редно да си подаде оставката. "Откакто го смачка Станишев на конгреса, въобще не съм го чувал”, каза Борисов по адрес на Първанов.

На въпрос за това, че Първанов сравнява ситуацията с подобна при френския президент Де Гол, когато на референдум неговата идея не е минала, Борисов отговори: "Сравнението му е нелошо”.

Борисов обаче отхвърли като "несериозно" да подава оставка два – три месеца преди изборите.

"Аз много исках да я построя (АЕЦ "Белене"), много исках да я построя. Когато видяхме – какъв гьол, какъв батак, как милиарди са похарчени, какви заеми са вземани…”, върна се той към темата за "Белене" и повтори, че няма откъде да се вземат 22 млрд. за тази "авантюра".

"И чест му прави на Станишев, че и той не го е подписал. И Първанов си е траел, че не го е подписал, защото той е знаел, че не е редно”, коментира Борисов.

Станишев: АЕЦ "Белене" е най-евтиният проект в света

Докато той се изявяваше в Лимасол, в Народното събрание в София се четоха декларации "за" и "против" АЕЦ "Белене".

"От всички проекти в света за ядрени централи в момента "Белене" е най-евтиният - търгът е за 4 млрд евро", заяви лидерът на социалистите и бивш премиер Сергей Станишев. Той сравни стойността на втората атомна у нас с централа , които Чехия изгражда в момента за около 10 млрд евро, "Уестингхаус" в САЩ - под 11 млрд евро, в Турция 4 реактора струват около 20 млрд евро.

"Белене" е най-евтиният, дори с ескалацията на инфлацията през годините, проект и крайната цена е 6 млрд. евро, а не както се твърди около 20 млрд. евро, подчерта той и призова на 27 януари "хората да си върнат държавата, да изразят своето мнение за развитието на ядрената енергетика у нас, да гласуват със "за". Според него по този начин гражданите ще изразят отношението си " към постоянните лъжи на това управление - веднъж казва "да", веднъж -"не".

ГЕРБ: АЕЦ "Белене" ще доведе до национална катастрофа

ГЕРБ от своя страна обявиха най-новата си позиция, която съвпада с тази, застъпвана винаги от Синята коалиция – че за "за" развитието на ядрената енергетика, но "против" проекта АЕЦ "Белене", който ще "зароби" страната, по думите на депутата Диан Червенкондев.

Не можем да докараме България до поредната национална катастрофа, да я заробим с 22 млрд. лв. Ако върху тези пари сметнем 5 процента лихва, годишно ще трябва да плащаме по 1 млрд лв. Въпросът тогава бил кой ще ги плаща дали българските пенсионери или тези, които са подписали за АЕЦ"Белене", запита реторично Червенкондев.

ГЕРБ спря порочния проект "Белене", защото, както се вижда и от констатациите на държавните контролни органи, злоупотребите и нарушенията там са много. Това, което доказахме с дела, е , че направихме проектната компания за VII-ми блок на АЕЦ"Козлодуй", работим аз удължаване срока на V-ти и VI-ти реактор, развиваме наистина с дела ядрената енергетика", заяви депутатът от ГЕРБ.

Той декларира, че всички факти и обстоятелства по "Белене" ще излязат наяве, всички договори ще бъдат отворени. Но предупреди, че има кръгове, които ще искат истината да бъде заглушена - тези, които са участвали, които са кръстници на този проект.

Диан Червенкондев обвини БСП, че нарочно не са присъствали на вчерашното закрито заседание на парламентарната комисия по казуса с втората атомна централа, за да могат да продължат с манипулациите си. На него, разкри председателят ѝ, е била разгледана цялата документация на НЕК и "Атомстройекспорт", кореспонденцията със стратегическия инвеститор RWE.

Синята коалиция: ГЕРБ и БСП се крият от дебат

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че единственият възможен избор е да информираме хората, да има дебат, но на практика обсъждане няма, защото ГЕРБ и БСП са се скрили. Нека БСП и ГЕРБ да участват в дебатите на най-високо политическо ниво, призова той.

Според Димитров всички, които искат АЕЦ "Белене", застрашават финансовата стабилност на България. По-данни на хора, които са в проекта, цената му е над 10 млрд. евро, да се говори за цена 4 млрд. евро е лъжа и манипулация, обясни съпредседателят на СК.

Над 20 млрд. лева са заплаха за финансовата стабилност, каза той и добави, че БСП няма да отиде на нито един дебат, защото не може да отговори на обвиненията, че лъже за цената.

Българското потребление на ток няма нужда от нова атомна централа, хората няма да останат без ток, каза още Димитров. Тези, които много искат "Белене", всъщност искат да харчат пари, каза той.

Според него на 27 януари честният избор, за да бъде спрян "Белене" и да се сложи точка на корупционните схеми, е хората да гласуват с "не". Спирането на проекта от ГЕРБ не е достатъчно, защото и други правителства са го спирали, допълни Димитров.

Министър Добрев: Твърденията на Станишев са фантасмагории

Малко по-късно след полемиката в парламента министърът на икономиката и енергетиката свика извънредна пресконференция, за да каже, че твърденията на Сергей Станишев са "фантасмагории".

Добрев обясни, че изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е по-евтино от АЕЦ "Белене", тъй като няма да има нужда от съпътстваща инфраструктура на площадката.

"Това е абсолютна фантасмагория и умишлена лъжа. За да изплатиш централата за десет години, тази централа трябва да печели по 3 млрд. лв. на година. Общо за периода на управление на тройната коалиция АЕЦ "Козлодуй", за четирите години, е спечелил 58 милиона лв. Средно на година – 14.5 милиона. А твърдим, че "Белене" около 3 милиарда ще печели на година. Това вече е абсолютна фантасмагория", заяви Делян Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България