Борисов "реши" битовите проблеми на най-натовареното съдилище

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се върне на съдебната система сградата на бул. "Драган Цанков" в София, в която се помещава Софийският районен съд (СРС). Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет във вторник.

Преди седмица председателят на най-натовареното съдилище в страната Красимир Влахов алармира пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че СРС е заплашен от спиране на работата, ако до края на година не бъде решен дългогодишният проблем с недостатъчния сграден фонд.

Сградата, в която СРС и част от Софийската районна прокуратура (СРП) се помещават, е собственост на държавното предприятие "Строителство и възстановяване". Независимо чия е собствеността обаче, сградата е крайно неподходяща за съдилище, особено с натовареността на СРС.

Решението за връщането на сградата на съдебната система е станало, след като при Борисов са отишли представители на ВСС, които са го запознали с битовия проблем. Борисов е разпоредил на министрите на благоустройството и на правосъдието да съдействат за връщането на сградата.

По време на срещата е взето решение "Строителство и възстановяване" да предаде незабавно владението на сградата на бул. "Цар Борис Трети" 61 (известна като сградата на ГУСВ), за да бъде изнесена там част от дейността на Софийския районен съд.

Премиерът и представителите на съдебната власт са си говорили и за разширяване на Съдебната палата или изграждането на нова сграда, но "окончателното решаване на въпроса зависи от допълнителни технически и правни проучвания".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?